3D и 4D ултразвучни прегледи – зашто их треба избегавати ако нема медицинских разлога

2 фебруара, 2020

Све је више младих родитеља који плаћају скупе прегледе како би добили фотографије или снимке својих беба које делују реалније него на 2D ултразвуку који је доступан у већини лекарских ординација. И све ово упркос препорукама FDA која је упозорила родитеље да избегавају ову врсту прегледа.

Знам да сте узбуђени при самој помисли да видите како ваша беба изгледа. Али важно је да знате да ултразвук не служи вашој забави. То је веома важан медицински тест и желим да мало више говоримо о томе у којим ситуацијама и због чега га доктори користе. Поделићу са вама и своју забринутост због све чешће употребе 3D и 4D ултразвука у немедицинске сврхе.

Овим речима своју причу за сајт utswmed.org почиње докторка Robyn Horsager-Boehrer.

2D, 3D, и 4D ултразвук: У чему је разлика?

Сваки ултразвук користи звучне таласе да креира слику ваше бебе у материци.

Обичан 2D ултразвук креира слику бебе кроз приказ попречног пресека.

У 3D ултразвучном приказу је велики број 2D слика узет из различитих углова и склопљен у једну тродимензионалну слику. То онда изгледа као приказ који иначе видите на некој фотографији.

4D је попут 3D приказа, уз то што приказује и покрет, па можете видети своју бебу како се помера, шутира и чак отвара и затвара очи.

Па, зашто онда не бисмо користили 3D при сваком прегледу, кад већ имамо ту могућност? Једноставно – зато што је 2D често ефикаснији. Обично нам није потребан 3D да бисмо установили како се беба развија. Док вам 3D може дати лепу слику спољашњости ваше бебе, 2D ултразвук је заправо стандард који је развијен од стручњака управо да би се уочиле абнормалности у развоју и расту ваше бебе.

Ипак, да не би било забуне, 3D и 4D ултразвук може бити важан алат за приказ појединих развојних проблема које је тешко уочити путем 2D приказа, као што је расцеп усне. Такође су ове врсте ултразвука значајне за докторе када желе да објасне поједине абнормалности родитељима. Јер, иако доктори то могу препознати и на 2D приказу, родитељи углавном боље разумеју кад виде 3D слику.

Да ли је ултразвук безбедан за бебу?

Ултразвучни таласи излажу бебу енергији у форми топлоте. У неким изузетним околностима, топлота може довести до одређених проблема и недостатака код детета. Зато се доктори, приликом УЗ прегледа, труде да буду веома пажљиви у коришћењу ултразвучних апарата и да користе што је мање могуће енергије и ограниче време потребно за преглед па на тај начин бебу која се развија изложе што је могуће мањој количини енергије.

У свом упозорењу против комерцијалне употребе ултразвука Амерички институт за ултразвучну медицину каже: “Иако не постоје потврђени биолошки ефекти на пацијенте који су резултат излагања дијагностичкој методи ултразвука, могућност ипак постоји да ће такви ефекти бити идентификовани у будућности. Стога би ултразвук требало користити веома обазриво како би се обезбедила медицинска добробит за пацијента.”

Закључак: Када се ултразвучни преглед спроводи са циљем да се води и прати трудноћа и прикупе информације о развоју фетуса, немам никакву сумњу да ће све бити у реду, каже докторка Robyn Horsager-Boehrer.

Забринутост због безбедности ултразвука

Четрдесет недеља је многим родитељима дуг период и не могу толико да чекају да би видели своју бебу први пут, па им онда 3D и 4D ултразвук делује као савршена прилика да мало “вирну” и пре него што се дете роди. Више пута сам након спровођења ових врста ултразвучних прегледа чула родитеље који кажу “има твој нос” или “изгледа исто као њен брат кад се родио”.

Али кад по страни оставимо медицинске разлоге за спровођење 3D или 4D ултразвука, постоји неколико ствари које ме брину.

Безбедност

То сам већ поменула. Брине ме то да ли је особа која спроводи ултразвучни преглед прошла обуку за ту врсту ултразвука и да ли ће довољно пазити да користи минимално потребан ниво енергије и да ли је време током којег је беба била изложена ултразвуку сведено на неопходни минимум.

Зато апелујем на вас као родитеље да следите препоруке FDA и не инсистирате на оним прегледима за које нема медицинског основа. Биће довољно прилике за фотографисање једном када ваше чедо стигне на свет!

Аутор: Robyn Horsager-Boehrer, за сајт utswmed.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама