10 савета логопеда да дете брже проговори

28 септембра, 2017

Да би дете почело да прича потребно је да најпре остварује комуникацију. Родитељ је особа са којом дете најпре почиње да комуницира и важно је да се то одвија тако да се дете осећа пријатно. Када су обрасци комуникације пријатни дете ће у њој уживати и желеће да се продужи и продуби.

Даћемо Вам 10 конкретних савета који ће Вам бити од помоћи.

1. Причајте детету од рођења

Новорођенче не разуме Ваш говор али препознаје Ваш глас. Ако му се стално обраћате почеће да прави разлике и препознаје Ваше намере и емоције на основу интонације. Поглед, израз Вашег лица и тон Вашег гласа беба препознаје и почиње да реагују на њих. Касније ће покушавати и сама да се изрази гласом. Свака мама уме да препозна потребе своје бебе по начину оглашавања. Ово су први кораци у остваривању комуникације.

2. Увек дајте одговор на гукање и оглашавање детета

Када беба гуче или се оглашава она Вас позива на дружење. Прикључите јој се. Уживајте у интеракцији са својом бебом. Довољно је да је погледате, осмехнете се и обратите јој се. Можете поновити гукање и нпр. јој казати: ,,ааа па ти то мени нешто причаш. Како је насмејан мамин анђео.” Имајте на уму да ако одговорите на бебин позив Ви је награђујете и учите комуникацији.

3. Гест и мимика нека прате Ваш говор

Пре него што почне да разуме речи, беба ће разумети мимику и гест а исто тако пре него што почне да прича почеће да се изражава гестом и мимиком. Гест и мимика ће беби олакшати разумевање ситуација а касније и појмова. Нпр: ,,Хоћеш ту звечку?” Покажите прстом на њу и имајте изражајну мимику лица.

4. Објашњавајте детету оно што управо радите

Говорите детету оно што управо радите. Ако Вас беба гледа док је пресвлачите, покажите јој чисту пелену коју ћете јој ставити. Реците јој: ,,Сада ћемо заменити пелену.” Именујте све сегменте ове радње. Исто ћете урадити и са старијим дететом којем обувате ципеле. Нека свакодневне активности и ситуације буду основна стимулација за развој Вашег детета. Обављајте их на поменути начин и то ће Вам бити најбољи материјал за подучавање детета.

5. Именујте оно што дете ради

Када Ваше дете баци лопту, можете му рећи: ,,Оооо бацио си лопту! Оде лопта! Опааа паде!” На овај начин Ви дајете детету пример да говор прати радњу а уједно му омогућавате да схвати и повеже појмове. Овако ће најлакше научити да се оно што је бацио зове лопта или да се радња означава са баци, оде… Понављањем ових ситуација детету постаје јасно значење речи.

6. Немојте да инсистирате да дете нешто каже или понавља за Вама.

Златно правило гласи: детету које не говори не постављајте питања на која не може да одговори, односно не говорите детету кажи мама, кажи лопта, кажи меда…

7. Слушајте своје дете. Гледајте у њега и дајте му времена да одговори

Уместо да инсистирате да дете нешто каже, гледајте у њега док му се обраћате. Обраћајте му се једноставнијом формом. Не говорите брзо. Направите паузу у говору. Нпр. Док дете једе можете казати: ,,мммм, њам, њам. Баш је укусно.” Много је важно да направите паузу у говору. Избројте у себи до 5 пре него што поновите исти исказ. Овако ћете дати прилику да дете разуме и обради оно што сте казали а након пар понављања током чекања Ваше дете ће се охрабрити да Вас изимитира. Тако се долази до првих речи.

8. Проширујте оно што дете каже

Када дете почне да прича и каже: ,,Њам, њам” Ви реците: ,,Њам, њам, једеш.” или када каже: ,,вода” Ви реците: ,, Хоћеш воду?” Тако ћете постепено доћи до форме ,, Драга мама, молим те, дај ми чашу воде, веома сам жедан.”

9. Немојте да критикујете дете и исправљате грешке већ му дајте исправан модел

Водите рачуна о емоцијама детета. Док је дете срећно најспремније је да учи. Граматичке грешке и непрецизан изговор су саставни део развоја језика. Ако Ваше дете каже ,,Оце оду“ потребно је да Ви кажете ,,Хоћу воду. Ево мама ће ти дати воду.” На овај начин нисте осујетили дете а подучили сте га.

10. Читајте књиге свом детету

Водите рачуна да се књиге читају на различите начине у зависности од узраста. Колико је стимулативно ово радити прилагођено узрасту толико може да буде фрустрирајуће ако се форма не прилагоди.

Извор: Логопеди Аврамовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "10 савета логопеда да дете брже проговори"

  1. Maja каже:

    Sve sam radila sa prvim i sada sa drugim detetom kao u tekstu, osim 6. pravila. Kažem bebi da kaže mama ili tata i ona ponovi. Ne razumem zbog čega je to pogrešno.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама