Zašto su društvene igre dobre za decu i da li treba da ih pustite da pobede?

5 februara, 2021

Društvene igre odolevaju pritisku novog vremena i novih tehnologija.

I dok deo roditelja žuri da svoju decu usreći novim konzolama za video-igre, oni mudriji radije biraju klasične igračke koje bude maštu i inspirišu na slobodnu igru, knjige i društvene igre.

Ilustracija:freeimages.com

Kako izabrati društvenu igru i nije neko naročito teško pitanje. Većina dece mlađeg uzrasta uživaće u igrama koje pre svega zahtevaju brzinu i spretnost, kao i u onim gde se pokušava izbeći neka nevolja. Za njih, to je vrhunac zabave i rasta adrenalina, a kao šlag na tortu dođe vreme provedeno s roditeljima.

A zašto su društvene igre dobre za decu?

– pružaju mogućnost za rano učenje – boja, brojeva, razvijaju se fine motoričke veštine, koordinacija oko-ruka, koncentracija, strpljenje.

– razvijaju početne matematičke veštine (gotovo da nema te igre u kojoj ne treba ništa da se izbroji, sabere, doda)

– razvijaju komunikacione i društvene veštine – ko je još video društvenu igru koja se igra u tišini? Zato je ovaj tip igre idealan za stidljivu decu, koja se na taj način i ne primećujući oslobađaju stidljivosti i treme

– jačaju samopouzdanje onda kad pobede

– uče da gube (i da to nije ništa strašno) – ima dece koja teško prihvataju poraz, čak 4 od njih 5 će biti besno i ljuto kad izgube. Međutim, tu roditelj dobija priliku da svojim odgovorom na besnu reakciju, kao i sopstvenim prihvatanjem poraza, nauči dete da posle izgubljene partije ne troši energiju na frustraciju već da pokuša ponovo.

– poboljšavaju fokus – maloj deci naročito je teško da se koncentrišu na jednu aktivnost duže od nekoliko minuta, a dobre društvene igre u kojim uživaju mogu da budu način da vežbaju koncentraciju.

– neprocenjivo vreme provedeno s porodicom – možda zvuči kao fraza, ali većina dece će se kad odraste sećati večeri zajedničkih igara sa roditeljima, smeha i zabave, više nego skupih konzola.

Društvene igre mogu biti i odlična alternativa za tajm-aut metodu. Umesto da pošaljete dete u sobu da se smiri, klinički psiholog Regine Galanti kaže da pokušate da odigrate neku društvenu igru, kako biste ponovo uspostavili kontakt. On tvrdi da se igranjem ovih igara kod dece povećava i prag tolerancije na frustraciju.

Društvene igre imaju još niz prednosti, a pitanje koje roditelje uglavnom muči je – da li smem da likujem ako pobedim i da li treba da pustim dete da pobedi. Odgovor na prvo pitanje je NE (odrastite!), a odgovor na drugo pitanje je – ponekad da. Ne uvek. Ako previše gubi, dete gubi i samopouzdanje, ako stalno pobeđuje, verovaće da je nepobediv, a i čar igre će nestati.

Bonus savet: Odaberite jedno veče u nedelji koje će biti veče društvenih igara i to poštujte. Stvorićete neprocenjive uspomene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama