Корисан или користан?

Придеви настали од именица на -ст додавањем наставка -ан задржавају -т- у номинативу мушког рода неодређеног облика. Тако имамо мастан, постан, користан, а не *масан, *посан, *корисан, док има сасвим друго значење. То -а- је непостојано, па се губи у женском роду и падежима, а резултујућа сугласничка група -стн- се поједностављује у -сн-: масна, масно, масном итд.

Korisan ili koristan- (1)

Ипак, пазите да вас ово правило не збуни када желите да употребите реч зависан или завистан. Оба ова облика су правилна, али имају различито значење. Придев зависан у значењу ‘овисан, последичан’ није настао од именице завист, него од глагола зависити; тако и независан. Стога није оправдано *завистан, осим као синоним за завидљив, љубоморан, мада је због двосмислености тај облик вероватно боље избегавати.

Извор: Српски језички атеље

  1. фебруар 02, 12:28 #1 dragan

    riječ ljubomoran označava nekog ko se plaši da će da ostane bez objekta ljubavi zbog nekog drugog a riječ zavidan (zavistan) znači da bismo željeli da posjedujemo nešto što pripada drugome

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.