Дете на све одговара са „не” или „нећу”? Испробајте овај трик…

јануар 11 13:52 2016

У потрази за правим разлогом због којег деца толико воле реч не, пронашли смо логично објашњење и одличан савет како да се с тим изборите. Погледајте писма у наставку, па опробајте овај мали трик.

Упомоћ! Осећам да губим тло под ногама када је у питању мој син и његово понашање. Има 26 месеци и недавно је почео да говори „не” и „нећу” на буквално све што му кажем да уради. Мој супруг и ја покушавамо да останемо позитивни и да му не говоримо „не” на све лоше што ради. Уместо „не бацај храну” кажемо му „молим те, остави храну на тањиру”. Зато и не знам одакле му потреба да толико говори „не”.

Заиста више не знамо шта да радимо. Један од примера је и облачење пиџаме. То је почело да траје и по пола сата јер он једноставно одбија да се обуче. Нема шта нисмо покушали – молбе, убеђивања, забране, ништа није дало резултат. Није он хистерично дете, не баца се по поду, него једноставно – неће. Надам се да ћу добити неки савет од вас! Хвала!

Кејт

dete

Ово ме је баш насмејало. Делује да је ваш дечак једно неодољиво дете :). Можда ће вам звучати чудно, али „не” и „нећу” су управо речи које би требало, као део свог развоја и стварања самосталности, да често изговара у овом периоду. То је реч која му даје моћ, осећај да он доноси неку одлуку, па тако и осећај независности. Уместо да вас то избаци из такта, прихватите и цените то његово другачије мишљење. Он то тражи од вас. Само будите при томе мудри.

Дакле, следећи пут кад каже: „Не, нећу да обучем пиџаму”, останите смирени и кажите: „Ох, схватам. Не желиш да обучеш пиџаму. П шта би хтео да носиш на спавању?” или, можда: „Коју од ове две пиџаме желиш да носиш вечерас?” или: „Не желиш пиџаму? схватам те. Али, ако је не обучемо у наредних пет минута, неће нам остати времена да прочитамо причу за лаку ноћ…” или: „Желиш ли да обучеш пиџаму сад или за пет минута?”

Схватате ли разлику? Уместо једноставног наређења да нешто уради, ви му дајете прилику да донесе неку одлуку, да се и његове жеље цене и поштују. То је нешто што дете, у свом одрастању тражи и што му ви морате пружити, ако желите да буде такав и кад одрасте – самосталан и да доноси своје одлуке.

Шта је најгоре што се може десити? Спаваће у својој одећи за дан. Чак и тад, можете рећи: „Желим да ти буде удобно, па ћу ти ипак помоћи да обучеш ову пиџаму. Или можда желиш сам да се обучеш?” А онда можете рећи: „Сад нам није остало времена за причу за лаку ноћ јер ниси на време обукао пиџаму. Надам се да ћемо сутра завршити све раније, па да ћемо стићи и да прочитамо причу. Волим те, душо! Лаку ноћ!

То што говорите „молим те, остави храну на тањиру” може бити од помоћи понекад, али и овде ће можда тражити опције, шансу да одлучи. То што баца храну прилично је јасан знак да баш и није гладан. Не мислим да деци не треба постављати границе. Можете рећи: „Док једеш, твоја храна треба да буде на тањиру. Ако бацаш храну, значи да си завршио. Склонићу храну за касније, кад поново будеш гладан.”

Само имајте на уму да је у том периоду сасвим нормално, чак здраво за њега да говори „не”. То је одраз његовој одвајања од вас и стварања независности. Можете чак и играти игру где ћете поставити гомилу ствари – одеће, хране, играчака и дати му могућност да прави изборе и много пута при томе каже „не”.

Надам се да сам помогла…

Поздрав!

Џенет

  1. новембар 08, 22:29 #1 Sandra

    Moram da se slozim, da sam tako radila ne bih sada bila u problemu! Zbog tog , nazovimo inata, danas moj sin nema poverenja u mene i na svaku njegovu zelju vec unapred misli da je neki negativan odgovor ili nesto drugo sto ja zelim da nametnem. Taj osecaj ne zadovoljstva ispoljava besno i ljutito. Nije kasno da menjam taktiku nadam se!

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.