9 ситуација у којима се морате удаљити од детета да бисте били бољи родитељ

21 октобра, 2017

Доносимо вам 9 ситуација у којима је нужно удаљити се од детета како бисмо им дозволили да расту и развијају се у складу са собом.

Када сте љути и имате осећај да ћете пући

У појединим ситуацијама, можемо се наљутити и успети да бес исконтролишемо. Али, постоје и оне ситуације у којима нема шансе да ћемо бити довољно прибрани. Када осетите да бес у вама куља – повуците се.

На овај начин ћете и свом детету показати да се трудите да контролишете своја осећања, а поштедели сте га викања и ружних речи.

Зато, када имате осећај да не можете да исконтролишете свој бес, изађите из просторије на десет минута и дубоко дишите. Биће вам драго што сте то учинили.

Кад ваше дете учи

Постоје ситуације у којима морамо бити уз своје децу, показати им нешто ново, научити их нечему, испричати им причу. Но, постоје ситуације када је важно удаљити се, а једна од њих је када наше дете учи или ради домаћи задатак.

У реду је помоћи детету у нечему што му теже иде, али дете мора знати да учи само. Мора научити да створи свој стил учења и не ослања се за сваку ситницу на вас.

Уколико ваше дете буде требало помоћ, побрините се да је увек и добије. Тако ће знати да увек може да рачуна на вас, али и да је и само способно да учи без ваше помоћи.

Кад су браћа и сестре у сукобу

Сваки родитељ који има више од једног детета зна како изгледа играње. Деца се мало играју, мало свађају, обоје желе исту играчку или се један не жели играти оно што жели други. Разлога за сукобе не мањка.

Но, кад би сваки њихов сукоб решавали ми, родитељи, наша деца не би научила ништа. Све док је њихов сукоб у физички сигурним границама, не реагујте. Наравно да ћете се умешати ако се потуку, но све док то није случај, пустите их да сами реше свој сукоб.

На тај начин, ваша деца ће научити како да реше сукоб међусобно и добиће непроцењиво животно искуство. Немамо право да им га одузмемо.

Кад ваше дете добије пројекaт за школу

Колико пута сте добили у школи задатак да морате да завршите неки пројект и колико пута сте то сами урадили?

Ја се још добро сећам свега што је мој отац радио за школу. Иако сам тада сматрала да је то одлично и да ћу имати супер кућицу за птичице, заправо ми није учинио услугу јер сам остала закинута за корисно искуство.

Дете ће научити много и из самог покушаја да нешто направи, а осећај успеха и поноса када заврши не може се упоредити ни са каквом петицом коју је добио за нешто што је направио тата.

Када ваше дете покушава да стекне пријатеља

Док се ваша деца играју с другом децом и док су у парку, свакако је најбоље пустити их саме. Иако је често нама родитељима тешко оставити децу саму јер желимо да су нам на оку, да их заштитимо од пада, пазимо да су пристојни према другој деци, да некога не повреде или да неко не повреди њих – важно је сетити се да не морамо баш у сваком тренутку да им дишемо за врат да бисмо их имали на оку.

Гледајте их из даљине, ако се нешто догоди бићете брзо уз њих. Ако смо им стално за вратом, неће моћи да се опусте и теже се наћи пријатеља. Деци су потребни пријатељи, а ми им морамо дати прилику да их стекну.

Ако ваше дете пише дневник

Писање дневника је врло корисно за децу. Не само да ће записивати важне успомене, него ће писати и оно што их мучи, а то је одличан начин да се ослободе стреса.

Ако ваше дете пише дневник, поштујте његову приватност док то ради. Не можете очекивати да ће писати своје приватне ствари док му ви висите за вратом. Подстакните га да се повуче у своју собу и да пише у приватности и миру. Уколико имате још деце, објасните им да брат или сестра сада жели приватност и да ће се играти после.

Запамтите да поштујете приватност свог детета. Не питајте га да вам покаже што је писало и не копајте по дневнику кад вас не види. Ваше дијете мора знати да може да вам верује.

Док се ваше дете само игра

Понекад, наша деца су уз нас по цео дан. Али постоје и ситуације када ће се дете заиграти само. Некад ће то трајати пет минута, некада сат времена. Запамтите, када се игра само, не дирајте га.

Ако се ваше дете ретко заигра само, потрудите се да у дану има времена и за досађивање. Досада је врло важна за децу јер је то време када се њихова креативност и машта буди. Тада најчешће смисле игру у којој ће уживати сатима. Ви нисте дужни да забаваљате децу читав дан. Нити сте дужни, нити ће им то користити.

Када наша деца пролазе кроз тешко раздобље (осим ако потраже вашу помоћ)

Када је нашој деци тешко и када пролазе кроз неко тешко раздобље, у школи или с пријатељима, готово увек желимо бити уз њих, подржати их и помоћи им да тешко раздобље преброде. Но, понекад нашој деци треба приватност и не желе нашу помоћ.

Сасвим је у реду да дете не жели увек да подели све с родитељима и да не тражи подршку у свакој ситуацији. Наша деца уче како се носити са потешкоћама на које наилазе и ми им морамо осигурати простор да то и успеју. Морамо им дати времена и простора да се науче носити са својим осећајима.

Наравно, потрудите се да будете ту за њих кад им затреба разговор. Можда ће вас питати за савет или ће само хтети да чује топле речи подршке. Тада будите уз њих.

Кад деца покушавају да се изборе за себе

Најмање једном у животу, ваша ће се деца срести с децом која неће бити драга и мила према њима. Заправо, вероватно ће бити груба и сурова. За свакога је ово неугодна ситуација, биће и за ваше дете. Но, немојте одмах пожурити да га спасите.

Да не би било забуне, уколико је неко дете агресивно према вашем или га туче, одмах реагујте. Исто тако, ако процените да постоје елементи снажног вербалног насиља. Но, уколико је ситуација једноставна, само мало неуогодна, оставите дете да покуша само да се избори. Дугорочно, ово му може пуно значити.

Задње што желите је да одрасту у одраслу особу која се боји конфликта. Што им пре пружите прилику за то, то ће пре научити како се изборити за своје место под сунцем.

Када ваша деца престану бити деца, и постану млади људи који планирају своју будућност, тешко је удаљити се од њих и пустити их да сами одлучују о ономе што желе.

Иако још нису у потпуности одрасли, већ су довољно стари да се суочавају с важним одлукама у свом животу. Те одлуке морају доносити они, не ми, њихови родитељи. Колико год био јак порив да их заштитимо, морамо му се отргнути. Верујте да све оно што сте до сада радили како би одгојили своје дете долази до изражаја, иако се не чини тако. Верујте свом детету као што сте му веровали кад је имало седам година и допустите му да кроји свој живот и доноси важне одлуке.

У одређеним годинама, наша улога није штитити, одгајати и одлучивати уместо наше деце. Наша улога је бити место неограничене подршке и сигурна лука свому детету. Потрудите се да зна да сте увек ту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама