Бако, ти ниси мајка унучету, и не знаш боље од његове мајке!

јануар 20 17:18 2018

Прво, једино и златно правило – твоје унуче није твоје дете. Баке могу и требају да воле, али никада не смете себе довести у позицију да сматрате како имате једнака права као и дететова мајка. Унуче није ваше дете и не припада вам, волите њега или њу само због тога што јесте – унуче.
vjecna-briga-baka-ce-razmaziti-dijete-2276-469x313-20140313142824
“Направила сам грешку оног тренутка када сам се понудила да је носим и смирим, јер је током вечере тако јако плакала да нисам могла да се суздржим и морала сам је подићи. То вече сам спремила храну за сина и снају, јер се не сналазе у новој улози родитеља и трудим се на сваки начин да им олакшам.
Истог тренутка кад сам подигла Изабелу са кревета мој син је тако брзо и љуто скочио са столице и гласно рекао да је он њен отац и да ће да је смири, не треба то ја да радим и помажем. Кроз петнаест минута је схватио да ипак не може и вратио је мени у руке док је снаја снуждено седила и даље за столом, јер то дете више није имало снаге. Спавала је седећи.

Прочитајте и  Мудрост година: Утицај бака и дека на васпитање деце

Схватила сам да немам права на унуче, то је њихово дете.
Схватила сам, јер сам се сетила себе пре тридесет година када сам имала исту реакцију на своју мајку.
Он је био моје дете, мој син, ја ћу да се бринем о њему.
Немам иста права као мама или тата, моја су права да будем бака. Размишљала сам о том како сам пре толико година ја повредила своју мајку као што је он сад повредио мене, али у праву је – ја сам бака и бака мора да научи да потисне нагон и силну жељу да изрази лавину емоцију, јер бака је бака, није мајка” , испричала је шездесетогодишња Роуз.

Прочитајте и  Баке и деке – благо сваког детињства |

Неугодне ситуације могу да настану када ваше дете доживи да има дете. Данас су млади родитељи бомбардовани са толико много информација, јер долазе са свих страна и на интернету може да се прочита гомила савета, али нека пронађу оно што је најбоље за њих. Чак и кад мислите да знате боље и да сте у праву – немојте. Они су родитељи, морају да своје дете науче и одгоје, јер они су ти који ће касније кроз живот да трпе последице свог доброг или лошег одгоја, баш као што и ви то проживљавате. Бака и дед су ту да помогну када је тешко или дају савет кад их се пита, свако мешање више од тога може да проузрокује проблеме.

Комуницирајте са својом децом и прихватите да оно што одговара вама не мора да важи њима и обрнуто. Свака породица треба да створи свој јединствени ритам и да све стране буду спремне на компромис да би се дошло до прихватљивог решења. Али, нису ни све баке толико јако посвећене унуцима – постоје и оне које свој, одувек активни живот, не желе да жртвују због чувања унучића већ се труде задржати властити идентитет и бити на располагању у исто време. Битно је пронаћи заједнички језик и баланс у обавезама.
Треба да на време схватите да нисте ништа мање брижна бака ако неке ствари препустите да се ураде и без вас. Нико неће и не треба да сумња у вашу љубав ако понекад одбијете да причувате унуче – имајте свој живот као што сте га имали и пре.

Извор: lolamagazin.com

  Categories:
напишите коментар

2 коментара

  1. јул 24, 13:23 #1 Baka

    Vi Gospođo ovim tekstom isključivo hvalite samu sebe. Vidi se da pokušavate sebe samu da ubedite u ono o čemu pišete. Babe moraju da shvate da jednoj mladoj porodici zaista nije potrebno njihovo mešanje ni u kakvom smislu.

    Одговорите на овај коментар
  2. април 21, 10:34 #2 Marija

    Mi imamo 2 divne bake!!One si pravi dar i daju značajan doprinos vaspitanju i odgajanju dece!!Stvar je u normalnim međusobnim odnosima,poštovanju i razumevanju.Ljudi su skloni sebičnom reagovanju i zato nastaju problemi.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.