10 начина да мотивишете дете да буде бољи ђак

Чињеница да се дете не труди довољно у школи може да изнервира сваког родитеља, нарочито оног који зна да дете сигурно може да покаже више. У оваквим ситуацијама родитељи обично иду константно за дететом, причајући му о лењости и неодоговорности, јер су у немогућности да разумеју дететову незаинтересованост. Међутим, овако ситуација постаје само гора и гора јер долази до конфликта. Ево како да стварно помогнете детету да се поправи у школи и истовремено избегнете сукобе:
ucen
1. Будите на страни детета, немојте ићи против њега. Ово ће вам обезбедити јачи утицај на њега (што је важна родитељска алатка). Кажњавање, звоцање, претње и манипулација ће само угрозити ваш однос и негативно деловати на мотивацију детета. Разумљиво је да осећате страх и нервозу, али реакције изазване овим осећањима немају никаквог ефекта.

Прочитајте и Од чега зависи школски успех детета

Ваше дете није попустило у школи да би упропастило ваш живот или зато што је толико лењо да нема никаквих амбиција у животу. Запамтите: оно само није сазрело, у овом моменту, до оне тачке до које бисте ви волели. Још увек није схватило све што треба да схвати. Ваш задатак, као родитеља, је да помогнете детету да научи да буде одговорно. Ако правите проблем око свега и нападате дете, оно ће имати потребу да се брани од вас. Његова реакција ће бити инстинктивна и на личној бази, упућена вама, и неће му омогућити да добро размисли о ситуацији у којој се налази.
2. Проверите са учитељима да ли дете слуша довољно на часу, затражите премештање ако је потребно и будите сигурни да чује све домаће задатке које има. Можда ћете морати да проверавате заједно да ли је све урађено, али чим се дете поправи у организацији сопственог времена, пустите га да буде независно.

Прочитајте и Ко је одговоран за (не)успех детета у школи?

3. Једна од важних лекција у животу је да награда стиже након одрађеног посла. Спортиста који вежба и вежба, поправи свој учинак. На послу нас плаћају након што смо радили. Почните зато да говорите детету правила типа: „Када завршиш са учењем, можеш да изађеш напоље“ и сл. Уведите овакво правило и поштујте га увек. Помоћићете детету да научи боље да планира време, да истраје у задатку који почне, да испоштује правила, да научи како да структурише своје време.
4.Када дете не учи довољно и оцене су лошије, ваш задатак је да помогнете. Запамтите само да све што радите није кажњавање детета већ помоћ у усвајању добрих радних навика и проналажења фокуса. Ви сте ту да успоставите структуру.
Ова структура може да подразумева прављење распореда за учење, избацивање компјутера из собе и сл. Када дете ради домаћи у соби не треба да буде никакав електронски уређај. Можете увести и правило да и након урађеног домаћег дете мора да има мирних сат времена за одмор, без телевизије, игрица и сл. Нека деца уче боље уз музику, али никакви други уређаји нису дозвољени. Размислите који распоред би био најбољи за ваше дете и направите га заједно.

Прочитајте и 7 родитељских грешака које утичу на успех детета

5. Било да се ради о мирном кутку, заједно са другима или поред вас, потребно је да схватите у којој ситуацији ваше дете најбоље ради. Испробајте различите могућности да бисте знали. Не треба да радитедомаће задатке уместо детета, али је добро да их прегледате и поставите питања када је потребно.
6. Одлучите заједно са дететом да ли може бити од помоћи да поделите задатке на мање јединице које оно треба да ради мало по мало, свакога дана. Набавите велики зидни календар. Наравно, ако сте у могућности, можете се одлучити и за помоћне приватне часове.
7.Потрудите се да будете обазрив, доследан родитељ који је од велике помоћи а не онај који кажњава и превише контролише. Фокусирајте се на то да детету пружите подршку и охрабрите га, уместо да бринете и звоцате. Сваку негативну интеракцију надокнадите са десет позитивних.
Знајте да када почнете да верујете да су дететове оцене резултат вашег родитељства и да сте ви одговорни за њих, сигурно сте на добром путу да будете лош и потпуно неефикасан родитељ.

Прочитајте и Успех у школи почиње код куће

8.Уместо што уско посматрате само оцене и нервирате се око њих, проширите поглед и помозите детету да уравнотежи присуство пријатеља, разних активности и породичних обавеза у животу. Заинтересујте се и за друге ствари које ради и ваннаставне активности које га занимају.
9.Веома је лако помислити да ће дете које само слуша музику и не показује никаква посебна интересовања завршити као одрасла особа која слуша музику и нема никаква интересовања. Овосамо повећава вашу нервозу. Нико не може да предвиди будућност. Али, ваше истицање негативних ствари ће сигурно изазвати сукобе са дететом.
Усредсредите се на дететове позитивне црте и помозите му да ради на њима у садашњости. Можда воли да помаже, отворено је или зна са животињама? Посматрајте све особине које чине одраслу, успешну особу. Није све у оценама и школи. Помозите детету да развије своје социјалне и креативне вештине и посвети се емоционалној интелигенцији.
10.Када се људи плаше нечега, они те ствари избегавају. Оно што може да изгледа као неодговорност или мањак мотивације код детета, може да буде присуство анксиозности и страха од неуспеха. Дете неће знати да објасни шта се тачно дешава, али ће вам то јасно показати својом реакцијом. На пример, оно може да вам каже да нема домаћи када га у ствари има желећи да побегне од нелагодности неуспеха. Када реагујете драњем или критиковањем, дете ће желети да савлада свој страх дистанцирањем не само од домаћег, већ и од вас. Истина је да мало страха мотивише, али превише страха блокира и дететову способност размишљања и део мозга који му помаже у мотивацији.

Прочитајте и Доказано: За успех у школи важнији је карактер од интелигенције

Прихватите могућност присуства страха, немојте одмах приписивати све лењости. Некада осећања срамоте и инфериорности могу бити погрешно протумачена као лоше понашање, недостатак мотивације и неодговорност. То је зато што деца настоје да сакрију своју рањивост повлачењем, избегавањем, испадима и неповерењем. Све ово се мења одрастањем, али морате бити позитивни и креирати позитивну средину за дете. Ви сте сада ту да му помогнете да усвоји навике које ће му омогућити да успе и касније. Посматрајте све из шире перспективе да бисте се смирили.
 
Извор:  NajboljaMamaNaSvetu