Zašto dečacima lošije ide u školi?

Nije nikakva tajna da su dečaci, uopšteno, slabiji đaci od devojčica. Naravno da to nije pravilo, ali kada pogledamo prosek, mnogo je više devojčica koje postižu odlične rezultate, nego što je to slučaj s dečacima.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) bavila se upravo ovom temom. Posmatrali su podatke proistekle iz istraživanja koje je takođe pokazalo da dečaci u školi postižu slabije rezultate. Njihov cilj bio je da otkriju zbog čega je to tako.

Pronašli su pet razloga.

1) Dečaci su generalno manje angažovani tokom nastave

U razvijenom svetu, petnaestogodišnji dečaci će češće nego devojčice reći da je škola gubljenje vremena. Verovatnoća da će se složiti s tim da je vredan rad i trud tokom školovanja važan manja je nego ako to pitate devojčice. Dečaci češće od devojčica kasne na nastavu ili čak beže sa časova.

Sve razlike nisu naročito velike. U većini slučajeva reč je o svega 10%. Ali to što postoje jeste nekakva indikacija da imamo različitosti u pogledu škole, zasnovane na polu. Dečaci jednostavno ne smatraju školu važnom kao devojčice.

2) Dečaci i devojčice imaju različit odnos prema domaćim zadacima
3) Dečaci više vremena provode na internetu i igrajući video-igre

I šta dečaci rade sa svim tim viškom vremena, u kom bi trebalo da rade domaći? Studija kaže – igraju igrice. Većina devojčica nikad ili skoro nikad nije igrala igrice za jednog igrača, kao ni onlajn igre u kojima su protivnici negde s druge strane ekrana. Većina dečaka jeste.

Da li im je ovo nekakav nedostatak? Pa, izgleda da nije. Igranje strateških igara za jednog igrača povezano je sa boljim rezultatima na testovima, dok se onaj tip igrica gde deca međusobno sarađuju ili su jedni drugima protivnici onlajn, povezuje sa slabijim rezultatima.

4) Dečaci mnogo manje čitaju u slobodno vreme

Taj jaz između devojčica i dečaka najviše je primetan baš u oblasti čitanja. I u svim zemljama na svetu u kojima je to mereno, izuzev Koreje, devojčice čitaju više od dečaka. OECD je otkrio da zapravo nije naročito bitno šta učenici čitaju – bilo da je fikcija, stripovi, novine ili nešto treće, više vremena provedenog u čitanju znači uopšteno bolje razumevanje pročitanog u svim oblastima.

5) Dečaci su manje ambiciozni kad je reč o karijeri

Širom sveta, petnaestogodišnje devojčice imaju više ambicije od dečaka istog uzrasta, kada je reč o karijeri. One mnogo češće očekuju da će uspeti da završe studije i da će im to doneti posao u menadžmentu ili na nekoj drugoj dobroj poziciji. A opet, iako im očekivanja u tom uzrastu nisu ista, procenat muškaraca i žena koje obavljaju takve poslove kasnije u tridesetim godinama skoro je isti.

Dakle, devojčice jesu ambicioznije, ali na kraju ne ostvare nužno te postavljene ciljeve.