Златна правила за дечје испаде

Кад деца имају испаде беса, родитељи често покушавају што пре прекинути урлање, али стручњаци кажу како је добро да избаце негативне емоције


Дете које вришти на поду продавнице, урла поред тобогана или не жели устати с пода у аутобусу. Сви су то доживели. И они који су помислили да је реч о неваспитаној деци брзо су се исправили кад су и сами доживели први тантрум.

Изливи беса чести су код мале деце, чак су и важан део емоционалног и психичког здравља детета. Мала деца не знају да се носе са емоцијама, па то обично завршава у тесној борби родитеља са 15-ак кила чистог беса.

Инстинктивна је реакција сваког родитеља да утиша дете и прекине излив биеса, али стручњаци кажу да је потребно учинити управо обрнуто.Свакако је боље да дете избаци негативне емоције него да их држи у себи. Иако родитељима то није лако да то разумеју нити толеришу, дете треба “одрадити” тантрум да би се ослободило стреса, негативне емоције и након тога наставило с уобичајеним активностима.

Ослобођење од стреса кроз плакање

„Напади беса код мале деце могу настати из различитих разлога: ако не може сложити коцкице како је замислио или мајка инсистира да дете поједе баш ту кашицу, поспреми играчке или обуче плаву мајицу“, појашњава педијатар др. Гиована Армано.

Истиче, ослобођење од стреса кроз плакање је сасвим у реду. Људске сузе садрже кортизол, хормон стреса, и када дете плаче, дословце избацује стрес из тела. Након плакања следи и тешење најближих, што је за дете јако важно, а након излива беса дете је обично бољег расположења.

„Изливе љутње и плакање неки психолози сматрају и обликом учења јер дете спознаје границе до којих може ићи, шта му је допуштено а шта није. То је важно за развој“, објашњава др. Армано. Следећа корист од тантрума је бољи ноћни сан. Наиме, стручњаци сматрају да ће дете боље спавати ако се стрес не накупља током дана него се избаци.

Уколико га дете није изразило, може проживљавати накупљене негативне емоције током ноћи па му је сан испрекидан, а може имати и ноћне море.

Будите одлучни и доследни кад детету говорите ‘Не’

Дете има нападе беса кад чује “не”? То је добро! Сваки пут када детету кажете “не”, постављате јасне границе о томе шта је прихватљиво, а шта неприхватљиво понашање. Логично је да ће дете покушати плакањем и изливима беса добити шта жели, али родитељ мора бити одлучан и, што је још важније, доследан. Другим речима – у свакој ситуацији реаговати једнако.

„Није добро да на исти испад родитељ некад уопште не реагује а некад кажњава, зависно од расположења. Дете тако неће научити шта је добро а шта није“, каже др. Армано.

С временом, уз помоћ родитеља, научиће да контролишу емоције. Док се то не догоди, родитељ мора да покуша да смири дете лепом речју или загрљајем, али не насилно јер би се бес могао продубити. Дете ће се осећати сигурно што може изразити емоције и добити утеху.

Златна правила за дечје испаде

Угледан педијатар др. Мирјана Коларек Каракаш објашњава шта родитељи не смеју радити током дететовог испада беса. Како напомиње, детету се мора допустити да искаже бес, али морамо поставити границе.

Не вичите на дете – нема ефекта

Не смејте им се – омаловажавате њихова осећања

Не имитирајте их и не ругајте им се – тако усвајају образац ругања другој деци

Не кажњавајте их – могу потиснути да покажу осећања касније у животу

Не нудите награду да престану – тако уче како да манипулишу другима.