7 osnovnih bebinih potreba

23 juna, 2017

Kao majka petoro (sad već odrasle dece), sa velikim brojem godina iskustva odgajanja, hranjenja, menjanja pelena i čišćenja, morala sam savladati više izazova koje svi roditelji moraju proći.

Svi znamo da je bebama potreban san, hrana i suva pelena. To su jasne i osnovne potrebe. Kada vidimo to malo bespomoćno biće preplave nas emocije, jednostavno zaboravimo da će taj mali smotuljak u našim rukama jednog dana možda biti predsednik ili astronaut, ili naučnik, lekar koji će spasiti nečiji život. Takve misli su vrlo daleko od nas pogotovo kad vidimo nekoordinisane pokrete koje beba pravi i gugutanje umesto reči. Ali, drage moje, to ne može biti dalje od istine!

Ta ista beba koje vam ne može reći šta oseća, čuje ili vidi ima sva ta čula. Ona je ljudsko biće samo u vrlo malom obliku i trebalo bi je tretirati s punim poštovanjem. Ona takođe ima potrebe, koje sežu od potrebe da ide napolje, za promenom pejzaža, da čuje nove zvukove, a najviše od svega ima neumoljivu potrebu za inputom. To je njihova urođena vrlina; oni žude za inputom, žude za novim saznanjima, žude da ih učite.
Potrebe koje novi roditelji često previde

Rutina

Bebe vole rutinu. Rutina ih uči šta mogu da očekuju. Tako uče, ali im je potrebna doslednost. Oni žele da mogu da računaju na tu promenu pelena, to hranjenje, te vežbe nogu. Pokušajte se držati rutine i beba će brzo naučiti. Znajući da može da računa na te rutine osećaće se opuštenije i saglasnom sa vašim potencijalnim zahtevima.

Vežbanje

Verovali ili ne, naše bebe vole da vežbaju, iako ne znaju kako. Ali zato ima vas! Jednostavni i svakodnevni pokreti nogu i ruku prilikom promene pelena dovoljni su za početak. Zahvaljujući tim vežbama su moja deca imala dovoljno jake noge i prohodala progresivno ranije.

Promena okoline

Nećete verovati to, ali bebama može biti dosadno. Jedan od mojih blizanaca sa tri meseca starosti bi vrištao na sav glas ako je bio u istoj prostoriji duže razdoblje vremena. Voleo je biti nošen naokolo, voleo je da mu se pokazuju stvari, objašnjavaju slike i zvukovi, sve vreme. Kako zamišljate da će naučiti ako su stalno na jednom mestu, u jednoj prostoriji?

Bliskost

Bebe vole našu bliskost i kad ih mazimo. Nekim bebama je potrebna naša blizina manje dok je drugima potrebna mnogo više, ali sve bebe imaju potrebu za dodirom. Bilo bi ih dobro držati i maziti dok ih hranimo, dok ih uspavljujemo i sl. Osećaju sigurnost otkucaja majčinog srca (koje su slušali 9 meseci), to je poznati zvuk za njih, podseća ih da su na sigurnom i zaštićeni.

Komunikacija

Važno je razgovarati sa svojom bebom sve vreme. Dok ih hranite, menjate pelene ili presvlačite, dok ih kupate. Na taj način će naučiti kako komunikacija funkcioniše. Neka istraživanja su pokazala da bebe s kojima su roditelji razgovarali više počinju govoriti ranije od onih koji nisu. Potreban je trud za to, pogotovo ako osećate da nema povratnih informacija. Ali verujte mi, to je najbolji način za njih da nauče, nemojte im ga uskratiti. Tako su željni učiti, naučite ih i tako će vam početi uzvraćati za nekoliko meseci.

Koristan savet: razgovarajte s njima kao što bi želeli da oni govore, bez tepanja, jasno izgovarajte reči i rečenice.

Svež vazduh

Da, bebe takođe vole svež vazduh. Možda ste zabrinuti zbog hladnoće napolju ili jakog sunca, kiše… Ako ih dobro obučete (jer se ne kreću kao mi da bi se zagrejali) ili ih stavite u nosiljku tako da iskoristite svoju telesnu toplinu, ili dovoljno zaštitite od sunca leti, slobodno se uputite napolje, pa čak i nekoliko puta dnevno. Svež vazduh je nešto što im ne može škoditi. Ako je pak, s druge strane, previše hladno, podelite šetnje je u nekoliko kraćih šetnjica. Bilo kako bilo, osigurajte se u, najmanju ruku, jedan sat svežeg vazduha dnevno. Kako odrastaju, jedan sat se lako može proširiti na barem dva do tri sata dnevno. Gumene čizme (dok prohodaju), nepromočivi skafander, otporan na vetar i pustite ih da doživljavaju svet oko sebe u svom nevinom čuđenju.

Mnogo više od osnovnih potreba

Deca se rađaju sa svim neuronima koje će ikada imati – oko 100 milijardi. Iako je veličine samo jedne četvrtine, bebin mozak tačno izgleda kao naš.

Tokom sledeće tri godine, mozak se utrostruči u veličini, osnivajući više od 1.000 trilijona zamršenih i komplikovanih veza između neurona. Svako ko se ikad brinuo za dete će posvedočiti ovaj eksplozivni rast, od tog bespomoćnog novorođenčeta do deteta koje trči, viče ima osećaj sebe i svoje mišljenje.

Ovaj čarobni, ali ponekad i stresni prizor brzog rasta, kada je fleksibilnost mozga na svom vrhuncu, može postaviti scenu za buduće učenje i zdrav razvoj celog života, kažu neurolozi i stručnjaci za razvoj deteta.

To je vreme kada stvari mogu krenuti u dobrom ili lošem pravcu za dijete. Ključ srećnijeg deteta nije samo pružiti im spavanje, hranu i redovne promene pelena. Moje iskustvo je pokazalo da je mnogo više od toga, uključujući i kako beba interpretira svoju okolinu i kakvu, vi, njihova majka i otac, imate interakciju s njima u njihovim formativnim godinama.

Izvor: sandrasacademy.blogspot.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama