7 oсновних бебиних потреба

23 јуна, 2017

Као мајка петoро (сад већ одрасле деце), са великим бројем година искуства одгајања, храњењa, мењањa пелена и чишћења, морала сам савладати више изазова које сви родитељи морају проћи.

Сви знамо да је бебама потребан сан, храна и сува пелена. То су јасне и основне потребе. Када видимо то мало беспомоћно биће преплаве нас емоције, једноставно заборавимо да ће тај мали смотуљак у нашим рукама једног дана можда бити председник или астронаут, или научник, лекар који ће спасити нечији живот. Такве мисли су врло далеко од нас поготово кад видимо некоординисане покрете које беба прави и гугутање уместо речи. Али, драге моје, то не може бити даље од истине!

Та иста беба које вам не може рећи шта осећа, чује или види има сва та чула. Она је људско биће само у врло малом облику и требало би је третирати с пуним поштовањем. Она такође има потребе, које сежу од потребе да иде напоље, за променом пејзажа, да чује нове звукове, а највише од свега има неумољиву потребу за инпутом. То је њихова урођена врлина; они жуде за инпутом, жуде за новим сазнањима, жуде да их учите.
Потребе које нови родитељи често превиде

Рутина

Бебе воле рутину. Рутина их учи шта могу да очекују. Тако уче, али им је потребна доследност. Они желе да могу да рачунају на ту промену пелена, то храњење, те вежбе ногу. Покушајте се држати рутине и беба ће брзо научити. Знајући да може да рачуна на те рутине осећаће се опуштеније и сагласном са вашим потенцијалним захтевима.

Вежбање

Веровали или не, наше бебе воле да вежбају, иако не знају како. Али зато има вас! Једноставни и свакодневни покрети ногу и руку приликом промене пелена довољни су за почетак. Захваљујући тим вежбама су моја деца имала довољно јаке ноге и проходала прогресивно раније.

Промена околине

Нећете веровати то, али бебама може бити досадно. Један од мојих близанаца са три месеца старости би вриштао на сав глас ако је био у истој просторији дуже раздобље времена. Волео је бити ношен наоколо, волео је да му се показују ствари, објашњавају слике и звукови, све време. Како замишљате да ће научити ако су стално на једном месту, у једној просторији?

Блискост

Бебе воле нашу блискост и кад их мазимо. Неким бебама је потребна наша близина мање док је другима потребна много више, али све бебе имају потребу за додиром. Било би их добро држати и мазити док их хранимо, док их успављујемо и сл. Осећају сигурност откуцаја мајчиног срца (које су слушали 9 месеци), то је познати звук за њих, подсећа их да су на сигурном и заштићени.

Комуникација

Важно је разговарати са својом бебом све време. Док их храните, мењате пелене или пресвлачите, док их купате. На тај начин ће научити како комуникација функционише. Нека истраживања су показала да бебе с којима су родитељи разговарали више почињу говорити раније од оних који нису. Потребан је труд за то, поготово ако осећате да нема повратних информација. Али верујте ми, то је најбољи начин за њих да науче, немојте им га ускратити. Тако су жељни учити, научите их и тако ће вам почети узвраћати за неколико месеци.

Користан савет: разговарајте с њима као што би желели да они говоре, без тепања, јасно изговарајте речи и реченице.

Свеж ваздух

Да, бебе такође воле свеж ваздух. Можда сте забринути због хладноће напољу или јаког сунца, кише… Ако их добро обучете (јер се не крећу као ми да би се загрејали) или их ставите у носиљку тако да искористите своју телесну топлину, или довољно заштитите од сунца лети, слободно се упутите напоље, па чак и неколико пута дневно. Свеж ваздух је нешто што им не може шкодити. Ако је пак, с друге стране, превише хладно, поделите шетње је у неколико краћих шетњица. Било како било, осигурајте се у, најмању руку, један сат свежег ваздуха дневно. Како одрастају, један сат се лако може проширити на барем два до три сата дневно. Гумене чизме (док проходају), непромочиви скафандер, отпоран на ветар и пустите их да доживљавају свет око себе у свом невином чуђењу.

Много више од основних потреба

Деца се рађају са свим неуронима које ће икада имати – око 100 милијарди. Иако је величине само једне четвртине, бебин мозак тачно изгледа као наш.

Током следеће три године, мозак се утростручи у величини, оснивајући више од 1.000 трилијона замршених и компликованих веза између неурона. Свако ко се икад бринуо за дете ће посведочити овај експлозивни раст, од тог беспомоћног новорођенчета до детета које трчи, виче има осећај себе и своје мишљење.

Овај чаробни, али понекад и стресни призор брзог раста, када је флексибилност мозга на свом врхунцу, може поставити сцену за будуће учење и здрав развој целог живота, кажу неуролози и стручњаци за развој детета.

То је време када ствари могу кренути у добром или лошем правцу за дијете. Кључ срећнијег детета није само пружити им спавање, храну и редовне промене пелена. Моје искуство је показало да је много више од тога, укључујући и како беба интерпретира своју околину и какву, ви, њихова мајка и отац, имате интеракцију с њима у њиховим формативним годинама.

Извор: sandrasacademy.blogspot.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама