Зашто се маме (скоро) никад не разбољевају?

Иако деца, док су мала, обично не воле да своје ствари деле с другима, има нешто што врло радо деле са свима, а то су вируси и бактерије. Најчешће их размењују са другарима у вртићу, па донесу кући да почасте целу породицу. И док се маме понекад заиста и разболе, с временом постају све отпорније.

Foto: Canva

Sheldon Cohen и његове колеге са Универзитета Carnegie Mellon у Питсбургу спровели су једно занимљиво истраживање које је дало још занимљивије резултате. Учесници студије присталу су да им у нос убаце вирус грипа или риновирус. Половину су чинили родитељи, док друга половина учесника није имала децу. Резултат је показао да родитељи имају чак 48% мање шансе да развију инфекцију, у поређењу с онима који немају децу!

Маме немају времена да буду болесне

Може се рећи да маме спадају у најздравију врсту на планети. Зашто је то тако? И оне су, као и сви други, константно изложене утицају преко 200 различитих бацила и вируса. АЛИ! Маме су, поред тога, изложене додатно и оним бацилима које им кући донесу њихови наследници. У таквој ситуацији, мамином имуном систему не треба много да упозна већину вируса који се најчешће појављују. Сусрећући се са толико различитих вируса и бактерија, тело родитеља учи да се брани боље од оних који немају ту “срећу” да су константно изложени могућности инфекције. Имуни систем једне маме (често и тате) креће у одбрану, обавља свој посао, а да ми и не знамо шта нам се дешава у организму.

И ето, управо ту лежи одговор на оно питање – како то да се маме никад не разбољевају, док остатак породице покупи сваки вирус на који наиђе. Али, има још нешто.

Позитивни односи, не позитивни тестови

Људи који су социјално активнији и граде позитивне везе са људима у свом окружењу ређе се разбољевају, каже Dr. Jon Temte, са Универзитета у Висконсину. Није баш сасвим јасно зашто, али могуће је да је разлог то што су ментално здравији.

Истина о имунитету

Научници, заправо, немају појма због чега се неки људи разбољевају ређе од других иако често немају ни здравије навике ни бољу исхрану. Ова тема предмет је многих истраживања, а све ово о чему пишемо су заправо претпоставке научника. Да, чињеница је да се родитељи мање разбољевају од оних који немају децу, али због чега је то тако – можемо само да нагађамо, за сада. Одговор добрим делом лежи и у генетици. Јер, наш имуни систем врло је комплексан и свако од нас има другачији имуни склоп – скоро попут отиска прста.