Kako da pomognete detetu koje pohađa onlajn nastavu da bude uspešnije

1 decembra, 2020

Učenici viših razreda osnovnih škola i svi srednjoškolci u Srbiji od 30.11. nastavu mogu da prate jedino na daljinu. Usled činjenice da nastavnik nije fizički prisutan i dete nije u učionici već kod kuće, a kako bi ovaj vid nastave bio što efikasniji, potrebno je da roditelji i deca takođe daju svoj doprinos.

Učenje na daljinu uopšte ne mora da znači lošiji kvalitet obrazovanja, zapravo u svetu ovaj način učenja postaje sve dominantniji. Međutim, da bi on bio efikasan, potrebno je ispoštovati nekoliko principa.

„U situaciji u kojoj se trenutno nalazimo učenici prate nastavu iz svojih domova, bez obzira na to da li to rade putem specijalizovanih platformi za učenje na daljinu ili, kao u većini državnih škola, preko TV-a. To je po prirodi stvari manje strukturisano okruženje od učionice. Stoga dete može da izgubi radne navike i produktivnost. Zato je važno pre svega da mu roditelj pomogne da zadrži jasnu strukturu”, ističe Milena Tarbuk.

Kako to izgleda u praksi?

1. Postarajte se da dete ustaje u odgovarajuće vreme

Iako su u kući, učenici bi trebalo da poštuju sličan raspored kao u školi. To znači da ustaju u isto vreme kao za redovnu nastavu i da prate raspored časova za taj dan. To možete najlakše postići kroz igru.

„Važno je da dete ima čvrstu strukturu, ali nju možete uspostaviti i kroz igru. Zapravo, to je najefikasnije. Kako bi vaš osnovac imao osećaj za obaveze i što više utisak da je zaista u školi, namestite alarm na satu koji imitira zvuk školskog zvona, napravite improvizovanu učionicu u dnevnoj ili njegovoj sobi”, prvi je savet Milene Tarbuk.

2. Neka dete uči vas ono šta je taj dan naučilo

Kako biste bili sigurni da vaše dete zaista prati nastavu, tražite od njega da vam ispriča šta je tog dana naučilo. Upoznajte se sa rasporedom njegovih predmeta i gradivom koje uči. Odvojte vreme svaki dan, to će biti njegovo vreme kada će ono učiti vas. Važno je da to ne bude u formi propitivanja kako dete ne bi bilo pod stresom. Ukoliko je mlađe, to možete pretvoriti u zabavu za celu porodicu, gde će dete glumiti učitelja/učiteljicu i objašnjavati vam gradivo, a vi učenike koji postavljaju pitanja.

„Kao što u redovnim okolnostima pitamo dete kako je provelo dan u školi, u ovim uslovima možemo ga pitati šta je danas naučilo. Postavljanje pitanja i traženje od deteta da lekciju prepriča svojim rečima, osim toga što je dobar način da se uverite da je dete zaista pazilo na nastavi, omogućiće mu i da bolje zapamti ono što uči. To je kao da dete obnavlja pređeno gradivo. Nemojte ga pritiskati, neka propitivanje bude u formi igre”, kaže Milena Tarbuk.

3. Objasnite detetu zašto je važno da radi domaće zadatke

Podstaknite svog osnovca na to da redovno izvršava svoje obaveze kao što su domaći zadaci tako što ćete mu objasniti zbog čega je važno da ih radi na vreme. Tako ćete mu pomoći da izbegne nagomilavanje obaveza i upadanje u zamku „lako ćemo”.

„Prokrastinacija je čest problem svakoga ko radi od kuće, a deca koja nemaju dovoljno unutrašnje samodiscipline mogu biti posebno pogođena. Stoga, kao i kad pohađa školu, vodite računa da vaše dete redovno i na vreme završava svoje obaveze jer će u suprotnom biti u problemu da nadoknadi propušteno”, objašnjava Milena Tarbuk.

4. Govorite pozitivno o školovanju na daljinu

Veoma je važno da učenik ozbiljno shvati svoje obaveze kod kuće i da ih redovno ispunjava kao što bi to radio u školi. Tu veliku ulogu igra i vaš stav kao roditelja. Čuvajte se da ne upadnete u zamku i da pred detetom govorite o ovakvom načinu školovanja kao o iznuđenoj i nedovoljno dobroj proceduri jer na taj način rizikujete da demotivišete sopstveno dete.

U trenutnoj situaciji ovo je jedini bezbedan način školovanja, a osim toga učenje na daljinu ima svoje velike benefite, zbog čega se koristi i na najboljim svetskim univerzitetima.

„Iako ponekad mislimo da nije tako, deca zapravo slušaju svoje roditelje i nesvesno prihvataju njihove stavove”, kaže kroz osmeh Milena Tarbuk i dodaje:

„Zato je potrebno da govorite pozitivno o ovakvom načinu školovanja pred svojim detetom i da mu objasnite zašto je važno da svoje obaveze izvršava sa ozbiljnošću. Tako će dete biti motivisano i znaće da je ono što radi važno.”

5. Nagradite dete i ostavite mu vremena za igru

Kao što smo već pomenuli, struktura je važna, a školovanje kod kuće ne znači da dete svoje školske obaveze treba da rastegne na ceo dan. Ostavite mu dovoljno vremena za igru i, ukoliko je potrebno, pomozite mu da nađe kreativne igre kako bi što kvalitetnije provelo vreme.

„Objasnite svom osnovcu da je važno da se pridržava rasporeda učenja kako bi posle imalo slobodno vreme za igru. Osim toga, kao što ga nagrađujete u redovnim okolnostima za uspeh u školi, nastavite to i sada da radite”, poručuje Milena Tarbuk.

Ukoliko se pridržavate ovih saveta, vaše dete ne bi trebalo da ima problema sa školovanjem kod kuće. Ono ne samo da će nastaviti da uči i da se obrazuje, što je jedno od osnovnih ljudskih prava, već će biti u prilici i da stekne neke od važnih osobina za kasnije školovanje: unutrašnju disciplinu i radne navike.

„Iz svake situacije treba da gledamo da izvučemo najbolje što možemo, a školovanje na daljinu zaista može da pruži mnogo dobrih stvari. Ukoliko ga shvatimo ozbiljno, naša deca neće biti uskraćena za obrazovanje, a osim toga na ovaj način pokazaćemo im i njegovu važnost, jer ono mora da se odvija bez obzira na okolnosti. Na taj način, motivisaćemo decu da i kasnije u životu uvek teže učenju i usavršavanju”, sa optimizmom zaključuje Milena Tarbuk.

Izvor: edukacija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kako da pomognete detetu koje pohađa onlajn nastavu da bude uspešnije"

  1. Danijela kaže:

    Dobar tekst.Ali,nastava na daljinu podrazumeva i mnogo problema koji se zovu prekid interneta bas u trenutku kad dete treba da se ukljuci na cas.Pa se onda desava da se dete ukljucilo na prvi i drugi,na treci ne itd.Kako to objasniti nastavnicima?Kako opravdati?Decu su zaplasili cinjenicom da ce dobiti neopravdani izostanak ako se ne ukljuce na cas koji ide uzivo.A sta kad interneta nema?A u poslednje vreme su prekidi veoma cesti.Da li svaki put zvati skolu i razrednog i smarati ga informacijama o tome kako ucenik Pera Peric trenutno nema internet?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama