Značaj upotrebe gesta i neverbalne komunikacije

25 oktobra, 2017

 
Razvoj komunikativnih veština počinje još u prvoj godini života. Pre nego što dete počne da govori ono već uveliko komunicira. Od stepena razvoja socijalne komunikacije i njenog nivoa složenosti zavisi vreme progovaranja, nivo uspešnosti u formiranju socijalnih odnosa i prevazilaženju konfliktnih i frustrirajućih situacija kao i uspešnost u savladavanju školskih veština.

Komunikacija se razvija najpre kroz interakciju sa roditeljima, zatim se širi na ostale članove porodice a kasnije se socijalni krugovi sve više šire i usložnjavaju. Ovo se odvija spontano kroz svakodnevne aktivnosti ali ima veliku važnost jer utiče na razvoj dece (razvoj govora, emocionalni razvoj i socijalne veštine). Pomozite vašem detetu da ovlada obrascima dobre komunikacije zato što mu oni pomažu da uspostavi kontakte, razvije govor i jezik, zadovolji potrebu za sticanjem znanja i bude uspešno u školovanju.
Period od 9 do 16 meseci je vreme intenzivnog razvoja gesta i neverbalne komunikacije. Iskoristite ovaj period da budete adekvatna pdrška vašem detetu.
Koristite kontakt pogledom i facijalnu ekspresiju da podelite i izrazite emocije.
Koristite kontakt pogledom i gest da privučete pažnju deteta i podelite ideje.
U komunikaciji intenzivno koristite gest, varirajte intonaciju, koristite jednostavne i kratke verbalne iskaze.
Igrajte se na različite načine čak i sa istim igračkama i menjajte svakodnevne aktivnosti.
Ukoliko kasni razvoj neverbalne komunikacije i oskudna je upotreba gesta to mogu biti prvi znaci koji ukazuju na usporen govorno-jezički razvoj, probleme u ponašanju, ispade u socijalnom funkcionisanju ili usporen razvoj uopšte. Važno je imati na umu da ako se adekvatno odreaguje na usporen razvoj neverbalne komunikacije mogu da se preduprede gore pomenuti problemi.
 
Izvor: logopediavramovic.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama