15 načina na koje mame nenamerno razmaze decu

11 juna, 2022

Kada uradimo jednu stvar za svoje dete, to obično vodi ka tome da uradimo još pet drugih stvari – iako se možda čini da samo obavljamo svoje majčinske obaveze.

Odrastanje je teško. Jednog dana mama budi dete za školu, a sledećeg se pakuju za odlazak na fakultet – vreme proleti! Kao odrasla osoba koja gleda mlađu osobu kako odrasta, roditelj već vidi sve prepreke koje će dete morati da savlada.

dečak-viče-razmaženo-dete

Canva.com

Sve počinje onda kada su bebe i uče da puze. Roditelji žele da budu sigurni da je njihovo dete na putu do uspeha i da napreduje u skladu sa svojim uzrastom. Ponekad, roditeljima je teško da se „odmaknu“ i dozvole svom detetu da živi sopstvenim životom nakon što ga toliko uče raznim stvarima od prvog dana života.

Ipak, neophodno je da dete stekne nezavisnost. Ako se roditelj nosi sa svim usponima i padovima u životu deteta, dete ne zna kako da se nosi u teškim situacijama. Da li samo rešava lošu ocenu sa učiteljem ili mama mora da pošalje zahtevan mejl? Da li čisti i sređuje svoju sobu subotom ujutro ili mama to radi umesto njega?

Kada uradimo jednu stvar za svoje dete, to obično vodi ka tome da uradimo još pet drugih stvari – iako se možda čini da samo obavljamo svoje majčinske obaveze, možda zapravo stvaramo čudovište. Niko ne želi naglas da izgovori da mu je dete razmaženo, niti bilo ko želi da razmazi dete. Međutim, ako roditelji rade bilo koju od narednih stvari, možda nesvesno i nenamerno stvaraju razmaženo dete za koje su sami sebi rekli da nikada neće imati.

#1 Mama koja „bije bitku“ umesto deteta

Mala deca se s vremena na vreme svađaju. Možda su u prvom razredu to sitnice, ali dok se dođe do srednje škole, svađe mogu da se pojačaju. Međutim, poslednja stvar koju roditelj treba da uradi jeste da se uključi. Boriti se njihovim argumentima za njih ne samo da je neprijatno, već dokazuje da dete ne može da se izbori za sebe.

#2 Mama koja je najbolja drugarica, a ne roditelj

Primamljivo je da želite da budete najbolji prijatelj svog deteta. Postoji nešto umirujuće i utešno u tome da znate da ćete bez obzira na sve što se u životu dešava uvek imati pored sebe svoje „malo-ja“. Mada zvuči „romantizovano“, nije uvek realno.

Možda želite da budete najbolji prijatelj svog deteta, ali nije isključeno da ono ne želi da bude vaš najbolji prijatelj. A ako spadate u mali procenat onih koji su najbolji prijatelji sa svojim detetom, to ih razmazuje na način koji se ne može popraviti. Bez obzira na probleme u kojima se vaše dete nađe, ono ih neće shvatiti ozbiljno – jer znaju da će se mama pobrinuti za situaciju i učiniti sve boljim. Takođe je manje verovatno da će se uznemiriti kada stvari krenu naopako jer im je najbolja prijateljica mama – šta bi moglo loše da se desi?

#3 Majka koja stavlja detetovu sreću ispred svoje

Ovo može uznemiriti nekoliko roditelja, ali činjenica je da je sreća majke podjednako važna kao sreća vašeg deteta. Ako i vi i vaše dete imate slobodan dan da provedete zajedno, ne mora sve da se svede na ono što ono želi. Imate pravo da radite nešto što želite za sebe.

Kada stalno dajete, dajete i dajete, na kraju dana nemate šta da date osim svog umora i iscrpljenosti. Takođe, dete može osetiti da ono ima pravo na sve – bez obzira na to kako se njegova mama oseća, ono zna da će učiniti sve što zažele ili im zatreba. Posle toliko godina davanja, kada mama na kraju kaže „ne“, ko zna kako će dete reagovati.

#4 Roditelj koji ignoriše loše manire

Maniri su tu s razlogom – lepo je provoditi vreme sa dobro vaspitanim ljudima. Najgore je kada je dete nevaspitano, a roditelj opravdava njegovu grubost samo zato što je „dete“. Zapravo, detinjstvo je pravo doba da se dete nauči lepim manirima.Tada deca zaista slušaju i pokušavaju da budu kao mama i tata.

Ako roditelji ignorišu loše manire svog deteta, to će se nastaviti doživotno i može otežati njima (i onima oko njih).

#5 Roditelj koji ne kritikuje i ne ispravlja dete

Dete nije uvek u pravu. Ono će se nadati svom pravu ili će nastupiti samouvereno kako bi se uklopilo, ali to ne znači da će uspeti. Ako učite svoje dete brojevima i ono vam da pogrešan odgovor – ako ga ne ispravite, samo ga ometate na putu do uspeha.

Kada detetu govorite sve vreme da je „u pravu“ lažno ga ohrabrujete i razvijate ego stvoriti ego. Budite iskreni sa svojim detetom i dajte mu do znanja gde treba naporno da radi.

#6 Majka koja odgovara na svaku suzu

Kada vaše dete padne, da li pretrčavate i pomažete mu da ustane? Ako pošaljete svoje dete u krevet zbog lošeg ponašanja, da li povlačite svoju odluku čim počne da plače? Pa, briga za svaki plač vašeg deteta je definitivno oblik „razmazivanja“. Doći će vreme kada jednostavno nećete moći da trčite u njihovu sobu svaki put kada plaču, i moraće da nauče kako da to prihvate. Moraće da nauče kako da se umire.

Kada odrastu neće moći da plaču i zovu mamu svaki put kad nešto krene naopako.

#7 Roditelj koji dopušta nezdravu hranu

Budimo iskreni, osim ako niste odrasli jedući lisnato povrće i povrće od malih nogu, nećete izabrati brokoli umesto pice. Deca će uvek želeti nezdravu hranu. Zabavna je i ukusna!
Međutim, većina ovih namirnica nema nikakvu nutritivnu vrednost. Dete mora da jede svoje voće i povrće da bi dobilo hranljive materije za telo koje raste. Jednostavno, mališanima je potrebna ova hrana da bi ojačali. Samo zato što se dete šutira i vrišti da želi tortu za večeru ne znači da mu treba dati ono za čim čezne. Roditelji donose konačnu odluku – ne obrnuto.

#8 Majka koja previše hvali dete

Postoji razlika između podrške i preterane hvale deteta. Iako roditelj želi da obavlja svoje roditeljske obaveze i bodri svoje dete, bez obzira na sve, duboko u sebi zna kada njegovom detetu nije potrebna pohvala.

Ako kažete detetu kako je najbolje na terenu i kako „sudije nemaju pojma“ nakon što je njegov tim osvojio poslednje mesto, to je preterano hvaljenje. Kada mu kažete da je odličan đak a ono donese dvojku na testu – to je preterano hvaljenje. Roditelj mora da bude realan, jer u suprotnom stvara kod deteta pogrešnu (lažnu) sliku stvarnosti.

#9 Roditelj koji preti „u prazno“

Roditelji uživaju u „vlasti“. Oni mogu ili učiniti život svom detetu izuzetno lakim ili neverovatno teškim, sve što dete treba da uradi je da poštuje pravila. Ono što roditelj smatra pretnjom je različito za svakoga. Bez obzira o čemu se radi, doslednost je važna.

devojčica-razmaženo-dete-roditelji-prodavnica

Canva.com

Ako stalno govorite da ćete baciti igračke ako ih ne srede, a nikada to ne uradite pretite „u prazno“. Posle nekog vremena, dete vas neće shvatiti ozbiljno i nastaviće po istom. Imajte na umu da nas deca neprestano testiraju. Prema tome, ako nameravate da uputite suptilnu pretnju, ispunite je.

#10 Nedoslednost nije dobra

Kao u prethodnom slučaju sa pretnjama, doslednost je ključna i u svemu ostalom u detetovom životu. Jednostavno je, detetu je potrebna stabilnost. Ako živi u nedoslednom i nesigurnom okruženju, dete može imati poteškoća da završi domaće zadatke i druge aktivnosti.

Kada dete nije sigurno kome može da veruje ili šta ga očekuje kad se vrati kući, ono može da se zbuni. U najmanju ruku je nepravedno očekivati da zaršava svoje obaveze kad roditelj nije dosledan.

#11 Majka koja „podmićuje“ dete

Mito i te kako funkcioniše, ali je to uvek kratkoročno rešenje. Primera radi, ako želite da vaš tinejdžer počisti sobu i ponudite mu za to 500 dinara – iskočiće iz kreveta momentalno. Ali to vodi tome da dete očekuje sve bolje i veće nagrade pre nego što uopšte pristane da uradi neki zadatak. Na duže staze gledano, takođe možete podstaknuti dete da uvek traži satisfakciju spolja, umesto da bude zadovoljno sobom i svojim postignućem bez obzira na nagradu.

#12 Majka koja previše štiti dete od teških situacija

Niko ne želi da bude pod stresom ili da prolazi kroz teška vremena. Svi želimo da živimo u idealnom svetu gde nam se ništa loše ne dešava. To ipak nije pravi život. Život je pun uspona i padova, a dužnost roditelja je da nauči svoje dete kako da se nosi sa tim.

Razumljivo je kada roditelj želi da njegovo dete bude samo oko pozitivnih stvari koje ga čine srećnim, ali to nije uvek slučaj. Možda se osećate kao da štitite svog tinejdžera od zla, ali ono što zapravo radite jeste da ga izolujete od stvarnosti. Poznavanje i dobrih i loših stvari koje se dešavaju u svetu može pomoći detetu da nauči svoju svrhu u životu.

#13 Roditelj koji umesto deteta odlučuje o njegovoj budućnosti

Koliko ste već puta čuli da roditelji „znaju“ da će njihov sin postati lekar kad odraste – jer je to njihov san? Kad dete vidi koliko roditelji žele da ono bude lekar, potrudiće se da to i postane, bez obzira što to ne želi. S druge strane, može postati ogorčeno jer planira svoju budućnost tako da bi njegovi roditelji bili srećni.

Sjajno je kada ste podrška kao roditelj, ali ako napravite izbor umesto deteta ne ostavljate mu mnogo prostora za nezavisnost i razmišljanje.

#14 Roditelj koji uči dete da je „najbolje“

Prirodno je da se takmičimo u životu. Na kraju krajeva, svi želimo da budemo pobednici, zar ne? Kao deca obično se bavimo raznim aktivnostima da vidimo koja nam odgovara i šta nas najviše privlači. Ali kad roditelji od svega naprave takmičenje, to može da postane veliki problem.

Dete više ne trenira fudbal zato što to voli, ono to radi jer oseća da treba da „nadmaši“ druge ljude koje poznaje.

#15 Dete čije se mišljenje PREVIŠE uvažava

Dete apsolutno ima i zaslužuje pravo glasa u porodici. Mama i tata imaju krajnju reč, ali dete može da se oseća priznatim kada roditelji zatraže njihovo mišljenje. Međutim, dete može postati razmaženo kada ima „previše reči“ u kući. Dete ne treba da diktira šta će porodica jesti za večeru, gde će ići na izlet ili koje TV emisije će da gleda.

Umesto da odgajate mini-diktatora, dobar izbor je da date detetu unapred odobrene zdrave izbore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama