Zašto roditelji u Srbiji misle da im ne treba auto-sedište za dete

28 novembra, 2019

Ne znam nijedno dete koje je poginulo dok se vozilo automobilom. Nijedno koje je bilo ozbiljnije povređeno u saobraćajnom udesu. Ali, to ne znači da se takve stvari ne dešavaju. I jedan izgubljen život koji je mogao biti sačuvan da smo više brinuli – mnogo je.

Prošle godine u Srbiji jedanaestoro dece bili su žrtve saobraćajnih nesreća. Dakle, na svakih 30 dana je umrlo jedno. Od početka 2019. do sada, u sabraćajnim nesrećama stradalo je desetoro dece, od toga sedmoro koji su bili putnici u automobilu.

Da li je većina ovih tragedija mogla da ima drugačiji kraj? Vrlo verovatno, da su samo bili adekvatno vezani.

Fatalni ishodi mogu da se izbegnu za čak oko 70% ako na pravi način koristite auto-sedišta. I Evropa se i pored striktnih zakona već godinama unazad bori da smanji crnu statistiku, jer deca češće stradaju vozeći se automobilom nego kao pešaci.

Zašto onda mi roditelji nešto ne učinimo?

Najčešće jer ne znamo nijedno dete koje je poginulo u saobraćajnoj nezgodi. Ili mislimo da nam se ništa ne može desiti za tih par kilometara od kuće. Pa vozimo decu u krilu; na prednjem sedištu; u auto-sedištu, ali bez zakopčavanja; ili zakopčane, ali previše labavo. U zimskim jaknama. Na 5 minuta. Ili ih razvozimo čoporativno sa rođendana kućama. Mali broj roditelja zaista adekvatno vezuje decu tokom vožnje. Ko će još da proverava da li je razmak između detetovog ramena i pojasa ne više od jednog prsta?

A ne znamo ni to da se najveći broj nesreća desi sa decom ispod 14 godina na nekoliko kilometara od kuće, takoreći u našem kraju. Kad samo hoćemo da skoknemo npr. do marketa ili kad se posle duže vožnje malo opustimo, jer „samo što nismo stigli”.

Kako se onda nama ništa nije desilo kad smo bili mali? Jednostavno, imali smo sreće. Statistika od pre 30-ak godina pokazuje da je tada mnogo više dece ginulo na putevima nego danas. Broj smrtnih ishoda se značajno smanjio od kad su uvedena auto-sedišta. Dakle, samo nismo poznavali nijedno dete koje je tada izgubilo život.

Kakvo je stanje sa korišćenjem auto-sedišta u Srbiji

Dok nisu uvedene nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, dečje sedište je moralo da se koristi samo za decu do 3 godine starosti. Samo 1/3 roditelja ovako male dece ga je koristila, pokazuju istraživanja.

Prema novim izmenama, auto-sedište mora da se koristi i za decu preko 3 godine starosti. Razlog je vrlo jednostavan – svi putnici u automobilu (ma gde sedeli) moraju da budu bezbedno i pravilno vezani. Dete ispod visine od 150 cm ne može da se adekvatno veže pojasom za odrasle. Zato mu je potrebno auto-sedište ili buster da ga podigne i veže kako treba.

U Aksa radnjama u toku je akcija Stiže beba, Aksa ima sve što vam treba. Evo šta akcija podrazumeva:

Kupovinom kolica i/ili auto sedišta i/ili krevetaca u minimalnom iznosu od 30.000 dinara kupac dobija 5.000 dinara na Aksa karticu.

Kupovinom kolica i/ili auto sedišta i/ili krevetaca u minimalnom iznosu od 50.000 dinara kupac dobija 10.000 dinara na Aksa karticu.

Iznos od 5000 ili 10000 se može upotrebiti za kupovinu bilo kog proizvoda iz asortimana Akse za neograničen broj kupovina u periodu do 31.3.2020.

Bezbednosni pojasevi su nam neophodni pri vožnji. U slučaju da se vozilo naglo zaustavi, oni će onemogućiti da naše telo poleti unapred što se neminovno dešava usled inercije – telo nastavlja da se kreće istom brzinom kojom se pre zaustavljanja kretalo dok ne udari u neku prepreku. Evo šta se dešava ako dete težine 10 kg nije pravilno vezano: kod sudara pri brzini od samo 50 km/čas, usled inercije nastavlja da se kreće kao da je sila od 500 kg i udara u druge putnike ili unutrašnjost automobila. Otud svi stalno bruje o obaveznom vezivanju.


Shodno izmenama, auto-sedište se koristi za svu decu nižu od 135 cm. Nakon toga se postavlja buster. Ako se dete vozi gledajući prema napred, pravilno vezivanje podrazumeva da detetu bezbednosni pojas bude u visini ramena ili malo iznad. Ako je dete okrenuto da gleda prema nazad, pojasevi moraju da budu u visini ramena ili malo ispod.

Tek deca od 12 godina starosti mogu da se voze bez dečijeg sedišta i da sede na suvozačkom mestu. Poređenja radi, u većini evropskih zemalja deca ostaju u auto-sedištu i kasnije, sve do 150 cm visine. Ove promene Zakona o bezbednosti saobraćaja nisu još jedan način da se narodu uzmu pare. Cilj je da se sačuva što više ljudskih života. Zato je kaznena politika značajno pooštrena. Kao što znate, ako nemate dečije sedište, moraćete da platite 120.000 dinara umesto dosadašnjih 30.000.

Dakle, zaustavljanje policije u ovom slučaju nije ono:
“Druže, imaš li ti komplet za prvu pomoć?”

Kakva auto-sedišta treba da budu da bi vožnja bila bezbedna

Sedište ne mora da bude novo – ono može biti i polovno ako nije pretrpelo udes i ako uz njega dobijete garanciju dokle važi. Ipak, dobro se zamislite da li je bačena para ako kupite za dete novo sedište, jer gde biste taj novac radije uložili?

Auto-sedišta se vezuju na različite načine u zavisnosti od modela. Ono što im je svima zajedničko je da moraju biti pravilno postavljena. Prema pisanju edukativnog sajta www.auto-sedista.rs, svega 10% roditelja zna na pravilan način da postavi auto-sedište, što takođe povećava rizik od povrede. Ma koliko da se poslednjih godina povećao procenat korišćenja dečjih auto-sedišta, zabrinjavajuće je što se i dalje 90 odsto mališana nepravilno prevozi u njima.

Kada u sedištu vozite bebu, najbezbednije je da ga okrenete suprotno od kretanja vozila. S obzirom na to da je glava dece bar do uzrasta od 15 meseci značajno teža u odnosu na telo nego što je to slučaj sa starijom decom, najmlađa deca bi pri eventualnom naglom kočenju ili sudaru ovako nameštena pretrpela najmanji pritisak. Bebu ili dete mlađe od 3 godine možete da vozite i na prednjem sedištu ako ga u korpi okrenete da gleda ka nazad i isključite vazdušni jastuk (kako ne bi došlo do povrede).

Do 2020. godine naša Strategija o bezbednosti saobraćaja planira da nijedno dete ne bude žrtva u saobraćaju. Pitanje je – da li ćemo u tome i uspeti. Postoji i akcija Bezbednost nikada nije na odmoru kako bi se roditelji dodatno edukovali koliko su važni sigurna vožnja i upotreba auto-sedišta. U sklopu ove akcije koja traje već nekoliko godina, kompanija Keprom je sa savetnicima za dečja auto-sedišta iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja tokom leta radila besplatne provere auto-sedišta i evo rezultata:

Vreme: od 25. maja do 18. avgusta 2019.

Gradovi: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Kruševac

Ukupan broj pregledanih auto-sedišta: 131

Broj nepravilno postavljenih auto-sedišta: 116 (88%)

Rezultati Provera koje su sprovede u ovom periodu kažu da su najčešće greške koje roditelji prave pri postavljanju auto-sedišta sledeće:

  • Nedovoljno zategnut pojas
  • Nepravilan put pojasa
  • Postavljanje sedišta u pogrešnom smeru

Dobra auto-sedišta, dakle, nisu samo pandan fensi kolicima u saobraćaju. Ona su zaista važna kako bi vaša deca bila dovoljno bezbedna prilikom vožnje. U slučaju da niste sigurni kako da odaberete pravo auto-sedište i da ga pravilno postavite, ili ako želite da saznate detaljnije o propisima i bezbednoj vožnji, sve što vas zanima možete da pronađete ovde.

Maria Milojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama