Логопедски календар од 0 до 3 године – питања и дилеме – вечити проблем забринутих родитеља

24 јануара, 2017

Драги родитељи, за Вас смо направили лодопедски календар да би Вам било лакше да пратите говорно-језички развој вашег детета и да бисте знали да ли и када треба да посетите логопеда.

0 – 4 МЕСЕЦА

– Реагује на изненадне звукове и шумове.
– Добро отвара и затвара уста и добро гута.
– Повезује три различита вокала (еау…).
– Расположење изражава гласањем, смејањем или плакањем, игра се вокалним органима (гуче смењујући самогласнике и сугласнике).
– Око 3. месеца се јавља прво удвостручивање слогова („ба“, „га“), претеча безвучних плозива П,Т.

Посетите логопеда ако: се ваше дете не гласа, не гуче, не почиње да удваја слогове, не реагује на изненадне звуке и шумове.

4 – 8 МЕСЕЦИ

– Окреће се према ономе ко говори.
– Повезује вокале у слогове.
– На говор мајке одговара гукањем и клицањем.
– Вокализује два гласа или више њих, почиње спонтано да брбља, повезује вокале у слогове (ПА, БА, АПА, ДА, ТА, ГА).
– Јавља се модулација гласа по јачини, висини и дужини.
– Плаче уз изговарање гласа М (м…м…м).

Посетите логопеда ако: Дете на говор мајке не одговара, не препознаје гласове укућана, не реагује на позив по имену, лавеж пса, звоњаву, не вокализује бар два гласа, не модулира глас тоновима као да пева. Не окреће главу у правцу звука, не разуме значење различитих звукова, не изговара више слогова уз промену јачине и висине тона. Уколико се у овом периоду не јави покрет главе у правцу звука или нема брбљања слух и говор Вашег детета се вероватно не развијају адекватно.

8 – 12 МЕСЕЦИ

– Разуме неколико речи, слуша и опонаша звукове из околине, има више речи са спајањем истих слогова (баба, мама, тата) што доводи и до прве смислене речи, покушава да изговори нове речи спонтано и уз подстицај.
– Тапше рукама на познате песмице, одговара гестом на питалице „Где зека пије воду?“ и „Где је паметна глава?“, реагује на забрану прекидом активности, самостално приноси храну устима, опонаша једноставне радње укућана (плази језик, кашље, жмури), показује прстом, јавља се интересовање за децу и одрасле.
– Разуме гестове и једноставне налог „Дај“, „Дођи.“, „Немој.“
– Посматра и додирује свој лик у огледалу.
– Реагује на своје име.

Посетите логопеда ако: Дете не слуша пажљиво и не покушава да имитира звуке и ономатопеје, не разуме или не зна ни једну реч, не реaгује на налог, не окреће се ка особи која га зове, не извршава једноставне налоге типа ”Дођи!“, ”Немој!”. Не успоставља контакт очи у очи.

12 – 18 МЕСЕЦИ

– Добри покрети усана, језика и меког непца.
– Препознаје ликове и предмете на слици (пас, крава, лопта), на захтев показује предмете из непосредне околине, уме да покаже на себи делове тела (око, глава, нос).
– Активно користи око 6-20 речи (углавном именице), интонација брбљања је слична интонацији реченице, употребљава фразу од две речи (Мама млеко, дај то) или комбинацију речи и геста.
Спонтано именује познате предмете.

Посетите логопеда ако: Дете не може именовати ни један предмет на захтев, не разуме да познате ствари и особе имају имена, не користи реченицу од једне речи или реч и гест. Не употребљава фразу од две речи типа “Мама лопта”.

18 МЕСЕЦИ – 2 ГОДИНЕ

– Извршава налог од 2 радње.
– Користи именице, глаголе и придеве, зна неколико једноставних фраза и реченица од три речи.
– Изговара све вокале и неке консонанте (п, б, т, д, м, н, ј, в, к, г).
– Зна да именује предмете и да тражи шта жели, на захтев уме да опонаша поједине животиње (ономатопеја).
– Изговара своје име на захтев.
– Препознаје 8-12 слика које му се именују.
– Употребљава 250-300 речи.
– Адекватно одговара на питања са „ДА“ или „НЕ“, разуме и одговара на једноставна питања.
– Коментарише док црта.
– Упоређује два слична предмета или једноставне слике.
– Уме да покаже нечије око, нос, руку,…

Посетите логопеда ако: дете не одговара како се зове, не зна да именује предмете као што су лопта, лутка, не показује на захтев ”Покажи ауто!”.

Ако говорне активности изостају ОБАВЕЗНО проверите слух вашег детета и одведете га код логопеда који ће проценити говорно-језички статус детета и у складу са тим предложити адекватан третман. Период до треће године је критичан период за развој језичких способности

Извор: http://www.logoped-drcabarkapa.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама