Kako biti dobar nastavnik?

3 januara, 2016

Ako ste nastavnik, a pritom težite da budete dobar nastavnik, onda vam je ovo pitanje često u mislima. Ako niste nastavnik, onda odgovor na ovo pitanje verovatno znate (čitaj ‘Mislite da znate’, što je mnogo gore). Svi sve znaju o profesiji nastavnika, jer to je naizgled vrlo jednostavan posao, šta tu zapravo ima da se zna.
Otkriću vam odgovor na ovo pitanje, jer ipak profesiju nastavnika odlikuje nesebičnost, želja i ljubav prema davanju i usvajanju (sa)znanja.
nastavnici
Ipak bih htela da vam kažem još reč dve….
Vodeći se izrekom ”Ukoliko u životu pronađeš posao koji voliš, nikada u životu nećeš raditi”, onda otvoreno mogu reći da ja ne radim ništa.
Eto, dođosmo do tog famoznog da ”prosvetni radnici u Srbiji ne rade ništa, sem što imaju 3 meseca letnjeg raspusta”.
Staću na ovome, jer ovo je samo jedna od mnoooogooo predrasuda o našoj profesiji.
Vratimo se u realnost….
Ukoliko poznajete princip ‘teorije sante leda’, onda vam je jasno i šta znači biti nastavnik, ono što vidimo je samo površina, a sama suština očima je nevidljiva. Ja nisam samo nastavnik, ja sam i prijatelj, ja sam rame za plakanje, ja sam čuvar tajni, ja sam savetodavac, ja sam često roditelj koga dete nema (kao da nema) kod kuće, ja sam ponekad i doktor, ja sam pravnik, ja sam bankar, povremeno sam i turistički vodič, ja sam policajac, ja sam fotograf, ja sam komičar, ja sam novinar, ja sam detektiv, povrh svega ja sam UZOR!
Nabrojaću samo neke osobine koje treba da posedujem nastavnik, pardon dobar nastavnik (evo, krećem da vam otkrivam ”tajne” dobrog nastavnika):

-motivisan
-vredan
-pravičan
-komunikativan
-odgovoran
-organizovan
-kreativan
-pozitivan
-sistematičan
-stručan
-profesionalan
-energičan
-inovativan
-inspirativan
-elokventan
-posvećen
-pun ideja, volje i entuzijazma
-spreman na celoživotno učenje

 
Ipak posao nastavnika stvara sve ostale profesije, ne zaboravite to!
Radeći sa decom imamo priliku da radimo za budućnost! Zato sam odabrala ovu profesiju! Radeći sa decom imamo moć da ispisujemo prazne ploče sa znanjem, vrlinama, lepim uspomenama, idejama, planovima za budućnost, ciljevima!
Verovali ili ne, ima nas i takvih kojima profesija nastavnika podrazumeva način života, ispunjenje, pokretač, motivaciju, prirodni tok, nešto što bismo opet izabrali iznova i iznova. Verujte, ima nas i takvih koji ovu profesiju biramo kao prvu i poslednju životnu opciju, ne zato što ne umemo da radimo ništa drugo (..što mnogi vole to da tvrde…), nego upravo zato što jesmo najbolji u tome što radimo!
Svi oni koji su se slučajno ili ciljano našli u obrazovnom sistemu, ne samo u Srbiji nego i u mnogim drugim delovima sveta, znaju da je unutrašnja motivacija jedina koja nas pokreće. Ljubav prema ovom poslu!
 
Izvor: enaportfolio.wix.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama