10 ствари које вам старија сестра никад неће рећи

2 марта, 2017

Када имате старијег брата или сестру, онда осим родитеља, морате и њих да слушате. Понекад ће вам се учинити да вам је ускраћено основно право да сами о нечему одлучујете, што често доводи до огорчености, жалби и опирања. Да ли сте икада помислили да постоји и наличје читаве ситуације?
Постоји много ствари са којима је ваша сестра морала да се носи, а о којима вам никада није причала. Откривамо вам неке од ових тајни и дајемо вам прилику да осмотрите и једно другачије лице своје сестре, како бисте боље разумели разлоге њеног понашања.

1. ВАСПИТАВАЛИ СУ ЈЕ ПО СТРОГИМ ПРАВИЛИМА
Не само да је била прво, већ је дуго била и једино дете у породици. Мама и тата су се тек учили родитељству и много тога им је било непознато. У таквим ситуацијама је увек присутан страх да се не погреши, па су за њу важила веома строга правила. Када су добили вас као друго дете, већ су научили доста о родитељству и постали много флексибилнији.
2. РОДИТЕЉИ ЈЕ ЧЕСТО ПОДСЕЋАЈУ ДА ЈЕ ОНА СТАРИЈА
Од старије сестре се увек очекује да буде добра и паметна, чак и онда када жели да буде неваљала. Она једноставно мора да попусти, ма колико желела да истраје. Родитељи увек имају исти став о овоме, и она то разуме. Због тога је она та која мора да преузме одговорност на себе.
Њу су временом научили да је она одговорна за малог патуљка (вас), још од онда када је морала да пази и буде тиха, како не би пробудила бебу. После тога, дошло је време када је била одговорна за малу неваљалицу која тек што је пошла у вртић, а затим и за несташну девојчицу којој је била потребна читава вечност да се спреми за школу. Наравно, ту су и муке са трећакињом која одбија да ради свој домаћи, као и са седмакињом која понекад бежи са часова. Да, списак одговорности је поприлично дугачак.
3. НАСТОЈАЛА ЈЕ ДА ПРУЖИ ДОБАР ПРИМЕР
Ваша старија сестра није могла да се понаша откачено, као неке од њених другарица. Иако млада, морала је добро да промисли сваку своју одлуку и сваки свој поступак, баш као одрасли. Знала је да се ви на њу угледате. Наравно, јер се подразумевало да она има утицаја на ваше васпитавање. То није све – јер и ви сте утицали на њено васпитање, ви сте јој пружали мотив да свакога дана буде боља.
4. ПОНЕКАД СТЕ БИЛИ НЕМОГУЋИ ПРЕМА ЊОЈ
Ваша сестра је морала потпуно сама да излази на крај са пуно тешких ствари, почев од компликованих односа са родитељима, преко проблема у школи, па све до размирица са пријатељима. Желела је да вам помогне, па вам је преносила своја искуства. Понекад вам се чинило да је све то сувишно, досадно и иритантно, па се дешавало да преврћете очима, одбијајући да у томе учествујете. Она, наравно, није обраћала пажњу на то – инсистирала је да знате шта се дешава, и тиме вас поштедела многих будућих недаћа у животу.
5. ЗНАЛА ЈЕ КАДА НАПРАВИТЕ ГРЕШКУ
Да, саветовала вас је и преносила своја искуства на вас. Ипак, знала је да постоје ствари које морате да решавате сами . Због тога је понекад само стајала по страни и гледала како правите грешку, пуштајући вас да сами дођете до закључка. Без обзира на све, увек је била ту да вас подржи, да вас утеши и охрабри након неуспеха.
6. ПОМАГАЛА ЈЕ ДА ВАС РОДИТЕЉИ РАЗУМЕЈУ
Понекад је морала да преузме и улогу посредника. Чак и када нисте били у праву, ваша старија сестра би стала у вашу заштиту, покушавајући да објасни родитељима разлоге неког вашег неприхватљивог поступка.
7. БРИНУЛА СЕ КАДА СТЕ ОДРАСЛИ И ПОЧЕЛИ ДА СЕ ВИЂАТЕ СА МОМЦИМА
Када сте постали тинејџер, ваша старија сестра вас је саветовала како да разговарате са дечацима, како да се шминкате, и како да упарујете одећу. Ако сте имали неко питање које сте се стидели да поставите родитељима, она је била ту да вам да одговор. И док јој је с’једне стране било драго да вас види заљубљену, јако се бринула да бисте могли да погрешите у избору и доживите разочарање.
8. МОРАЛА ЈЕ ДА БУДЕ СТРОГА ПРЕМА ВАМА
Понекад вам се чинило да ваша сестра не хаје за вас и ваше проблеме, мислили сте да вам се руга из забаве. Истина је да је она на овај начин често покушавала да вас мотивише у ситуацијама када сте морали да се приберете и будете концентрисани. Оваква стратегија даје боље резултате од сажаљења и повлађивања.
9. ПОНЕКАД ЈЕ БИЛА ПОТПУНО ПОМЕТЕНА
Ваша старија сестра је морала да игра различите улоге. Морала је да буде наставник, пријатељ, телохранитељ. Не чуди онда што често није знала шта заправо ради. Ипак, упркос свему, успевала је да се прибере и буде на висини задатка.
10. ОНА ЈЕ СПРЕМНА ДА ВАМ У СВАКОМ ТРЕНУТКУ ПОМОГНЕ
Ваша старију сестру испуњава задовољством то што је она прва особа коју ћете позвати у случају да ствари пођу наопако. Она ће вам несебично притећи у помоћ, баш као да решава сопствени проблем.
Ваша старија сестра је имала огроман утицај на ваше одрастање и формирање ваше личности. Она вас воли као нико други. Ваш однос је више од сестринства, више од пријатељства – то је комбинација ове две ствари. И трајаће заувек. Не пропустите да то покажете својој сестри.
Извор: eci-pec.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама