Због чега је важно да дете овлада вештином руковања маказама и како да му помогнете у томе?

19 августа, 2018

Због чега је важно да дете овлада вештином руковања маказама, и како да му помогнете у томе? Ова активност је веома битна јер помаже у развоју:


– ФИНЕ МОТОРИКЕ, која је важна за манипулисање објектима из свакодневног живота, као и за развој говора

– ВЕШТИНЕ ПИСАЊА, за сливене покрете шаке који су потребни за писање

– КООРДИНАЦИЈЕ ОКО-РУКА, јер деца морају очима пратити покрете маказама

– БИЛАТЕРАЛНЕ КООРДИНАЦИЈЕ, која подразумева коришћење обе стране тела у исто време, а руке обављају другачије задатке – једна држи папир и окреће га, а друга отвара и затвара маказе

– ПАЖЊЕ И КОНЦЕНТРАЦИЈЕ – како би исекли нешто што желе, деца морају бити концентрисана и добро пазити, како не би исекли превише, прешли линију и сл.

Како би дете овладало овом вештином, за почетак вежбајте покрете отварања и затварања шаке, гњечења, стискања.
После пређите на гужвање папира и цепкања папира рукама, без маказа. Након тога можете полако прећи на сецкање.
Веома је важно да дете добро ухвати маказе како би могло да прави адекватне покрете и да се рука не би замарала. Избегавајте превелике и претешке маказе. Уколико је дете леворуко, користите маказе направљене за леворуке особе. Можете ставити неку налепницу или комадић шарене лепљиве траке на зглоб палца и рећи детету да прати сличицу док сецка, како би позиционирање прстију било добро.
Сецкајте сламчице, танки папир у виду купона, новина, меканији пластелин, чак и мекано воће попут банане или лубенице (ово посебно воле!). Постепено идите ка тежим задацима и захтевнијим, дебљим врстама материјала. Како дете напредује, нека задаци буду тежи, па тако када овлада базичним држањем и покретима маказама, можете полако прелазити на задатке да направи само рецке на крају папира, да исече део између два цртежа, правите пут прво од правих, а касније и од кривудавих линија којим треба да сецка да би стигло до неке лепе сличице, и слично, да би на крају могло да исече троугао, квадрат, па круг, као и неки други захтевнији облик.
Не заборавите да похвалите сваки труд и макар минималан успех. 🙂

 Логопедско едукативни центар ЛогоЛибери

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама