15 ствари које су свакој мами потребне да не полуди!

Када су свакодневнице исцрпљујуће и сваки дан се чини да траје 30 сати, и поред све добре жеље и воље, свакој мами се деси да полуди. А онда полуди и цела кућа. Како то никоме не иде на руку, потрудите се да примените неке од ових ствари, барем с времена на време, како бисте остале нормалне
Дакле, свакој мами, па и вама, је потребно следеће:
zena
Један дан без дечијих цртаћа и песама
Сигурно и ваше дете воли да гледа цртаће, можда већ чим се пробуди. Можда вам то понекад олакша посао јер не тражи вас, али зар вам понекад (кад се све претвара у веселе и гласне песмице) не дође да гађате телевизор? Понекад, барем понекад мами је потребно мало телевизије за одрасле или само мало ТИШИНЕ.

 Прочитајте и Правила јапанског васпитања

Другарице маме
Не оне савршене маме због којих се осећате као да све радите погрешно. Потребне су вам оне маме које вас не оцењују и процењују на сваком кораку и које ће вас разумети када желите да побегнете од деце на пар дана. Разумеће вас јер ће и оне пожелети то исто.
 
Једна или још боље неколико ноћи доброг сна
Ако се и деси једна ноћ да не морате да се будите више пута како бисте нахранили бебу, смирили дете или га примили у кревет, већ следећа обавезно буде пакао. Учините себи и другима услугу и нађите начин да одспавате на миру. Да ли ће то бити задуживање мужа за све, спавање код другарице или одвођење деце код баке и деке на ноћ (или две) ваш је избор. Али, ако вам узраст детета то дозвољава, само напред!

Прочитајте и Мама, коначно те разумем

Туширање на миру
Боравак у купатилу једне маме је обично сведен на минимум. Да ли је тако и са вама? Прекидање у виду упадања, дозивања из друге просторије и пожуривања су очекивана. Зато, како год знате и умете убаците купатило у распоред онда када сте сами. Немојте сређивати кућу, средите себе! Осећаћете се супер.
 
Нормални (одрасли) разговори
Да ли сте приметили да, нарочито када сте са дететом, сви са вама причају о дечијим темама, понекад и дечијим језиком? А вама је само до мало нормалног разговора. Започните га ви и неко ће то прихватити како треба. Али, борите се за својих пар минута нормалног разговора!
 
Лични хоби
Дивно је када маме проводе време са децом, воде их по играоницама, разним часовима и тренинзима. Али, понекад, да не би изгубиле главу, мамама је потребан лични хоби који не укључује ништа дечије. Сигурно постоји нешто што волите да радите и у чему уживате. Посветите му више времена.

Прочитајте и 6 извињења које сам дала својој мами кад сам и ја постала мајка

Машина за судове/сушење веша и сл. као помоћ у кући
Једна мама је на нашој Фацебоок страни написала: „Машина за сушење веша и нема више пеглања. Откад сам је купила већ три године нисам пеглу укључила. То је моја друга најбоља другарица :)“ Пробајте и ви! Тако ћете сигурно избећи лудило.
 
Вежбање
Оно што свака мама жели, а некако је увек на дну листе приоритета, је вежбање. А опет, оно ће вам најбрже и најбоље помоћи да се ослободите стреса и осећате боље у својој кожи. Нека вам вежбање (оно које ви највиште волите) постане дневна рутина.
 
Фризер/маникир/педикир/масажа
Сат времена за третман код фризера или козметичара не треба код вас да изазива осећај кривице. Напротив, овакве стварчице су женама потребне и чине да се осећају боље и лепше. А ваш драги би то требало да цени.
 
Понека чаша пића
Уживање у понекој чаши вина или пива, с времена на време, је добро за ваше расположење. Важно је да не претерујете и да то не прерасте у алкохолизам. Све умерено је дозвољено и, чак, пожељно.

Прочитајте и Загрљај је љубав

Редовни изласци са партнером
Формирали сте заједницу са партнером јер сте њега заволели. Када дођу деца, не треба то да заборавите. Издвојите време једно за друго, да обоје не бисте полудели.
 
Редовно јело
Да бисте били на врхунцу снаге и могли да водите рачуна о свом детету како треба, морате прво мислити о свом здрављу. Нередовна и лоша исхрана ће вас и унервозити, а управо то покушавамо да избегнемо. Са друге стране, редовном и здравом исхраном ћете дати и добар пример својој деци.
 
Време са самом собом
Од пресудног значаја за ваше ментално здравље је проналажење времена за опуштање – медитацијом, купком, уз књигу и сл. Пронађите га.
 
Добар пријатељ
Барем један пријатељ са којим можете да разговарате о свему, чак и када се не ради о детету. Он или она није важно, ово је она особа која ће вас подсетити да постоји свет ван оног дечијег.

Прочитајте и Ти се нећеш сећати, сине

Извор: najboljamamanasvetu.com