10 развојних игара за двогодишњаке

18 новембра, 2020

Период раног развоја је битан део детињства када дете расте и равија своје вештине, уз помоћ следећих забавних игара стимулисаћете сегементе моторичког, когнитивног и говорно-језичког развоја.


Лист по лист
Искористите лепе јесење дане за шетњу по парку и понесите неку врећицу или корпицу. Заједно са дететом скупљајте лишће и остала скивена јесења блага (жиреве, кестење,…), описујте каквих је боја лишће и које је величине. Касније код куће од сакупљеног лишћа можете да направите јесењу круну или јесење дрво.
Уз ову активност дете развија вештине попут ходања, чучања, подизања односно грубу и фину моторику.

Топло/хладно
Да ли се сећате ове игре? Понекад су једноставне игре најзабавније.
Сакријте већу играчку на неко очигледно, а опет скривено место и крените заједно у потрагу за њом, после првог пута нека дете проба само. Што је дете ближе играчки то је топлије, што је даље то је хладније.
Уз ову активност вежба се стрпљење, оријентација, активно слушање, али се развија и когниција – јер иако нешто не видимо, то не значи да није ту.

Сунђер
Ово је супер игра за време купања, дајте детету неколико сунђера различитих величина како би окупало своје играчкице или плочице код каде.
Уз ову активност дете стимулише развој мишића шаке и прстију (стискање сунђера како би вода исцурела), али и гради самопоуздање јер има “важан” задатак да окупа своје играчке како би могле да иду на спавање.

Хоки-поки
Још једна једноставна игра уз коју дете учи да прати инструкције и учи делове тела. Хоки поки је песмица коју прате једноставни покрети, довољно је да пратимо шта песма каже.

Игре сенки
Једна тиха игра коју можете да играте пред спавање или када напољу падне мрак. Угасите светло и упалите лампу тако да се сенка шаке види на зиду. Машите, правите фигуре од шака и прстића, покушајте да направите неку животињу заједно. Дете може да проба и само да направи неку фигуру, а ви да погађате.

Падобранац
Раширите чаршав тако да и ви и дете држите чврсто ивицу чаршафа прстима обе руке. Заједно полако подижите изнад главе уз опис “Дижемо полако, горе, горе, горе.”, а онда спушајте брзо уз опис “А сад брзо доле, доле.”, па онда замените да се подигне брзо горе, а спусти полако доле. Када кажете “Идемо испод” заједно се сакријте испод чаршафа и пустите ивице, следећи ниво би био да се сакријете испод држећи ивице.
Ова активност је добра за развој фине моторике, али и за учење активног слушања.

Избаци уљеза
Направите торањ од коцака исте боје (тако да вас дете гледа) уз опис “Сада слажем коцке жуте боје” и на крају додајте једну коцку друге боје. Када дете погледа торањ питајте да ли зна која је коцка уљез, која боја није иста. Када се уљез открије склоните га и спарите га са његовом бојом. Ову игру можете да играте и са воћем и поврћем, касније и са дивљим и домаћим животињама, као и са различитим картицама.

Полигон
Када је напољу кишни дан, а дете пуно енергије није лоше направити игралиште код куће тако што ћете осмислити мини полигон са препрекама. Можете користити јастуке (скок са јастука на јастук), столице (провлачење испод столице), канап (да се дете провуче из паукове мреже), исећи папир да буду барице (залепити “барице” на под и скакати с једне на другу, можете и осмислити путању кретања), поређајте ролне тоалет папира и рушите их меком лоптом…

Ледене коцке
Помешајте воду и боју за колаче (плава, црвена, жута) и ставите у држач за лед, замрзните. Када се замрзну ставите 2 плаве и 2 црвене у једну кесу за замрзивач (ја највише волим оне за зип затварачем нпр. из Икее), у другу ставите 2 жуте и 2 плаве, у трећу ставите 2 црвене и 2 жуте коцке леда и затворите кесе (можете додатно обезбедити од цурења са селотејпом). Млађа деца ће уживати у померању коцкица (а имаће и сензорни стимулус), док ће старији моћи да уоче промене боја – две боје дају трећу боју.

Пронађи прави џеп

За ову игру вам је потребан картон и папир у боји и/или шарени папир. Папир исеците тако да од њега направите “џеп и марамицу” (пример слика поред) и залепите на картон. Исечене марамице ставите у корпицу и задатак је пронаћи прави џеп за марамицу.
Уз ову активност се стимулише развој визуелне перцепције и дискриминације, уче се боје и облици.

Извор: pitajtedefektologa.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама