Зашто је добро да дете одраста са псом (или мачком)

8 децембра, 2020

Сигурно сте и ви некад чули за причу о псу који је својим животом спреман да штити власника, био он одрасла особа или дете. А оних клипова на Јутјубу где пас брижљиво покрива бебу не одвајајући поглед од ње ни за тренутак, има на стотине. И та емотивна веза која је апсолутно драгоцена, то пријатељство које је за читав живот, није једини бенефит живота са кућним љубимцем.

Деца која раније дођу у контакт са псима имају мање респираторних болести, нарочито упала уха и пију мање антибиотика.

Foto: Canva

Пси развијају дубоку повезаност са својим власницима, уче нас дружењу и љубави. Али пси показују и посебну приврженост деци. Спремни су да их заштите по сваку цену, а сада нова истраживања сугеришу да одрастање са псом може имати опипљив, позитиван утицај на дечје здравље и срећу.

Према студији коју је спровела Америчка академија за педијатрију, деца која живе у кућама са псима (и мачкама!) здравија су на више начина: “Чини се да деца која раније дођу у контакт са псима имају мање респираторних инфекција, посебно упала уха и пију мање антибиотика”. Живот са псима јача отпорност на инфекције – а сличан резултат је и код кућних мачака. “Мачке су такође показале заштитни учинак на одојчад, али не тако снажно као пси”.

Поред добробити за физичко здравље, рана социјализација са псима може помоћи деци да уче о нези и развијају емпатију и одговорност те саосећање за друга жива бића. Што се тиче среће и менталног здравља, верује се да животиње побољшавају емоционално благостање власника и смањују стрес и тескобу – чак и код деце. “Имати пса за кућног љубимца повезано је са смањеном вероватноћом депресије у детињству”, закључују у истраживачком Центру за контролу и превенцију болести, у Висконсину.

А. Ц. / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Зашто је добро да дете одраста са псом (или мачком)"

  1. Bor Boranin каже:

    Свака част и поштовање према четвороножним кућним љубимцима. Ипак дружење с њим треба бити обазриво. Зашто је добро да дете одраста са псом или мачком? Уместо одговора износим свој став, дете најбоље је да одраста с децом и људима, а за игру нека буду присутне и кућни љубимци. Када пође дете у школу, неће ваљда да у учионици му прави друштво и кућни љубимац. Пустите деца нека се играју највише с децом, а животиње са животињама. Такав начин опхођења је медицински, хигијенски и људски здравији, педагошко кориснији. Колико год хигијена била на високом нивоу, животиње могу утицати на пренос вируса и бациле, прљавштину и што још не?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама