Zašto su jaja korisna u ishrani dece

18 juna, 2017

Jaja su kompletna hrana koja se lako čuva i koja je dostupna i u siromašnijim sredinama, za razliku od drugih visoko hranljivih namirnica.

Jaja u ishrani mogu značajno da poboljšaju razavoj male dece i za 47% smanje zaostajanje u rastu, rezultati su nove studije o ishrani dece.
“Jaja nisu skupa i lako su dostupna,” kaže Lora Janoti, jedan od vodećih stručnjaka za ishranu sa Škole Braun pri unoverzitetu Vašington u Sent Luisu, glavni autor studije.
Janoti i njene kolege srpoveli su randomizovano kontrolisano istraživanje u Ekvadoru. Deca uzrasta od 6 do 9 godina dobijala su svakodnevno po jedno jaje tokom šest meseci, a kontrolna grupa dece ih nije konzumirala.
Mališani koji su se hranili jajima više su dobila na visini i težini, a pomoću kompjuterskog modela izračunato je da ishrana sa redovnim unosom ove supernamirnice može za 47% smanjiti nedovoljan rast dece a pothranjenost za 74%.
“Iznenadilo nas je koliko je delotvorna bila ova intevencija u ishrani,” kaže Janoti.
Jaja su kompletna hrana koja se lako čuva i koja je dostupna i u siromašnijim sredinama, za razliku od drugih visoko hranljivih namirnica.
“U studiji smo pražljivo motrili na alergijske reakcije ali nismo zabeležili nijedan slučaj. Za decu u zemljama u razvoju, jaja predstavljaju dostupan i blagotvoran izvor hranljivih materija,” zaključuje ona.
 
Izvor: Detinjarije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama