Храна, амбалажа, пелене, козметика, шминка – разлози због који деца оболевају и улазе у прерани пубертет

15 јуна, 2020

Хормонски ометачи изазивају канцерогена обољења и прерани пубертет код девојчица већ са осам година, а код дечака са девет. Ти ометачи налазе се у храни произведеној уз употребу пестицида, у пластичној амбалажи за храну, у козметичким производима од пелена и крема за бебе до одеће, шампона, маскара, пудера и разних гелова и санитарних производа.


Упркос томе, под утицајем крупне индустрије државе чланице ЕУ још нису успеле да се сложе око забране ових једињења.

Прочитајте и: Др Вујчић о храни која није храна, већ хемија за избегавање

Индустријски лоби врши притисак да се одреди дозвољена количина хормонских ометача и да се онда на основу тога неки производи забрањују, а други добијају дозволу.

Све раније сазревају

– Граница пубертета се стално помера – каже Оливије Пијел, педијатар-ендокринолог, један од оснивача Удружења педијатара-ендокринолога у Француској. Kао један од кључних разлога он наводи хормонске ометаче, пестициде, једињења као што су фталати и бисфенол А који изазивају гојазност, дијабетес и прерани пубертет.

Шта су и како делују хормонски ометачи?

Kад уђу у организам било кроз удисање, храну или одећу, наше тело их препознаје као да су естерогени иако они то нису. Естерогени су познати под именом женски хормони, мада их имају и мушкарци, али у знатно мањој мери. Један француски лекар сликовито описује ситуацију кроз коју пролази организам када у њега почну да улазе хормонски ометачи:

– То је као да вам неко куца на врата, ви питате ко је, он каже поштар, а у ствари је гангстер и убица – а ви, верујући му отворите врата.”

Уношење хормонских ометача покреће читав низ хормонских процеса који доводе до раног пубертета код деце – девојчице добијају месечни период и расту им груди већ са осам година, а дечацима се већ у деветој години увећавају тестиси и уочава се појачана маљавост. Хормонске промене код дечака могу да буду и такве да добијају женске облике, повећане груди, дебљају се и слично. Kод одраслих дугорочно долази до тешких обољења и неплодности.

Ризик од рака

“Ризик од каснијих канцерогених обољења је повећан”, каже амерички ендокринолог Луиз Гринспен у књизи посвећеној овом проблему. Једна од анализа косе деце узраста до 12 година лабораторије ХБРУ из Луксембурга, показала је да су хормонским ометачима изложена и деца на селу и то због пестицида који се употребљавају у пољопривреди. У њиховој коси нађени су неки од састојака који постоје и у наранџастом гасу који су САД користиле у рату у Вијетнаму као оружје.

Извор: Vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама