9 situacija u kojima se morate udaljiti od deteta da biste bili bolji roditelj

oktobar 21, 2017

Donosimo vam 9 situacija u kojima je nužno udaljiti se od deteta kako bismo im dozvolili da rastu i razvijaju se u skladu sa sobom.

Kada ste ljuti i imate osećaj da ćete pući

U pojedinim situacijama, možemo se naljutiti i uspeti da bes iskontrolišemo. Ali, postoje i one situacije u kojima nema šanse da ćemo biti dovoljno pribrani. Kada osetite da bes u vama kulja – povucite se.

Na ovaj način ćete i svom detetu pokazati da se trudite da kontrolišete svoja osećanja, a poštedeli ste ga vikanja i ružnih reči.

Zato, kada imate osećaj da ne možete da iskontrolišete svoj bes, izađite iz prostorije na deset minuta i duboko dišite. Biće vam drago što ste to učinili.

Kad vaše dete uči

Postoje situacije u kojima moramo biti uz svoje decu, pokazati im nešto novo, naučiti ih nečemu, ispričati im priču. No, postoje situacije kada je važno udaljiti se, a jedna od njih je kada naše dete uči ili radi domaći zadatak.

U redu je pomoći detetu u nečemu što mu teže ide, ali dete mora znati da uči samo. Mora naučiti da stvori svoj stil učenja i ne oslanja se za svaku sitnicu na vas.

Ukoliko vaše dete bude trebalo pomoć, pobrinite se da je uvek i dobije. Tako će znati da uvek može da računa na vas, ali i da je i samo sposobno da uči bez vaše pomoći.

Kad su braća i sestre u sukobu

Svaki roditelj koji ima više od jednog deteta zna kako izgleda igranje. Deca se malo igraju, malo svađaju, oboje žele istu igračku ili se jedan ne želi igrati ono što želi drugi. Razloga za sukobe ne manjka.

No, kad bi svaki njihov sukob rešavali mi, roditelji, naša deca ne bi naučila ništa. Sve dok je njihov sukob u fizički sigurnim granicama, ne reagujte. Naravno da ćete se umešati ako se potuku, no sve dok to nije slučaj, pustite ih da sami reše svoj sukob.

Na taj način, vaša deca će naučiti kako da reše sukob međusobno i dobiće neprocenjivo životno iskustvo. Nemamo pravo da im ga oduzmemo.

Kad vaše dete dobije projekat za školu

Koliko puta ste dobili u školi zadatak da morate da završite neki projekt i koliko puta ste to sami uradili?

Ja se još dobro sećam svega što je moj otac radio za školu. Iako sam tada smatrala da je to odlično i da ću imati super kućicu za ptičice, zapravo mi nije učinio uslugu jer sam ostala zakinuta za korisno iskustvo.

Dete će naučiti mnogo i iz samog pokušaja da nešto napravi, a osećaj uspeha i ponosa kada završi ne može se uporediti ni sa kakvom peticom koju je dobio za nešto što je napravio tata.

Kada vaše dete pokušava da stekne prijatelja

Dok se vaša deca igraju s drugom decom i dok su u parku, svakako je najbolje pustiti ih same. Iako je često nama roditeljima teško ostaviti decu samu jer želimo da su nam na oku, da ih zaštitimo od pada, pazimo da su pristojni prema drugoj deci, da nekoga ne povrede ili da neko ne povredi njih – važno je setiti se da ne moramo baš u svakom trenutku da im dišemo za vrat da bismo ih imali na oku.

Gledajte ih iz daljine, ako se nešto dogodi bićete brzo uz njih. Ako smo im stalno za vratom, neće moći da se opuste i teže se naći prijatelja. Deci su potrebni prijatelji, a mi im moramo dati priliku da ih steknu.

Ako vaše dete piše dnevnik

Pisanje dnevnika je vrlo korisno za decu. Ne samo da će zapisivati važne uspomene, nego će pisati i ono što ih muči, a to je odličan način da se oslobode stresa.

Ako vaše dete piše dnevnik, poštujte njegovu privatnost dok to radi. Ne možete očekivati da će pisati svoje privatne stvari dok mu vi visite za vratom. Podstaknite ga da se povuče u svoju sobu i da piše u privatnosti i miru. Ukoliko imate još dece, objasnite im da brat ili sestra sada želi privatnost i da će se igrati posle.

Zapamtite da poštujete privatnost svog deteta. Ne pitajte ga da vam pokaže što je pisalo i ne kopajte po dnevniku kad vas ne vidi. Vaše dijete mora znati da može da vam veruje.

Dok se vaše dete samo igra

Ponekad, naša deca su uz nas po ceo dan. Ali postoje i situacije kada će se dete zaigrati samo. Nekad će to trajati pet minuta, nekada sat vremena. Zapamtite, kada se igra samo, ne dirajte ga.

Ako se vaše dete retko zaigra samo, potrudite se da u danu ima vremena i za dosađivanje. Dosada je vrlo važna za decu jer je to vreme kada se njihova kreativnost i mašta budi. Tada najčešće smisle igru u kojoj će uživati satima. Vi niste dužni da zabavaljate decu čitav dan. Niti ste dužni, niti će im to koristiti.

Kada naša deca prolaze kroz teško razdoblje (osim ako potraže vašu pomoć)

Kada je našoj deci teško i kada prolaze kroz neko teško razdoblje, u školi ili s prijateljima, gotovo uvek želimo biti uz njih, podržati ih i pomoći im da teško razdoblje prebrode. No, ponekad našoj deci treba privatnost i ne žele našu pomoć.

Sasvim je u redu da dete ne želi uvek da podeli sve s roditeljima i da ne traži podršku u svakoj situaciji. Naša deca uče kako se nositi sa poteškoćama na koje nailaze i mi im moramo osigurati prostor da to i uspeju. Moramo im dati vremena i prostora da se nauče nositi sa svojim osećajima.

Naravno, potrudite se da budete tu za njih kad im zatreba razgovor. Možda će vas pitati za savet ili će samo hteti da čuje tople reči podrške. Tada budite uz njih.

Kad deca pokušavaju da se izbore za sebe

Najmanje jednom u životu, vaša će se deca sresti s decom koja neće biti draga i mila prema njima. Zapravo, verovatno će biti gruba i surova. Za svakoga je ovo neugodna situacija, biće i za vaše dete. No, nemojte odmah požuriti da ga spasite.

Da ne bi bilo zabune, ukoliko je neko dete agresivno prema vašem ili ga tuče, odmah reagujte. Isto tako, ako procenite da postoje elementi snažnog verbalnog nasilja. No, ukoliko je situacija jednostavna, samo malo neuogodna, ostavite dete da pokuša samo da se izbori. Dugoročno, ovo mu može puno značiti.

Zadnje što želite je da odrastu u odraslu osobu koja se boji konflikta. Što im pre pružite priliku za to, to će pre naučiti kako se izboriti za svoje mesto pod suncem.

Kada vaša deca prestanu biti deca, i postanu mladi ljudi koji planiraju svoju budućnost, teško je udaljiti se od njih i pustiti ih da sami odlučuju o onome što žele.

Iako još nisu u potpunosti odrasli, već su dovoljno stari da se suočavaju s važnim odlukama u svom životu. Te odluke moraju donositi oni, ne mi, njihovi roditelji. Koliko god bio jak poriv da ih zaštitimo, moramo mu se otrgnuti. Verujte da sve ono što ste do sada radili kako bi odgojili svoje dete dolazi do izražaja, iako se ne čini tako. Verujte svom detetu kao što ste mu verovali kad je imalo sedam godina i dopustite mu da kroji svoj život i donosi važne odluke.

U određenim godinama, naša uloga nije štititi, odgajati i odlučivati umesto naše dece. Naša uloga je biti mesto neograničene podrške i sigurna luka svomu detetu. Potrudite se da zna da ste uvek tu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama