Зашто је понижавајуће бити просветни радник у Србији?

1 новембра, 2013

Ако се слажете са питањем у наслову одговорите и зашто?

officeclipart-com
Моје је мишљење следеће:
– Потпуно смо небезбедни од ученичког (или неког другог, нпр. родитељског) насиља (физичког, вербалног…).
– У финансијском смислу наш рад се готово уопште не цени. Другим речима, иако су наставници најобразованији део популације убедљиво су најлошије плаћени у читавом јавном сектору. Ако мислите да претерујем распитајте се за примања у судству, полицији, здравству…
– Даље, за ту срамотно малу надокнаду од нас се тражи толико администрирања да то један здраворазумски ум тешко може да схвати! Не постоји јасан пример шта се од нас тражи. Иако многи просветни радници огромно време троше у сређивању административног материјала, личних евиденција и слично потпуно су несигурни да ће им то бити довољно када дођу саветници/надзорници.

У ОГРОМНОЈ ВЕЋИНИ СЛУЧАЈЕВА НАДЗИРУ (еуфемизам `саветују`) НАС ОНИ КОЈИ НИШТА НЕ ЗНАЈУ О НАШЕМ ПРЕДМЕТУ (нпр. проф. ликовног/надзорник посећује час колеге математичара) или су често били међу лошијима у настави. Кад би тако нешто било могуће у некој другој бранши која држи до свог достојанства?!
– На малој матури се масовно преписује те иста добија обрисе `националне срамоте`. Мали полагачи су презаштићени. Сваки од њих 100-ак у хали у којој се полаже испит има право на `2 опомене` (чуо сам за случај да се један дечак гласно продрао рекавши у препуној сали за полагање матуре нешто као> `заокружите у 10.задатку под ц `!!! Насмејана и раздрагана деца су га одушевљено послушала. Дечак је кажњен `1. опоменом`.

– Сведени смо на “дечје дадиље”. То је улога која се од надлежних од нас све чешће експлицитно тражи (“дај двојку обавезно” и “пусти тог малог, видиш да је луд”; или “не таласај пуно, знаш ли ко су му родитељи”).
Зар то није понижавајуће?

Преузето: http://unijasprs.org.rs/forum//viewtopic.php?f=13&t=798

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Зашто је понижавајуће бити просветни радник у Србији?

 1. vladan каже:

  U potpuni si u pravu

 2. vlada каже:

  Tako je, evo još jednog primera
  NEZAPAMĆENI SKANDAL U MEDICINSKOJ ŠKOLI – KUDA IDE ŠKOLSTVO? DA LI DOLAZI VREME SROZAVANJA UGLEDA PRINCIPJELNIH PROFESORA?
  “PODRINSKE” OBJAVLJUJU, U CELOSTI, PISMO Mr Tatjane Marković Topalović, profesorke fizike u Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ UPUĆENO STRUČNOM VEĆU OVE ŠKOLE
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=544184725652024&set=a.260442200692946.56368.100001815057826&type=1&comment_id=1675013&ref=notif&notif_t=like

 3. Pera каже:

  Gosn Vlado, molio bih Vas da ne zaradjujete peticu iz fizike promocijom gospodje dr mr Tatjane Fizix Topalović…A to za principijelnost je naziv za ljude koji svoje komplekse leče bolesnim standardima, koje malo ko može da ispuni…

 4. Pavle каже:

  Zasto je ponizavajuce biti ucenik u Srbiji. Zato sto vas maltretiraju i profesori i drugi djaci. Gospodja Tatjana nije jedini profesor tog kalibra, koji maltretira svoje ucenike i trazi da fizika bude glavni predmet u skoli usko strucnoj za medicinu. I doticni Dimitrije Stankovic Disa bog dusu da mu prosti je maltretirao svoje djake tamburom i sad da ne nabrajam plejadu sabackih nastavnika siledzija kojih ima puno, od Gledica iz Supa, do Magistra i gospodje koja kaze komputeri umesto kompijuteri. Poenta je mnogo se uci, malo se postize sa tim bespotrebnim zanjem. Sve pod parolom da deca treba da budu poput Nikole Tesle, jeftina inteligencija za izvoz u bogate zemlje Zapada. U sustini knez Milos je u Evropu i svet izvozio svinje i ostvarivao je mnogo, mi danas izvozimo u tu Evropu i svet mlade mozgove, a nemamo od toga nista. Koja je vajda da obucis mladog coveka da rukuje topokm, ako nemas top, da nije mozda da ode preko Save i Dunava i rukuje austrijskim topom protiv onih koji su ga odgajili da bude tobdzija.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама