Логопеди имају значајну улогу и у раном откривању неких озбиљнијих развојних поремећаја

Изговарање слова р, л, љ, ч, џ, ш, ц, з, с… задаје највише проблема будућим првацима у говору. Како би, кад крену у школу, лакше савладали азбуку и абецеду, предшколци, уз помоћ логопеда у домовима здравља, али и приватно, уче да правилно изговарају гласове.

logopedПрема речима Савке Павловски, логопеда у Дому здравља „Др Милутин Ивковић“ на Палилули, шестогодишњаци највише проблема имају са изговарањем 12 критичних гласова. Кроз ову здравствену установу је лане прошло 2.850 малишана и пружене 9.844 услуге, односно свако пето дете узраста до шест година које живи на општини Палилула.

– Преглед код логопеда је један од обавезних у предшколском узрасту, а најчешћи проблем код малишана је поремећај артикулације, односно изговор појединих гласова – објашњава Павловски. – Сматра се да би дете са седам година требало правилно да изговара све гласове. Битно је да родитељи прате своје дете и да се на време јаве логопеду, како би се проблем решио. Велику улогу имају и педијатри, па тимски рад доводи и до добрих резултата.
Примарни фонолошки развој завршава се до пете године, истиче наша саговорница, док би између шесте и седме године дете требало да овлада покретима руке, да правилно држи оловку, да може да обликује слова, да уме да их препозна, да нека и прочита. Уколико се одређена одступања у развоју говора код деце не коригују у раном узрасту, може доћи до потешкоћа око савладавања градива у школи.
Осим помоћи деци предшколског узраста у развоју говора, логопеди имају значајну улогу и у раном откривању неких озбиљнијих развојних поремећаја, као што је аутизам. Од 2010. године уведен је и скрининг на психо-развојне поремећаје за децу узраста од шест месеци и годину дана.
– Овај национални програм је од изузетно великог значаја – наглашава наша саговорница. – Код беба од шест и 12 месеци могуће је уочити неке поремећаје на основу начина плача, невербалне комуникације и на време предузети лечење. Рана дијагностика је веома значајна, а све се то ради у сарадњи са педијатрима и родитељима.

Фина моторика

Посебним вежбама фине моторике логопеди уче децу да правилно држе оловку, бојицу, да овладају линијама и крвинама, да везују пертле.
Вежбе које се раде да би се овладало овим вештинама су провлачење канапа кроз рупице, скупљање папирића, убацивање зрна кукуруза у пластичну флашу, играње боцкалица… Осим што развијају фину моторику, ове вежбе доприносе јачању концентрације и стрпљивости.
Извор: Новости