У 92. години сачувао савршено памћење: Вежбе за мозак Владете Јеротића

мај 13 16:16 2017

Морамо неговати тело, душу и дух. Стално, до краја живота их морамо неговати.

Како памтите толико?

– Преко 30 година, сваког другог дана ја себе преслишавам енглеске речи. То ми је трећи језик. Први је био француски, немачки други, кога је било највише када сам био у Европи. Енглески сам научио после 30 година. Био сам у Енглеској неколико месеци, нисам научио Бог зна колико. Читам скоро без речника, али није исто читати и говорити. Имам увек неки нов енглески текст пред собом и преслишавам се шта радим. Преслишам се прво две-три нове речи од пре два дана, не више од тога. Ако сам их запамтио, онда читам текст и нове речи из текста бележим у речник и преслишавам се опет за два дана. А ако нисам запамтио оне речи од пре два дана, не учим нове, него и даље обнављам старе. Радим преко 30 година сваки дан на свом речнику.

Друга ствар је учење песмица. Налазите нове песмице, учите их, преслишавајте се и знаћете 15-20 песмица напамет једног дана. Обнављате своје памћење изнова и освежавате га. Узмите песме Бранка Радичевића, Јована Дучића, Милана Ракића или неких модерних песника. Не морају бити то дугачке песме, могу бити краће. Учите песму напамет. Не можете да је запамтите? Читајте је 10 пута па је запамтите, не можете да је не запамтите. Научите је па се после 2, 3, 5 дана преслишајте да ли сте је запамтили. Запамтили сте, одлично, прелазите на нову песму. Тако се памћење одржава. Научници кажу да имамо 10 милијарди неурона у мозгу.

 

Владета Јеротић

 

 

 

  Categories:

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.