Zašto roditelji u Srbiji misle da im ne treba auto-sedište za dete

maj 23, 2018

Ne znam nijedno dete koje je poginulo dok se vozilo automobilom. Nijedno koje je bilo ozbiljnije povređeno u saobraćajnom udesu. Ne mogu ni da zamislim kako to izgleda i koju bol roditelj oseti kada se ovako nešto desi.
Prošle godine u Srbiji devetoro dece bili su žrtve saobraćajnih nesreća vozeći se u autu. Dakle, na svakih 40 dana je umrlo jedno. Da li je većina ovih tragedija mogla da ima drugačiji kraj? Vrlo verovatno, da su samo bili adekvatno vezani.
Fatalni ishodi mogu da se izbegnu za čak oko 70% ako na pravi način koristite auto-sedišta. I Evropa se i pored striktnih zakona već godinama unazad bori da smanji crnu statistiku, jer deca češće stradaju vozeći se automobilom nego kao pešaci.

Zašto onda mi roditelji nešto ne učinimo?

Najčešće jer ne znamo nijedno dete koje je poginulo u saobraćajnoj nezgodi. Ili mislimo da nam se ništa ne može desiti za tih par kilometara od kuće. Pa vozimo decu u krilu; na prednjem sedištu; u auto-sedištu, ali bez zakopčavanja; ili zakopčane, ali previše labavo. U zimskim jaknama. Na 5 minuta. Ili ih razvozimo čoporativno sa rođendana kućama. Mali broj roditelja zaista adekvatno vezuje decu tokom vožnje. Ko će još da proverava da li je razmak između detetovog ramena i pojasa ne više od jednog prsta?
A ne znamo ni to da se najveći broj nesreća desi sa decom ispod 14 godina na nekoliko kilometara od kuće, takoreći u našem kraju. Kad samo hoćemo da skoknemo npr. do marketa ili kad se posle duže vožnje malo opustimo, jer „samo što nismo stigli”.
Kako se onda nama ništa nije desilo kad smo bili mali? Jednostavno, imali smo sreće. Statistika od pre 30-ak godina pokazuje da je tada mnogo više dece ginulo na putevima nego danas. Broj smrtnih ishoda se značajno smanjio od kad su uvedena auto-sedišta. Dakle, samo nismo poznavali nijedno dete koje je tada izgubilo život.

Kakvo je stanje sa korišćenjem auto-sedišta u Srbiji

Dok nisu uvedene nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, dečje sedište je moralo da se koristi samo za decu do 3 godine starosti. Samo 1/3 roditelja ovako male dece ga je koristila, pokazuju istraživanja.
Prema novim izmenama, auto-sedište mora da se koristi i za decu preko 3 godine starosti. Razlog je vrlo jednostavan – svi putnici u automobilu (ma gde sedeli) moraju da budu bezbedno i pravilno vezani. Dete ispod visine od 150 cm ne može da se adekvatno veže pojasom za odrasle. Zato mu je potrebno auto-sedište ili buster da ga podigne i veže kako treba.
Bezbednosni pojasevi su nam neophodni pri vožnji. U slučaju da se vozilo naglo zaustavi, oni će onemogućiti da naše telo poleti unapred što se neminovno dešava usled inercije – telo nastavlja da se kreće istom brzinom kojom se pre zaustavljanja kretalo dok ne udari u neku prepreku. Evo šta se dešava ako dete težine 10 kg nije pravilno vezano: kod sudara pri brzini od samo 50 km/čas, usled inercije
nastavlja da se kreće kao da je sila od 500 kg i udara u druge putnike ili unutrašnjost automobila. Otud svi stalno bruje o obaveznom vezivanju.

Shodno novim izmenama, auto-sedište se koristi za svu decu nižu od 135 cm. Nakon toga se postavlja buster. Ako se dete vozi gledajući prema napred, pravilno vezivanje podrazumeva da detetu bezbednosni pojas bude u visini ramena ili malo iznad. Ako je dete okrenuto da gleda prema nazad, pojasevi moraju da budu u visini ramena ili malo ispod.
Tek deca od 12 godina starosti mogu da se voze bez dečijeg sedišta i da sede na suvozačkom mestu. Poređenja radi, u većini evropskih zemalja deca ostaju u auto-sedištu i kasnije, sve do 150 cm visine. Ove promene Zakona o bezbednosti saobraćaja nisu još jedan način da se narodu uzmu pare. Cilj je da se sačuva što više ljudskih života. Zato je kaznena politika značajno pooštrena. Kao što znate, ako nemate
dečije sedište, moraćete da platite 120.000 dinara umesto dosadašnjih 30.000.
Dakle, zaustavljanje policije u ovom slučaju nije ono:
“Druže, imaš li ti komplet za prvu pomoć?”

Kakva auto-sedišta treba da budu da bi vožnja bila bezbedna

Sedište ne mora da bude novo – ono može biti i polovno ako nije pretrpelo udes i ako uz njega dobijete garanciju dokle važi. Ipak, dobro se zamislite da li je bačena para ako kupite za dete novo sedište, jer gde biste taj novac radije uložili?
Auto-sedišta se vezuju na različite načine u zavisnosti od modela. Ono što im je svima zajedničko je da moraju biti pravilno postavljena. Prema pisanju edukativnog sajta www.auto-sedista.rs, svega 10% roditelja zna na pravilan način da postavi auto-sedište, što takođe povećava rizik od povrede.
Kada u sedištu vozite bebu, najbezbednije je da ga okrenete suprotno od kretanja vozila. S obzirom na to da je glava dece bar do uzrasta od 15 meseci značajno teža u odnosu na telo nego što je to slučaj sa starijom decom, najmlađa deca bi pri eventualnom naglom kočenju ili sudaru ovako nameštena pretrpela najmanji pritisak. Bebu ili dete mlađe od 3 godine možete da vozite i na prednjem sedištu ako ga u korpi
okrenete da gleda ka nazad i isključite vazdušni jastuk (kako ne bi došlo do povrede).
Do 2020. godine naša Strategija o bezbednosti saobraćaja planira da nijedno dete ne bude žrtva u saobraćaju. Imamo još samo 1,5 godinu do tad, da li ćemo u tome uspeti? Postoji i akcija Bezbednost nikada nije na odmoru kako bi se roditelji dodatno edukovali koliko su važne sigurna vožnja i upotreba auto-sedišta. Pokrenuo ju je Keprom 2015. godine. Od prodaje svojih sedišta za decu, ova firma je deo
novca izdvojila da kupi 19 fiksatora za bezbedan prevoz dece u kolima hitne pomoći.
Dobra auto-sedišta, dakle, nisu samo pandan fensi kolicima u saobraćaju. Ona su zaista važna kako bi vaša deca bila dovoljno bezbedna prilikom vožnje. U slučaju da niste sigurni kako da odaberete pravo auto-sedište i da ga pravilno postavite, ili ako želite da saznate detaljnije o propisima i bezbednoj vožnji, sve što vas zanima možete da pronađete ovde.
Maria Milojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama