Zašto je ponižavajuće biti prosvetni radnik u Srbiji?

novembar 1, 2013

Ako se slažete sa pitanjem u naslovu odgovorite i zašto?

officeclipart-com
Moje je mišljenje sledeće:
– Potpuno smo nebezbedni od učeničkog (ili nekog drugog, npr. roditeljskog) nasilja (fizičkog, verbalnog…).
– U finansijskom smislu naš rad se gotovo uopšte ne ceni. Drugim rečima, iako su nastavnici najobrazovaniji deo populacije ubedljivo su najlošije plaćeni u čitavom javnom sektoru. Ako mislite da preterujem raspitajte se za primanja u sudstvu, policiji, zdravstvu…
– Dalje, za tu sramotno malu nadoknadu od nas se traži toliko administriranja da to jedan zdravorazumski um teško može da shvati! Ne postoji jasan primer šta se od nas traži. Iako mnogi prosvetni radnici ogromno vreme troše u sređivanju administrativnog materijala, ličnih evidencija i slično potpuno su nesigurni da će im to biti dovoljno kada dođu savetnici/nadzornici.

U OGROMNOJ VEĆINI SLUČAJEVA NADZIRU (eufemizam `savetuju`) NAS ONI KOJI NIŠTA NE ZNAJU O NAŠEM PREDMETU (npr. prof. likovnog/nadzornik posećuje čas kolege matematičara) ili su često bili među lošijima u nastavi. Kad bi tako nešto bilo moguće u nekoj drugoj branši koja drži do svog dostojanstva?!
– Na maloj maturi se masovno prepisuje te ista dobija obrise `nacionalne sramote`. Mali polagači su prezaštićeni. Svaki od njih 100-ak u hali u kojoj se polaže ispit ima pravo na `2 opomene` (čuo sam za slučaj da se jedan dečak glasno prodrao rekavši u prepunoj sali za polaganje mature nešto kao> `zaokružite u 10.zadatku pod c `!!! Nasmejana i razdragana deca su ga oduševljeno poslušala. Dečak je kažnjen `1. opomenom`.

– Svedeni smo na “dečje dadilje”. To je uloga koja se od nadležnih od nas sve češće eksplicitno traži (“daj dvojku obavezno” i “pusti tog malog, vidiš da je lud”; ili “ne talasaj puno, znaš li ko su mu roditelji”).
Zar to nije ponižavajuće?

Preuzeto: http://unijasprs.org.rs/forum//viewtopic.php?f=13&t=798

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Zašto je ponižavajuće biti prosvetni radnik u Srbiji?

 1. vladan kaže:

  U potpuni si u pravu

 2. vlada kaže:

  Tako je, evo još jednog primera
  NEZAPAMĆENI SKANDAL U MEDICINSKOJ ŠKOLI – KUDA IDE ŠKOLSTVO? DA LI DOLAZI VREME SROZAVANJA UGLEDA PRINCIPJELNIH PROFESORA?
  “PODRINSKE” OBJAVLJUJU, U CELOSTI, PISMO Mr Tatjane Marković Topalović, profesorke fizike u Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ UPUĆENO STRUČNOM VEĆU OVE ŠKOLE
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=544184725652024&set=a.260442200692946.56368.100001815057826&type=1&comment_id=1675013&ref=notif&notif_t=like

 3. Pera kaže:

  Gosn Vlado, molio bih Vas da ne zaradjujete peticu iz fizike promocijom gospodje dr mr Tatjane Fizix Topalović…A to za principijelnost je naziv za ljude koji svoje komplekse leče bolesnim standardima, koje malo ko može da ispuni…

 4. Pavle kaže:

  Zasto je ponizavajuce biti ucenik u Srbiji. Zato sto vas maltretiraju i profesori i drugi djaci. Gospodja Tatjana nije jedini profesor tog kalibra, koji maltretira svoje ucenike i trazi da fizika bude glavni predmet u skoli usko strucnoj za medicinu. I doticni Dimitrije Stankovic Disa bog dusu da mu prosti je maltretirao svoje djake tamburom i sad da ne nabrajam plejadu sabackih nastavnika siledzija kojih ima puno, od Gledica iz Supa, do Magistra i gospodje koja kaze komputeri umesto kompijuteri. Poenta je mnogo se uci, malo se postize sa tim bespotrebnim zanjem. Sve pod parolom da deca treba da budu poput Nikole Tesle, jeftina inteligencija za izvoz u bogate zemlje Zapada. U sustini knez Milos je u Evropu i svet izvozio svinje i ostvarivao je mnogo, mi danas izvozimo u tu Evropu i svet mlade mozgove, a nemamo od toga nista. Koja je vajda da obucis mladog coveka da rukuje topokm, ako nemas top, da nije mozda da ode preko Save i Dunava i rukuje austrijskim topom protiv onih koji su ga odgajili da bude tobdzija.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama