3 савета да успавате дете у 9

Колико времена изгубимо сваки дан успављујући или убеђујући дете да заспи? До скоро сам на успављивање два детета трошила и до сат и по времена и не само да сматрам да је то време изгубљено јер ништа корисно не радим (већ је прича прочитана и мажење завршено), него се дешава и то да се и ја успавам.

Foto: Canva

Свакакве тактике сам пробала. Успављивање поред детета, уз причу, само лаку ноћ и спавај, договоре, комбинације ко ће ским да спава и под којекаквим условима…али моја деца једноставно не воле да спавају. Онда сам пробала најједноставнију могућу татику и упалило је. И то за три дана.

Свако чудо – 3 дана доста.

Свакој навици – 3 дана до промене.

Пробала сам сто пута и потврђујем теорију у пракси. За три дана сам успела да оставим цигаре и то без нервозе. За три дана сам одучила дете да се не заслађује после сваког оброка. За три дана сам навикла дете да спава само у својој соби. Све је могуће. Немој да планираш – него преузми ствар у своје руке!

Циљ надмашује планирање.

Ево 3 ствари које сам урадила:

1. Прочитати већ познату причу и мазити се. То радити до сат И по времена пре спавања. Време искоришћено за овај корак је десет минута, никако више, јер ћете у том случају сво време успављивања остати у соби са дететом.

2. Дати слободно време од сат времена за чашу воде, пишки ми се, плашим се, вруће ми је.

3. Једноставно померите сат унапред.

То је то – и тако три дана. Четвртог дана – очекуј неочекивано.

Додатни подсетник:

лака вечера, мало течности, пригушено светло, температура, пољубац.

Ја имам децу која и до Грчке спавају само сат времена, али су врло брзо променила навику спавања. Е, сад, немојте ме питати зашто то не раде увек. За то смо криви ми, родитељи.

Најважнија ствар да изгурамо оно што смо научили је рутина, рутина, рутина. Сваки дан, као и прање зуба.

Исто време – исто место – исте ствари, ако желимо да се научено задржи. Без попуштања, без изузетака.

Уживајте у вечерима са вашом децом, али и у свом времену. Желим вам чаробна јутра и мирне ноћи!

Извор: mamaidete.blogspot.com