Зашто родитељи у Србији мисле да им не треба ауто-седиште за дете

Не знам ниједно дете које је погинуло док се возило аутомобилом. Ниједно које је било озбиљније повређено у саобраћајном удесу. Али, то не значи да се такве ствари не дешавају. И један изгубљен живот који је могао бити сачуван да смо више бринули – много је.

Прошле године у Србији једанаесторо деце били су жртве саобраћајних несрећа. Дакле, на сваких 30 дана је умрло једно. Oд почетка 2019. до сада, у сабраћајним несрећама страдало је десеторо деце, од тога седморо који су били путници у аутомобилу.

Да ли је већина ових трагедија могла да има другачији крај? Врло вероватно, да су само били адекватно везани.

Фатални исходи могу да се избегну за чак око 70% ако на прави начин користите ауто-седишта. И Европа се и поред стриктних закона већ годинама уназад бори да смањи црну статистику, јер деца чешће страдају возећи се аутомобилом него као пешаци.

Зашто онда ми родитељи нешто не учинимо?

Најчешће јер не знамо ниједно дете које је погинуло у саобраћајној незгоди. Или мислимо да нам се ништа не може десити за тих пар километара од куће. Па возимо децу у крилу; на предњем седишту; у ауто-седишту, али без закопчавања; или закопчане, али превише лабаво. У зимским јакнама. На 5 минута. Или их развозимо чопоративно са рођендана кућама. Мали број родитеља заиста адекватно везује децу током вожње. Ко ће још да проверава да ли је размак између дететовог рамена и појаса не више од једног прста?

А не знамо ни то да се највећи број несрећа деси са децом испод 14 година на неколико километара од куће, такорећи у нашем крају. Кад само хоћемо да скокнемо нпр. до маркета или кад се после дуже вожње мало опустимо, јер „само што нисмо стигли”.

Како се онда нама ништа није десило кад смо били мали? Једноставно, имали смо среће. Статистика од пре 30-ак година показује да је тада много више деце гинуло на путевима него данас. Број смртних исхода се значајно смањио од кад су уведена ауто-седишта. Дакле, само нисмо познавали ниједно дете које је тада изгубило живот.

Какво је стање са коришћењем ауто-седишта у Србији

Док нису уведене нове измене Закона о безбедности саобраћаја, дечје седиште је морало да се користи само за децу до 3 године старости. Само 1/3 родитеља овако мале деце га је користила, показују истраживања.

Према новим изменама, ауто-седиште мора да се користи и за децу преко 3 године старости. Разлог је врло једноставан – сви путници у аутомобилу (ма где седели) морају да буду безбедно и правилно везани. Дете испод висине од 150 цм не може да се адекватно веже појасом за одрасле. Зато му је потребно ауто-седиште или бустер да га подигне и веже како треба.

У Акса радњама у току је акција Стиже беба, Акса има све што вам треба. Ево шта акција подразумева:

Куповином колица и/или ауто седишта и/или креветаца у минималном износу од 30.000 динара купац добија 5.000 динара на Акса картицу.

Куповином колица и/или ауто седишта и/или креветаца у минималном износу од 50.000 динара купац добија 10.000 динара на Акса картицу.

Износ од 5000 или 10000 се може употребити за куповину било ког производа из асортимана Аксе за неограничен број куповина у периоду до 31.3.2020.

Безбедносни појасеви су нам неопходни при вожњи. У случају да се возило нагло заустави, они ће онемогућити да наше тело полети унапред што се неминовно дешава услед инерције – тело наставља да се креће истом брзином којом се пре заустављања кретало док не удари у неку препреку. Ево шта се дешава ако дете тежине 10 кг није правилно везано: код судара при брзини од само 50 км/час, услед инерције наставља да се креће као да је сила од 500 кг и удара у друге путнике или унутрашњост аутомобила. Отуд сви стално брује о обавезном везивању.


Сходно изменама, ауто-седиште се користи за сву децу нижу од 135 цм. Након тога се поставља бустер. Ако се дете вози гледајући према напред, правилно везивање подразумева да детету безбедносни појас буде у висини рамена или мало изнад. Ако је дете окренуто да гледа према назад, појасеви морају да буду у висини рамена или мало испод.

Тек деца од 12 година старости могу да се возе без дечијег седишта и да седе на сувозачком месту. Поређења ради, у већини европских земаља деца остају у ауто-седишту и касније, све до 150 цм висине. Ове промене Закона о безбедности саобраћаја нису још један начин да се народу узму паре. Циљ је да се сачува што више људских живота. Зато је казнена политика значајно пооштрена. Као што знате, ако немате дечије седиште, мораћете да платите 120.000 динара уместо досадашњих 30.000.

Дакле, заустављање полиције у овом случају није оно:
“Друже, имаш ли ти комплет за прву помоћ?”

Каква ауто-седишта треба да буду да би вожња била безбедна

Седиште не мора да буде ново – оно може бити и половно ако није претрпело удес и ако уз њега добијете гаранцију докле важи. Ипак, добро се замислите да ли је бачена пара ако купите за дете ново седиште, јер где бисте тај новац радије уложили?

Ауто-седишта се везују на различите начине у зависности од модела. Оно што им је свима заједничко је да морају бити правилно постављена. Према писању едукативног сајта www.auto-sedista.rs, свега 10% родитеља зна на правилан начин да постави ауто-седиште, што такође повећава ризик од повреде. Ма колико да се последњих година повећао проценат коришћења дечјих ауто-седишта, забрињавајуће је што се и даље 90 одсто малишана неправилно превози у њима.

Када у седишту возите бебу, најбезбедније је да га окренете супротно од кретања возила. С обзиром на то да је глава деце бар до узраста од 15 месеци значајно тежа у односу на тело него што је то случај са старијом децом, најмлађа деца би при евентуалном наглом кочењу или судару овако намештена претрпела најмањи притисак. Бебу или дете млађе од 3 године можете да возите и на предњем седишту ако га у корпи окренете да гледа ка назад и искључите ваздушни јастук (како не би дошло до повреде).

До 2020. године наша Стратегија о безбедности саобраћаја планира да ниједно дете не буде жртва у саобраћају. Питање је – да ли ћемо у томе и успети. Постоји и акција Безбедност никада није на одмору како би се родитељи додатно едуковали колико су важни сигурна вожња и употреба ауто-седишта. У склопу ове акције која траје већ неколико година, компанија Кепром је са саветницима за дечја ауто-седишта из Центра за промоцију безбедности саобраћаја током лета радила бесплатне провере ауто-седишта и ево резултата:

Време: од 25. маја до 18. августа 2019.

Градови: Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Крушевац

Укупан број прегледаних ауто-седишта: 131

Број неправилно постављених ауто-седишта: 116 (88%)

Резултати Провера које су спроведе у овом периоду кажу да су најчешће грешке које родитељи праве при постављању ауто-седишта следеће:

  • Недовољно затегнут појас
  • Неправилан пут појаса
  • Постављање седишта у погрешном смеру

Добра ауто-седишта, дакле, нису само пандан фенси колицима у саобраћају. Она су заиста важна како би ваша деца била довољно безбедна приликом вожње. У случају да нисте сигурни како да одаберете право ауто-седиште и да га правилно поставите, или ако желите да сазнате детаљније о прописима и безбедној вожњи, све што вас занима можете да пронађете овде.

Мариа Милојковић