Научите дете када и због чега треба да каже ‘извини’

‘Многи родитељи се пре или касније забрину за понашање своје деце. Иако вам се чини да се ствар отела контроли, постоје методе које вам могу помоћи да ваше дете научи и осети магичну реч “извини”.
20
Стручњаци за васпитање деце слажу се да малишане не би требало форсирати да кажу “извини” када ураде нешто погрешно. Међутим, то не значи да деца треба да буду потпуно слободна. Осрасли би требало да децу науче због чега нешто што су урадили није добро и истовремено им дају лекцију о манирима. Присиљавање малог детета да каже “извини” након што удари или уједе друго дете, на пример, приморава неубедљиво и неискрено “извини” након којег се понашање неће променити.
Дакле, ево шта би родитељи требало да ураде када њихово дете уради или каже нешто неприкладно:

Искористите лоше понашање као тренутак да научите дете манирима

Стручњаци имају различите ставове, али се генерално слажу да је најбоље када деци оставите простора да размишљају шта је лоше у ономе што су урадили, због чега је то лоше, као и како је то утицало на друго дете или особу. Након што им дате одређено време за размишљање, питајте их шта би урадили да промене ситуацију. Уколико дете само предложи извињење или загрљај, онда је то његова идеја и сигурно је искрена.

Немојте занемаривати лоше панашање

Родитељи често мисле да су неки дечији постпупци тренутни и да се неће поновити. Међутим, уколико ћутите стављате детету до знања да то што ради није толико важно и да нужно неће бити никаквих последица.

Разговарајте са децом о осећањима

У предшколском узрасту деца почињу да уче о емпатији, а осећања су често веома снажна.

Када дете научи да је његов поступак учинио да се друго дете осећа тужно или бесно, на пример, може имати већи утицај на њега него било која казна. Улога одраслих треба да буде да детету помогну да разуме, најпре, да је његово понашање узроковало да се друго дете осећа лоше (било физички или емоционално), а затим, да прихвати одговорност и да се осети одговорним за своје поступке.

Разговарајте са васпитачима да преузму вашу улогу

Добра комуникација са васпитачима у вртићу је изузетно важна. Уколико са децом код куће примењујте одређене лекције и методе васпитавања, било би добро да о томе обавестите васпитача, како бисте се ускладили. На тај начин, бићете сигурни да су ваша деца и када нисте присутни у добрим рукама.

Увек показујте љубав детету

Никада немојте дозволити да се ваше дете осети невољено када уради нешто погрешно. Запамтите стару изреку: “Волим те, али не волим твоје понашање!”