10 трикова за родитеље школараца

19 октобра, 2016

 
Школска година већ траје, а градиво које малишани морају да савладају све је веће. Доносимо вам савете како да помогнете свом детету код учења и писања домаћих задатака.
13507064_1136276123103981_8678757483251737268_n
Сваки родитељ се запитао колико треба да помаже свом детету око учења и домаћих задатака. Ако приметите да ваше дете има тешкоћа с учењем и обавезама код куће, свакако треба да му помогнете, али то не значи да треба да учините све уместо њега.
Покушајте да развијете одговорност за извршавање обвеза код свог детета уз помоћ ових савета:
Објасните детету оно што му није јасно, укажите на могуће грешке које је направио и подстакните га да их сам исправи.
 
Немојте непрекидно да седите поред детета док он учи или пише домаћи. Важно је да зна да сте му на располагању и да вам се може обратити за помоћ ако му затреба.
 
Смањите могућност скретања пажње. Угасите телевизор и друге уређаје, а његов ради сто нека буде уредан и чист.
На почетку школске године договорите се с дететом у које време ће да учи и радити задатак, рецимо по доласку из школе, након ручка, након играња…
 
Да би дете квалитетно радило домаћи или учило, мора да се добро осећати и буде одморно. Ако је дете дошло из школе тужно или љуто, најпре попричајте с њим и помозите му да се ослободи негативних осећања прије него што почне с радом. Такође, допустите детету да се одмори након школе јер одморан мозак боље и брже ради, а уморно тело омета мозак у његовом раду.
 
Пожељно је да дете увек учи и ради задатке на истом месту. Само седење на том месту ствара психолошку спремност за рад.
 
Јако је важно да објасните детету шта се тачно очекује од њега што се тиче учења. Нека ваша очекивања буду довољно висока, али реална с обзиром на дететове способности.
 
Објасните детету зашто је учење важно и корисно за њега. Деца, баш као и одрасли, боље раде када у томе виде смисао.
 
Похвалите сваки дететов успех, а поготово труд и напредак. Важније је да је дете спремно да уложи напор да би решило задатак и да је напредовало, него какву је оцену добило.
 
Не заборавите да деца уче имитирањем важних људи, најчешће родитеља. Посматрајући вас, дете учи шта да цени и шта да ради. Зато, ако родитељи читају, играју едукативне игре, вреднују знање, вероватно ће и деца учинити исто.
 
Извор: Клоканица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама