Како написати писмени задатак

529108_10152369057660021_1558886134_nЕво неколико савета који вам могу помоћи да напишете писмени задатак:

1. ГОВОРОМ ИЗРАЖАВАМО СВОЈЕ МИСЛИ, те је први услов за јасно и правилно писање – јасна и правилна мисао! Размислите како лако и брзо откуцате порукицу некоме, а колико се мучите да напишете неколико реченица на тему о којој не знате баш много. Зашто је тако?! Зато што лако пишемо о стварима које су нам познате. Због тога, када можете да бирате између неколико тема, увек изаберите ону о којој бисте имали највише да кажете.

Прочитајте и Писмени задаци у млађим разредима основне школе

2. БЕЗ ДУГАЧКИХ РЕЧЕНИЦА! Мислим на реченице које започнете у једном реду а завршите након пет исписаних редова (и ко то прочита, док дође до краја – заборави шта је било на почетку). Немојте тежити да вам реченице звуче „накићено“, дубокоумно и сл., а да, у ствари, ништа не значе. Реченица треба да буде лепа, да има смисао, да се зна шта сте њом хтели да кажете.

3. ПЛАН ПИСМЕНОГ РАДАЗнате да се писмени задатак састоји из три дела – увода, разраде и закључка. Сваки овај део чини засебан пасус у оквиру рада, с тим што у оквиру разраде можете имати неколико пасуса. Шта треба да садржи сваки од ових делова?

УВОД – у уводу би требало да кажете зашто сте се определили баш за ту тему, шта вас мотивише да о томе пишете или да дате општи приказ теме.

РАЗРАДА – у односу на то шта је тема, у разради можете да прикажете неки догађај (који сте наговестили у уводу), да испричате* како се то десило, због чега…или да детаљније опишете ситуацију, јунака, пријатеља, своја осећања и сл. Дакле, да разрадите вашу тему, дајући што више појединости, детаља, објашњења… На крају овог дела треба да дате разрешење догађаја (ако о догађају пишете) и које су последице свега. *Излагање може да буде хронолошко или ретроспективно.

Прочитајте и Како написати писмени задатак

ЗАКЉУЧАК – треба да садржи информацију о томе шта је било после тог догађаја (рецимо, коју сте поуку из свега извукли), да ли ћете то памтити и зашто, или зашто нешто волите или не волите (уколико сте описивали пролеће, зиму…), зашто вам се неко дело свидело или не…

Ово би биле основне информације и надам се да ће вам користити. Детаљнија објашњења ће вам дати наставници, а од Јеце – толико! 🙂

Преузето: kakojecakaze.wordpress.com

 

  Categories:
напишите коментар

18 коментара

 1. децембар 10, 17:00 #4 Aleksandra

  nista nerazumem

  Одговорите на овај коментар
  • март 13, 08:26 Anaa

   ne razumem*
   Pa pise kako ne trnaju recenice da ti budu mnoogo dugacke,da moras da imas uvod razradu i zakljucak….u uvodu trebas da kazes zasto si bas tu temu izabrao,ili da kazes temu onoga sto ces da pises
   U razradi opisi neki dogadjaj na tu temu sto si iizabrao..naprimer ako ti je tema prolece,opisi prolece.
   Za zakljucak trebas da napises sta ti se svidelo ili nije iz razrade,ako si opisivao neki dogadjaj,ili iz tog dogadjaja da izvuces pouku 🙂 Nadam se da ti je jasnije,a ako nije pitaj nastavnicu/uciteljicu :))

   Одговорите на овај коментар
 2. децембар 14, 10:37 #5 Milos Mitrovic

  Lepo,nadam se da cu po ovome izvuci jako dobru ocenu!!

  Одговорите на овај коментар
 3. март 03, 16:38 #6 Neko tamo

  Super je nadam se da ce mi posluziti!!!

  Одговорите на овај коментар
 4. март 13, 08:22 #7 MARA

  Ja mislim da ovo nije dovoljno,ovo su nam sve nastavnici i bili rekla mada,okej za trud 🙂

  Одговорите на овај коментар
 5. март 17, 15:57 #8 Isidora

  Hvala vam na ovim podacima,mnogo znače. 🙂

  Одговорите на овај коментар
 6. мај 01, 17:16 #9 suncica

  hvala vam mnogo mi je znacilo baj

  Одговорите на овај коментар
 7. мај 19, 17:53 #10 zoran

  Hvala vam na ovom komentaru bas mi je pomogo <3

  Одговорите на овај коментар
 8. мај 19, 17:54 #11 zoran

  Hvala vam komentaru pomogo mi je

  Одговорите на овај коментар
 9. фебруар 28, 22:28 #12 Neko Treci

  veoma su mi znacili ovo podaci 🙂 🙂 🙂

  Одговорите на овај коментар
 10. март 09, 17:01 #13 Nikoobitn

  Zdravo treba mi sastav Dali bi mogi da mi napise te Molimm vass tema Je za ,,Lik Hasanginice primer za naporni zivot zene kroz historiju”to Je tema Hvala vam

  Одговорите на овај коментар
 11. мај 05, 19:15 #14 Mateja

  Puno si mi pomogla Jeco I hvala, a sada jos samo da vidim sta cu da dobijem.

  Одговорите на овај коментар
 12. март 20, 16:15 #15 stefan

  bas mi je pomoglo ovo dobila sam 5

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.