Зашто малишани грицкају нокте?

Разлог може да буде несигурност или несналажење међу вршњацима, када се дете повлачи у себе
dete
Када напуне пет или шест година, многа деца почињу да грицкају нокте или ту навику створе у адолесценцији, па родитељи посумњају да њихово дете има одређени проблем. Међутим, често нема разлога за страх, јер оникофагија, како се зове поремећај контроле импулса односно грицкање ноктију, може да буде кратка фаза иза које стоји досада или умор. Уколико, пак, приметите да дуго траје, време је да се забринете и потражите узроке.
Један од окидача може да буде несигурност или несналажење међу вршњацима, када се дете повлачи у себе, не зна како да се постави у друштву, плаши се да ће га осудити шта год да каже или уради. Због тога је важно да пратите како се понаша и радите на јачању његовог самопоуздања.
Грицкање ноктију често је и последица стреса, бриге око оцена, притиска због много обавеза, заљубљивања. Уколико то прерасте у опсесивну навику, која око ноктију ствара црвенило, отоке и гној, морате озбиљно да разговарате са дететом или да консултујете стручњака, како бисте сазнали шта га мучи. Могуће је да има дефицит пажње, да је хиперактивно или опсесивно компулсивно. У сваком случају, не треба да пустите да се проблем реши сам од себе.
Извор: novosti.rs