Зашто деци треба читати исту књигу више пута – иако нас то нервира

17 фебруара, 2017

Има ли и ваше дете омиљену књигу, ону коју жели да чита поново и сваки дан?
 

Или, још горе – да му ВИ читате поново, поново и поново?
Сигурни смо да знате напамет сваку реч.
Толико сте јој се радовали када сте је купили, свиђа вам се њен паметан, примерен текст, илустрације су прелепе… али сада вам је већ стварно доста!
Не можете више. Понекад чак пожелите и да је нема?
О, да! Многи родитељи вас потпуно разумеју. И они су у истом проблему, ни њима се више не чита та књига и знају колико све то може бити напорно.
Међутим, пре него што стварно сакријемо/бацимо/склонимо дотичну књигу, можда да још једном размислимо.
Да пробамо у добрим стварима наћи инспирацију за оно чувено “Читај ми поново!”
Можда на први поглед звучи невероватно, али – изненадићете се колико се добрих ствари крије у овој (наизглед досадној) ситуацији.
Речник и препознавање речи
Што више читате свом детету, оно више богати свој речник. Када дете слуша исту књигу више пута, оно препознаје и усваја велики број речи из датог књижевног дела. Сав тај текст који и ми памтимо читајући – памти и дете такође. И то је добро. Зато треба охрабривати дете у поновном читању, јер на тај начин оно богати свој вокабулар, који је први показатељ усвојеног знања и рада с дететом. Деца којима се редовно чита од најранијег периода имају веома изграђене и богате вокабуларе, и до неколико пута богатије од деце којима се не чита. Та деца се увек издвајају по говору и познавању речи и термина, и лако ћете их препознати у групи деце.
Форма и ритам
Слушање омиљене књиге коју му читате, помаже детету да се упозна са основном формом и ритмом одређеног писаног садржаја. Зато што језик не чине само речи, него и њихов звук и међусобни односи. Форма књижевног дела може обликовати и ритам читања, посебно код деце која се тек упознају са својим језиком. Ово се пре свега односи на поезију за децу, тј.песмице које се уче прве, и уводе децу у свет књижевности. У песмицама дете упознаје риме, и оне га лако воде до следеће речи, до следеће строфе, и на крају до следеће песмице коју ће пожелети да чује или научи. Зато су песмице, као прва и основна књижевна форма за децу, много важне за целокупан књижевни свет, који тек чека да буде упознат.
Изражајност
Изражајност у читању текста огледа се пре свега у артикулацији гласова, интонацији, дикцији, јачини, висини и боји гласа, акцентима и емотивној обојености онога што читамо. Зато понављање читања истог садржаја дозвољава детету и развој свих особина које красе добро читање. Такође, изражајно читање је врло пријатно, угодно, смешно, тужно, једном речју – забавно за децу.
Верујемо да знате како ваш малишан реагује на ваш глас који опонаша зеку, вештицу или вука?
И ако једном дете на овај начин заволи књигу, оно ће сигурно, вођено овим емоцијама, тражити и нове садржаје, имитирати своје омиљене јунаке, развијати машту и будити креативност у себи.
Разумевање
Читање исте приче поново и поново помаже детету да разуме све делове приче: од садржаја до ликова и онога што они представљају. Разумевање и јесте поента читања, зато сваки пут када дете чује причу, оно је све боље и боље разуме. Сваки пролазак кроз текст или лиустрације, води дете дубоко у значење приче и припрема га за друге, сложеније садржаје у будућности. Често се дешава да малишани уз поновно читање самостално долазе до скривених значења, до решења проблема или до симболичких вредности онога о чему се говори. С овог аспекта, поновно читање подстиче на дубље размишљање, стварање синапси у мозгу детета и развој критичког мишљења.
Самопоуздање
Изражајно и читање с разумевањем, заједно граде читалачко самопоуздање код деце. Малишани који разумеју причу тако да су им јасне све речи, реченице и догађаји у њој, много су сигурнији у своје читалачке споособности и много више уживају у читању. Такође, они имају већу жељу да науче слова, да самостално читају, а касније и да самостално уче. Мала деца која имају омиљено штиво, врло често узимају књигу и “читају” њен садржај својим другарима, гостима и људима у њиховој близини. Верујући у себе и усвојени садржај, они на тај начин показују колико су сигурни у своје познавање материје и себе, као малог читаоца.
Сви наведени разлози који иду у прилог захтеву “читај ми поново” – вероватно неће олакшати ваше поновно читање, али ће свакако помоћи да у току њега останете будни.
Такође, важно је и имати на уму да рано упознавање са словима, речима, начином грађења реченица, стиховима и римама… све то доводи до савршеног почетка стицања нових сазнања и припрему малишана за школско учење.
Деца која у раном периоду савладају основне вештине читања, лакше прихватају сво школско градиво, не требају помоћ при читању задатака и учењу лекција, а то је веома велика помоћ, како за дете које се сусреће са школским системом, тако и за родитеље.
Јер – читање је основа учења.
 
Извор: http://www.eci-pec.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама