Учитељи одраде више прековремених сати од било које друге професије

јануар 15 17:50 2017

Учитељи одраде више прековремених сати од било које друге професије
ucite
Учитељи ће вероватније одрадити више неплаћених прековремених сати него особље у било којој индустрији, а истраживања чак показују да неки учитељи раде готово 13 додатних сати недељно.
Истраживање проведено у Великој Британији показало је да је 61,4 посто основношколских учитеља одрадило неплаћене прековремене сате у 2014. години, у просеку 12,9 додатних радних сати недељно.

Међу средњошколским професорима, 57,5 посто њих је радило прековремено, што им није плаћено, уз просек од 12,5 додатних радних сати недељно.

Што се тиче целокупног наставног особља, укључујући учитеље, асистенте, чистаче и домаре, 37,6 посто њих је одрадило неплаћене прековремене сате – што је бројка виша него у било којем другом сектору.

Christine BLOWER, главна тајница Државног синдиката наставника, рекла је да је постотак неплаћених прековремених сати код учитеља „потпуно неоправдан“.

„Већина додатног радног оптерећења с којим су учитељи суочени је изравна последица владиних едукацијских политика те иницијатива“, рекла је Christine BLOWER. „Ми већ имамо недостатак учитеља у многим предметима. Ако се радни услови учитеља знатно не побољшају, ситуација ће се само погоршати, уз чињеницу да многи искусни и нови учитељи одлазе или ни не помишљају на то да уђу у ову професију.“

Додаје: „Рад викендом и рад ноћима уз опћенито интензиван надзор надлежних институција, те притисак који све то ствара, штете здрављу, лоше утичу на породични и друштвени живот учитеља, а очито су лоши и за едукацију.“

Истраживање је објављено да би означило дан „Одради своје радне сате“, када синдикат подстиче своје чланове да „узму праву паузу за ручак“ и оду с посла на време.

Ова открића пристигла су само неколико недеља након што су учитељи Велике Британије преплавили Уред за едукацију десетинама хиљада одговора поводом иницијативе „Питање оптерећења на послу“, коју су у септембру покренули секретар за образовање Nicky MORGAN и заменик министра   Nick CLEGG.

 

Као одговор, влада је најавила „нови договор“ у којем учитељи више неће бити подвргнути великим променама у владиним инспекцијама или владиној политици током академске године.

Гласноговорник Уреда за едукацију рекао је: „Није тајна да смо направили неке врло важне промене у школама – промене које не би биле могуће без мукотрпног рада и посвећености наших учитеља. Као резултат њиховог труда, стандарди су сада виши те је још милион деце сада у добрим или изванредним школама.“

Иницијатива „Питање оптерећења на послу“ покренула је лавину одговора и помогла изградити боље разумевање узрока непотребног радног оптерећења и подстакнути наставничку професију да се суочи с тим проблемима.

„Ми ћемо надгледати напредак праћењем радног оптерећења учитеља истраживањем великих размера које ћемо провести на пролеће и сваке две године отада, те наставити развијати начине на које можемо помоћи учитељима да се фокусирају на оно што је стварно важно – да сваком детету омогућимо најбољи могући почетак у животу.“

 

Извор:  tes.com/Школски портал

  Categories:
 1. септембар 15, 21:28 #1 Jasmina

  Tako jeste, nas niko ne vidi koliko sati radimo kod kuće-deo administracije koji je obavezan/elektonskoj,štampanoj i pisanoj formi/. Jer u školi je rad u nastavi sa decom gde nema govora da se i ovo može odraditi u školi i taj deo posla nosimo kući i odrađujemo ga najčešće kasno noću kada sve kućne poslove završimo.

  Одговорите на овај коментар
  • фебруар 20, 19:21 MM

   Sto se tice ucitelja, tj nastavnika razredne nastave, oni drze u proseku oko 4-5 skolkih casova dnevno sto mu dodje negde oko 4-4.5 sata. I taman im ostane jos 3-4 sata do punog ranog vremena da odrade te silne dodatne obaveze.
   Sto se tice nastavnika, i kod njih je slicna situacija. Nikad nemaju vise od 6 casova tj 6 sati sa odmorima, pa imaju citava 2 sata do punog radnog vremena da obave sve ostalo…. Ne kazem da im je lako, daleko od toga, ali kazem da i te kako imaju vremena za sve obaveze…

   Одговорите на овај коментар
 2. септембар 16, 01:07 #2 ilona

  Mislim da bi trebalo obustaviti rad vikendom nenastavnom osoblju i ovako puno radimo .volela bi da se to usvoji ni da se plati a kamoli besplatno

  Одговорите на овај коментар
 3. фебруар 19, 23:42 #3 M*****

  A šta je sa vaspitačima?????

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.