Zašto svako dete treba da ide u vrtić (i zašto za sve mora biti mesta)

9 decembra, 2020

Već duže od jedne decenije predškolsko obrazovanje u našoj zemlji se prepoznaje kao važan faktor neophodan ne samo za rani razvoj dece, već i za rešavanje problema siromaštva i isključenosti iz društva. Međutim, i dalje veliki broj dece nije obuhvaćen predškolskim obrazovanjem. Da li ste znali da u Srbiji tek svako drugo dete ima pristup kvalitetnom ranom obrazovanju?

Nažalost, veliki broj vrtića u Srbiji je u lošem infrastrukturnom stanju. Već dugi niz godina nisu rekonstruisani, niti adaptirani za potrebe dece, a zbog loše materijalne situacije u određenim predškolskim ustanovama, roditelji su preuzeli na sebe opremanje vrtića. Sa druge strane, opštine se suočavaju sa različitim finansijskim poteškoćama koje ih sprečavaju da otvaraju nove vrtiće i time mnoga sela u Srbiji ostaju bez ikakvog predškolskog programa. To dodatno podstiče porodice da napuštaju manja mesta kako bi svojoj deci obezbedile bolje uslove za razvoj.

Zbog svega toga u Srbiji nema dovoljno mesta za svu decu u vrtićima. Mnogi naši mališani svakog dana propuštaju priliku da se igraju, uče i rastu sa svojim vršnjacima.

U nastavku vam donosimo 5 osnovnih razloga zašto je važno da za svako dete u Srbiji ima mesta u vrtiću:

Kvalitetno rano obrazovanje podstiče dečji entuzijazam za učenje

Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila da predškolsko obrazovanje povećava šanse kod dece da kasnije uspeju u životu. Ulaganjem u rane godine, zapravo se koriste ključne faze razvoja mozga. Prema UNICEF-ovom istraživanju, deca koja imaju najmanje godinu dana predškolskog obrazovanja sklonija su razvijanju veština kritičkog razmišljanja koje su im potrebne za uspeh u školi i manja je verovatnoća da će ponavljati razred ili napustiti školu.

Vrtić pomaže deci da unaprede svoje socijalne i emocionalne veštine

U ovom uzrastu, deca polako počinju da razumeju svoja osećanja, ali još uvek nisu sposobna da kontrolišu emocije. Vrtić pruža deci sigurno i podsticajno okruženje. Polako se prebacuju sa „paralelne igre“ na igranje sa svojim vršnjacima. Motivisani su da nauče kako da sarađuju, rešavaju probleme i da dele.

Dete razvija svoje jezičke i kognitivne veštine

Stvaranje bogatog vokabulara u ranom detinjstvu je krucijalan temelj za učenje. Sa tri godine, deca obično znaju oko 300 reči. Taj raspon se proširuje na 1.500 reči do 4. godine, odnosno 2.500 reči do 5. godine. U vrtiću, deca imaju različite prilike gde se mogu upoznati sa novim vokabularom: dok se igraju, užinaju, uče nove pesmice, dok im vaspitači čitaju omiljene priče itd.

Boravak u vrtiću podstiče razvoj motoričkih sposobnosti deteta

U vrtiću deca svakodnevno trče, penju se i aktivno igraju. Aktivnosti koje se nude pomažu deci da razviju fine motoričke sposobnosti, poput nizanja perli na konac ili sečenja materijala makazama. Deca su takođe izazvana u vidu raznih aktivnosti koje podstiču njihovu koordinaciju i ravnotežu.

Vaspitači neguju dečju radoznalost

Iako je vezanost za roditelje primarna, deca takođe mogu imati značajnu korist od povezanosti sa svojim vaspitačima. Vaspitači posmatraju dečije ponašanje, postavljaju im pitanja kako bi otkrili njihove preferencije i slušaju dečije ideje. Zatim kreiraju aktivnosti na osnovu njihovih iskazanih interesovanja koji dalje produbljuju njihovu znatiželju i maštu.

Kako bi što većem broju dece u Srbiji obezbedila pristup ranom obrazovanju, Novak Đoković Fondacija treću godinu zaredom organizuje donatorsku kampanju “Sezona darivanja”. Osnivači Fondacije Novak i Jelena Đoković i ove godine dupliraće svaku uplatu. Cilj ovogodišnje kampanje, koja će trajati do kraja januara, je prikupljanje sredstava za otvaranje dva vrtića u selima Vajska i Ljubiš.

„Naša zemlja puna je pravih malih bisera, ali nažalost u manjim sredinama, oni često ne mogu da razviju svoj puni potencijal jer nemaju pristup ranom obrazovanju. Zato nam je ove godine cilj otvaranje novih vrtića u selima Vajska i Ljubiš koji će primiti ukupno 105 mališana. Svako od ovih mesta ima svoju posebnu priču, i želimo da ih uz podršku svih onih koji veruju u našu misiju ispričamo celom svetu”, izjavili su Novak i Jelena Đoković.

Na sajtu Fondacije, možete da izaberete kom timu želite da donirate – timu Vajska ili timu Ljubiš. Osim ovim putem, za sve korisnike VIP, TELENOR I TELEKOM mobilnih operatera otvoren je poseban humanitarni broj 2205, koji simbolično predstavlja datum Novakovog rođendana, a cena poruke iznosi 100 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama