Родитељи, време је да престанете да подцењујете учитеље

4 априла, 2019

Деци чинимо медвјеђу услугу. Одгајамо генерацију која ће бити неспособна за успех. Учимо их да буду егоцентрични и да одустају, често и прије него што су покушали.

Отац сам троје деце, осмогодишњег сина и две ћерке у доби од седам и четири године. Моја је жена учитељица која већ петнаест година поучава у разредној настави. У овоме чланку желим да поделим  неколико лекција које сам научио последњих година разговарајући с учитељима.
Родитељи, ви нисте најбољи пријатељи својој деци, већ мајка и отац. Ваш је посао да их научите примереном понашању и моралним вредностима и да им поставите  границе. Превише родитеља својој деци прво покушава бити пријатељ, а потом родитељ.
То је грешка. Најбољи је пријатељ особа која вас подржава у добру и злу, али вас не сматра одговорнима за ваше поступке нити вас дисциплинује. Зато постоје родитељи.

Главни је неуспех ОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ РОДИТЕЉА што смо деци усадили научену беспомоћност. Ако кажу „не могу”, родитељи то уРАДЕ уместо њих. На тај начин одгајамо децу која одустану након једног покушаја или и не покушају.
Неуспех је део одрастања и деца треба да науче  да погреше, падну, устану, отресу прашину са себе и покушају поновно. Треба да науче како да следе упутства , али и што предузети како би испунили задатак кад им упутства  нису понуђена.
Учитеље ништа не фрустрира више од детета које  не жели да покуша само нешто да уради. Ипак, то виђају сваки дан, јер превише „хеликоптер-родитеља” обавља најтеже задатке уместо своје деце, чинећи их неспособнима, невештима и незаинтересиранима да уопште покушају, потом погреше и пробају самостално да пронађу решење или решити задатак.

Многи родитељи сматрају да требају заступати своју децу. То је тачно. Али запамтите, такође, да су учитељи професионалци. Сви су ишли у школу, али нису сви стручњаци у поучавању.
Кад противречите учитељу или га преиспитујете пред дететом, учите га да  учитељев ауторитет не треба поштовати.

Кад вас учитељ обавести о одређеној ситуацији, не окрећите се према детету питајући га је ли то истина. Можда мислите да укључујете дијете у расправу, али тим чином заправо доводите учитељев углед у питање, и то пред њиме. Ставите се на учитељево мјесто. Ви сте му управо показали да му не намјеравате повјеровати ако дијете не потврди истинитост његових ријечи.
Родитељи, учитељ не може заменити вашу улогу у дететову одгоју.

Многи родитељи кажу: „Нека се учитељица бави тиме.” Размишљајте о бројевима. Учитељ с вашом децом проводи око седам сати на дан, пет дана у тједну, тридесет тједана у години. То није довољно времена да их, осим поучавања курикулума, науче и како се понашати.

Ваш је посао бити узор своме дјетету и научити га најважнијим животним лекцијама. Учитељи могу покушати, али ваше ће дијете опонашати вас, зато им дајте примјер који вриједи опонашати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама