Један тата је израчунао – ево колико вреди рад његове супруге домаћице

јануар 17 00:18 2016

На блогу који води извесни Стивен, www.weareglory.com, освануо је текст који ових дана обилази свет.

„Размишљао сам, али никако не могу да  пронађем начин да приуштим дадиљу и кућну помоћницу… моја жена је принуђена да напусти посао и у потпуности се посвети кући и детету. Храни га и мења му пелене, теши га када плаче и ушушкава га сваке ноћи, али то је само почетак!

Да, она је мајка и природно је да брине о свом детету, али размислите колико пара морају дати мајке које то, због посла, не могу!”

stiven

Стивен је чак и израчунао колико би на годишњем нивоу коштало све што његова супруга обавља. Да, то је рачуница за америчко тржиште, а ми ћемо уз ову, ставити и оквирну рачуницу за наше тржиште, тек да видимо колико „вреди” мама домаћица у Србији.

Просечна зарада дадиље – 705 $ недељно, односно 36.660 $ годишње. Код нас, око 35.000 динара месечно, односно 420.000 динара годишње.

Чишћење куће – 50 до 100 $ сваки пут, или 5.200 $ годишње. Око 350 динара сат. Ако чистите једном недељно, пет сати, то је 7.000 месечно, односно 84.000 динара годишње.

Услуга ”потрчка” (који би куповао намирнице) – 65 $ сваки пут, 4 пута недељно, или 13.520 $ годишње. Отприлике 500 динара сваки пут, 4 пута недељно (минимум), односно 8.000 динара месечно или 96.000 динара годишње.

Кувар – 240 $ недељно, односно 12.480 $ годишње. Цене за ову услугу не знамо, али можемо да нагађамо. Ако је цена сата за кувара рецимо 500 динара, а она кува најмање два оброка дневно, укупно три сата, то је 1.500 динара дан, односно 45.000 динара месечно или 540.000 динара годишње! 

Финансијски помоћник (располагање буџетом, плаћање рачуна, итд) – 15 $ на сат, 5 сати недељно, 3900 $ годишње. Добро, овде можда претераше. Код нас нема толико буџета за располагање, али је потребна велика мудрост и умеће да расположиви буџет растегнете до следеће плате. Хајде да то частимо наше мужеве.

Организација окупљања (породичних ручкова, рођндана…) – 75 $ по сату, 4 сата, 3 пута годишње, укупно – 900 $ годишње. Ово кошта око 2.500 динара по сату, код нас много чешће, бар 5 пута годишње, дакле око 62.500 динара годишње.

Перионица веша – 25 $ недељно, 1300 $ годишње. Не знамо колико код нас ово кошта, али видимо да су заборавили пеглање! Прање, простирање веша и пеглање одузимају најмање 4 сата недељно, по 350 динара сат. То је 5.600 динара месечно или 67.200 годишње!

Укупна сума годишње износи 73.960 $! Или, за наше услове, плата једне домаћице би требало да буде око 100.000 динара месечно. Округло!

Сигурно сте приметили да се овде не помиње непрекидно сакупљање играчака, прање суђа, помоћ око домаћих задатака, услуге „додај ми ово, придржи оно” и ко зна шта све не.

„Осећам срам, јер све ово време јој ништа нисам купио. Осећам се неугодно јер је она стално мислила да превише троши и све наше приходе баца узалуд. Она воли мене и нашег сина, наравно, без икакве новчане накнаде! Међутим, морамо да се замислимо над тим да њихов рад објективно вреди много више од тога колико заправо уштеде за ангажовање кућне помоћнице. На овај чудан начин, желео сам да јој изразим дубоко поштовање, као жени и мајци мог сина, мојој великој подршци! Она вреди више од свог драгог камења на свету.”

Браво за овог тату који је разумео колико вреди његова супруга. Да ли и ваше јаче половине то схватају. Ако не, само им покажите ову рачуницу – разумеће веома брзо!

  1. јул 04, 23:34 #1 Mile

    Po mojoj ženi, ja umem sjajno da pevam u tušu, a zamislite tek koliko bi to dobro zvučalo u studiju. Adele zaradjuje po 100 miliona dolara godišnje. Dakle ja vredim barem 101 miliona dolara godišnje. Hoću svoje pare!!!

    Одговорите на овај коментар
  2. март 13, 11:30 #2 Tata

    Verovatno i otac uradi nešto po kući i za dete osim posla panda se računa gde nema računice brak je posao u koji udješ dobrovoljno i iz ljubavi i nikakav rad se ne broji i neračuna i ne plaća ali ako je kako treba prija. Ali ako računamo e onda…

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.