Зашто свако дете треба да иде у вртић (и зашто за све мора бити места)

9 децембра, 2020

Већ дуже од једне деценије предшколско образовање у нашој земљи се препознаје као важан фактор неопходан не само за рани развој деце, већ и за решавање проблема сиромаштва и искључености из друштва. Међутим, и даље велики број деце није обухваћен предшколским образовањем. Да ли сте знали да у Србији тек свако друго дете има приступ квалитетном раном образовању?

Нажалост, велики број вртића у Србији је у лошем инфраструктурном стању. Већ дуги низ година нису реконструисани, нити адаптирани за потребе деце, а због лоше материјалне ситуације у одређеним предшколским установама, родитељи су преузели на себе опремање вртића. Са друге стране, општине се суочавају са различитим финансијским потешкоћама које их спречавају да отварају нове вртиће и тиме многа села у Србији остају без икаквог предшколског програма. То додатно подстиче породице да напуштају мања места како би својој деци обезбедиле боље услове за развој.

Због свега тога у Србији нема довољно места за сву децу у вртићима. Многи наши малишани сваког дана пропуштају прилику да се играју, уче и расту са својим вршњацима.

У наставку вам доносимо 5 основних разлога зашто је важно да за свако дете у Србији има места у вртићу:

Квалитетно рано образовање подстиче дечји ентузијазам за учење

Светска здравствена организација је потврдила да предшколско образовање повећава шансе код деце да касније успеју у животу. Улагањем у ране године, заправо се користе кључне фазе развоја мозга. Према УНИЦЕФ-овом истраживању, деца која имају најмање годину дана предшколског образовања склонија су развијању вештина критичког размишљања које су им потребне за успех у школи и мања је вероватноћа да ће понављати разред или напустити школу.

Вртић помаже деци да унапреде своје социјалне и емоционалне вештине

У овом узрасту, деца полако почињу да разумеју своја осећања, али још увек нису способна да контролишу емоције. Вртић пружа деци сигурно и подстицајно окружење. Полако се пребацују са „паралелне игре“ на играње са својим вршњацима. Мотивисани су да науче како да сарађују, решавају проблеме и да деле.

Дете развија своје језичке и когнитивне вештине

Стварање богатог вокабулара у раном детињству је круцијалан темељ за учење. Са три године, деца обично знају око 300 речи. Тај распон се проширује на 1.500 речи до 4. године, односно 2.500 речи до 5. године. У вртићу, деца имају различите прилике где се могу упознати са новим вокабуларом: док се играју, ужинају, уче нове песмице, док им васпитачи читају омиљене приче итд.

Боравак у вртићу подстиче развој моторичких способности детета

У вртићу деца свакодневно трче, пењу се и активно играју. Активности које се нуде помажу деци да развију фине моторичке способности, попут низања перли на конац или сечења материјала маказама. Деца су такође изазвана у виду разних активности које подстичу њихову координацију и равнотежу.

Васпитачи негују дечју радозналост

Иако је везаност за родитеље примарна, деца такође могу имати значајну корист од повезаности са својим васпитачима. Васпитачи посматрају дечије понашање, постављају им питања како би открили њихове преференције и слушају дечије идеје. Затим креирају активности на основу њихових исказаних интересовања који даље продубљују њихову знатижељу и машту.

Како би што већем броју деце у Србији обезбедила приступ раном образовању, Новак Ђоковић Фондација трећу годину заредом организује донаторску кампању “Сезона даривања”. Оснивачи Фондације Новак и Јелена Ђоковић и ове године дуплираће сваку уплату. Циљ овогодишње кампање, која ће трајати до краја јануара, је прикупљање средстава за отварање два вртића у селима Вајска и Љубиш.

„Наша земља пуна је правих малих бисера, али нажалост у мањим срединама, они често не могу да развију свој пуни потенцијал јер немају приступ раном образовању. Зато нам је ове године циљ отварање нових вртића у селима Вајска и Љубиш који ће примити укупно 105 малишана. Свако од ових места има своју посебну причу, и желимо да их уз подршку свих оних који верују у нашу мисију испричамо целом свету”, изјавили су Новак и Јелена Ђоковић.

На сајту Фондације, можете да изаберете ком тиму желите да донирате – тиму Вајска или тиму Љубиш. Осим овим путем, за све кориснике ВИП, ТЕЛЕНОР И ТЕЛЕКОМ мобилних оператера отворен је посебан хуманитарни број 2205, који симболично представља датум Новаковог рођендана, а цена поруке износи 100 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама