10 najvećih grešaka koje prave moderni roditelji

27 septembra, 2017

Svi misle da se razumeju u roditeljstvo, osim kada treba sami da budu roditelji! Koliko puta smo se uplašili kad se dete bacaka po prodavnici u nastupu besa? Ubeđeni smo da “roditelji ovih dana nemaju pojma”. Ali, u najvećem broju slučajeva, taj siroti roditelj pokušava da uspostavi neke granice i trebalo bi manje da ga osuđujemo i pokušamo da ga podržimo.

Vreme je da se suočimo sa 10 grešaka u savremenoj porodici koje stalno viđamo:

1. Greška: Smirivanje situacije

Vlasnici supermarketa nisu prijatelji roditelja, otkrila sam. Na kraju krajeva, te bombone i grickalice su namerno stavljene ispred dečjeg nosa na blagajni. Mnogi roditelji popuštaju jer moraju da nađu karticu, pakuju stvari u kese, kolica i obuzdavaju dete koje vrišti. Jedini problem u popuštanju zarad mirnog života jeste to što je dete naučilo novu strategiju. To će koristiti ponovo i ponovo jer uspeva.
Najbolji način da izbegnete bilo šta od ovoga je da:

  • nahranite dete pre kupovine
  • izbegavate kupovinu sa detetom u kolicima
  • koristite usluge dostave što je više moguće

Supermarketi bi stvarno morali da prekinu s pozicioniranjem džank-hrane pored kase!

2. Greška: Ne insistirate na granicama

Ako je dete razmaženo, posledice će biti da će on ili ona odrastati kao prilično zahtevna i sebična odrasla osoba. Ako naiđe na neuspeh u školi ili kasnije na radnom mestu, roditelj je taj koga treba okriviti.

Savet: Uverite dete da postoje ograničenja i posledice za neprihvatljivo ponašanje.

3. Greška: Nemojte biti protiv drugih koji rade sa vašim detetom

Sećam se kada je moj školski drug kažnjen zbog pušenja u školi. Njegov otac je požurio da brani svog sina i okrivio je direktora i vodio rat protiv čoveka nekoliko meseci. Taj dečak je porastao i postao težak pušač i pijanac. To je u ono vreme bila prilično retka pojava, dok danas roditelji hrle da spreče učitelje i vaspitače da disciplinuju njihovu decu. Nastavnici i ostali pedagozi moraju imati vašu punu podršku kako bi vaša deca postala odgovorni građani.

Savet: Roditelje treba uveriti da pedagozi žele dobro njihovoj deci.
4. Greška: Niste dosledni

Recimo da ste utvrdili da postoje određene granice, ali i da postoje posledice kada se one ne poštuju. Problem sa kojim se suočavaju mnogi roditelji jeste to što oni nisu dosledni. Rezultat je da je kontrola izgubljena i deca počinju da je preuzimaju.
Savet: Pobrinite se da primenite kaznu za loše ponašanje čim se ono dogodi.

5. Greška: Ne saosećate sa svojim detetom

Vreme u kome se solidarišete sa svojim detetom je velika investicija. Kada stvari postanu teške u školi ili tokom domaćeg zadatka, potrebno je da izrazite solidarnost i saučešće. To ne znači da morate vi da radite zadatke umesto njega. Ali bar, kada se solidarišete, povezujete se sa svojim detetom. To je mnogo bolje od vikanja ili insistiranja da se zadaci moraju obaviti u određeno vreme.

Savet: Kada se dete naljuti, verbalna i saosećajna komunikacija je mnogo bolja od fizičkog kažnjavanja.

6. Greška: modelirate roditeljstvo prema tome kako su vas roditelji podigli

Ovo može imati dva oblika. Jedan je ako ste vaspitani u strogom duhu, onda ćete pratiti taj obrazac. Druga opcija je pobuniti se protiv te užasne discipline i ići u drugi ekstrem, omogućavajući vašoj deci da vladaju svetom!
Savet: Roditeljstvo nije raketna nauka. Upotrebljavajte zdrav razum i potrudite se da ne morate da pobeđujete svoju decu, vičete na njih ili koristite mito.

7. Greška: Vi ste loš primer svom detetu.

Roditelji su uzori. Ako padate u vatru i na najmanju provokaciju, onda će vaša deca pretpostaviti da je to normalno ponašanje. Uznemiravanje i vređanje ljudi će postati uobičajeni primer. Slično tome, navike u ishrani će se neizbežno kopirati, posebno ako je u pitanju brza hrana.
Savet: Omogućite deci da donose mudre odluke o svom ponašanju i ishrani. Objasnite im zašto je nešto dobro a nešto ne, bez zahteva da slepo slušaju to što im vi govorite.

8. Greška: ne provodite dovoljno kvalitetnog vremena sa decom

Da li stvarno dajete svojoj deci punu pažnju kada provodite kvalitetno vreme s njima? Neizbežno, izgleda da su telefoni i kompjuteri konkurenti deci
Savet: Isključite računare, pametne telefone i televizore – nema boljeg trika ako zaista želimo provesti kvalitetno vreme sa decom.

9. Greška: ne učite decu da budu strpljiva

Mnogi roditelji odmah stavljaju dečje potrebe na prvo mesto umesto da ih nauče da malo sačekaju. Dok čeka, dete uči da koristi svoj mozak. Bez obzira na to da li čeka na kupatilo,autobus ili dugačke vožnje, svako dete mora naučiti kako da bude strpljivo.
Savet: Najbolji način je pomenuti da zadatak, igra ili šta god zahteva strpljenje, može trajati dugo. Učenje strpljenja će dati ogromne nagrade u odraslom životu.

10. Greška: niste dobar vodič svom detetu

Roditeljski posao je takav da se najveći deo vremena provede u davanju naređenja i uputstava. Samo razmislite o negativnoj energiji koju emitujete. Toliko vremena provodite u naređivanju da vam malo ostane za angažovanje, povezivanje i solidarnost.
Savet: Ako roditelj mirno i staloženo daje odgovarajuće smernice, onda to odašilje pozitivnu energiju. Podsećajući ih da je pravilo A, i da mi ne radimo B zbog V, a zamolimo da uradi G umesto D, blagotvorno utičemo na njih.
Današnje greške u roditeljstvu lako se izbegavaju postavljanjem granica i posledica. Iznad svega, vodite, podržavajte i volite svoje dete, a vaša deca će to višestruko vratiti i sebi i vama.
Priredila: Andrijana Maksimović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama