Како да помогнете детету које похађа онлајн наставу да буде успешније

Ученици виших разреда основних школа и сви средњошколци у Србији од 30.11. наставу могу да прате једино на даљину. Услед чињенице да наставник није физички присутан и дете није у учионици већ код куће, а како би овај вид наставе био што ефикаснији, потребно је да родитељи и деца такође дају свој допринос.

Учење на даљину уопште не мора да значи лошији квалитет образовања, заправо у свету овај начин учења постаје све доминантнији. Међутим, да би он био ефикасан, потребно је испоштовати неколико принципа.

„У ситуацији у којој се тренутно налазимо ученици прате наставу из својих домова, без обзира на то да ли то раде путем специјализованих платформи за учење на даљину или, као у већини државних школа, преко ТВ-а. То је по природи ствари мање структурисано окружење од учионице. Стога дете може да изгуби радне навике и продуктивност. Зато је важно пре свега да му родитељ помогне да задржи јасну структуру”, истиче Милена Тарбук.

Како то изгледа у пракси?

1. Постарајте се да дете устаје у одговарајуће време

Иако су у кући, ученици би требало да поштују сличан распоред као у школи. То значи да устају у исто време као за редовну наставу и да прате распоред часова за тај дан. То можете најлакше постићи кроз игру.

„Важно је да дете има чврсту структуру, али њу можете успоставити и кроз игру. Заправо, то је најефикасније. Како би ваш основац имао осећај за обавезе и што више утисак да је заиста у школи, наместите аларм на сату који имитира звук школског звона, направите импровизовану учионицу у дневној или његовој соби”, први је савет Милене Тарбук.

2. Нека дете учи вас оно шта је тај дан научило

Како бисте били сигурни да ваше дете заиста прати наставу, тражите од њега да вам исприча шта је тог дана научило. Упознајте се са распоредом његових предмета и градивом које учи. Одвојте време сваки дан, то ће бити његово време када ће оно учити вас. Важно је да то не буде у форми пропитивања како дете не би било под стресом. Уколико је млађе, то можете претворити у забаву за целу породицу, где ће дете глумити учитеља/учитељицу и објашњавати вам градиво, а ви ученике који постављају питања.

„Као што у редовним околностима питамо дете како је провело дан у школи, у овим условима можемо га питати шта је данас научило. Постављање питања и тражење од детета да лекцију преприча својим речима, осим тога што је добар начин да се уверите да је дете заиста пазило на настави, омогућиће му и да боље запамти оно што учи. То је као да дете обнавља пређено градиво. Немојте га притискати, нека пропитивање буде у форми игре”, каже Милена Тарбук.

3. Објасните детету зашто је важно да ради домаће задатке

Подстакните свог основца на то да редовно извршава своје обавезе као што су домаћи задаци тако што ћете му објаснити због чега је важно да их ради на време. Тако ћете му помоћи да избегне нагомилавање обавеза и упадање у замку „лако ћемо”.

„Прокрастинација је чест проблем свакога ко ради од куће, а деца која немају довољно унутрашње самодисциплине могу бити посебно погођена. Стога, као и кад похађа школу, водите рачуна да ваше дете редовно и на време завршава своје обавезе јер ће у супротном бити у проблему да надокнади пропуштено”, објашњава Милена Тарбук.

4. Говорите позитивно о школовању на даљину

Веома је важно да ученик озбиљно схвати своје обавезе код куће и да их редовно испуњава као што би то радио у школи. Ту велику улогу игра и ваш став као родитеља. Чувајте се да не упаднете у замку и да пред дететом говорите о оваквом начину школовања као о изнуђеној и недовољно доброј процедури јер на тај начин ризикујете да демотивишете сопствено дете.

У тренутној ситуацији ово је једини безбедан начин школовања, а осим тога учење на даљину има своје велике бенефите, због чега се користи и на најбољим светским универзитетима.

„Иако понекад мислимо да није тако, деца заправо слушају своје родитеље и несвесно прихватају њихове ставове”, каже кроз осмех Милена Тарбук и додаје:

„Зато је потребно да говорите позитивно о оваквом начину школовања пред својим дететом и да му објасните зашто је важно да своје обавезе извршава са озбиљношћу. Тако ће дете бити мотивисано и знаће да је оно што ради важно.”

5. Наградите дете и оставите му времена за игру

Као што смо већ поменули, структура је важна, а школовање код куће не значи да дете своје школске обавезе треба да растегне на цео дан. Оставите му довољно времена за игру и, уколико је потребно, помозите му да нађе креативне игре како би што квалитетније провело време.

„Објасните свом основцу да је важно да се придржава распореда учења како би после имало слободно време за игру. Осим тога, као што га награђујете у редовним околностима за успех у школи, наставите то и сада да радите”, поручује Милена Тарбук.

Уколико се придржавате ових савета, ваше дете не би требало да има проблема са школовањем код куће. Оно не само да ће наставити да учи и да се образује, што је једно од основних људских права, већ ће бити у прилици и да стекне неке од важних особина за касније школовање: унутрашњу дисциплину и радне навике.

„Из сваке ситуације треба да гледамо да извучемо најбоље што можемо, а школовање на даљину заиста може да пружи много добрих ствари. Уколико га схватимо озбиљно, наша деца неће бити ускраћена за образовање, а осим тога на овај начин показаћемо им и његову важност, јер оно мора да се одвија без обзира на околности. На тај начин, мотивисаћемо децу да и касније у животу увек теже учењу и усавршавању”, са оптимизмом закључује Милена Тарбук.

Извор: edukacija.rs