Dr Begović Lazarević o sastavu MMR vakcine: Ona u sebi nema živu, već samo tri sastojka

23 januara, 2023

„Naše majke su gubile decu od morbila i velikog kašlja, a zahvaljujući vakcinama mlade generacije to nisu videle u svom neposrednom okruženju“, istakla je dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, u emisiji Utisak nedelje, a prenosi portal Nova.

Govoreći o epidemiji malih boginja u Smederevu, ona je navela da, ukoliko dođe do širenja zaraze i van Smedereva, ne očekuje da će doći do obima epidemije kakva je bila 2017. i 2018. godine.

Dr Ivana Begović Lazarević, Foto: Nova

„Mi imamo epidemiološki povezane slučajeve morbila i to je epidemija lokalnog karaktera jer je vezana za taj boravak u bolnici u Smederevu“, rekla je ona.

Begović Lazarević je navela da jedan oboleli može da zarazi do 18 osoba u svom okruženju.

„Od 100 dece potrebno je da njih 95 pruži ‘bedem’ virusu da on ne može između njih da dođe do ‘suvih grančica’ (najosetljivijih). Došli smo do društva u kojem ne vidimo obolele ni od dečje paralize, ni od zauški, ni od morbila, a to je sve napravila vakcinacija“, rekla je ona i dodala:

„U naše vreme i vreme naših roditelja, deca su umirala u prvim godinama života, porodice su bile desetkovane od tetanusa ili velikog kašlja… Tada su se od morbila, kada nije bilo vakcine, dobijale upale pluća i mozga i od toga se umiralo.“

Ona je istakla da je vakcina najrigoroznije kontrolisani imunološki preparat.

„Ljudi se plaše nečeg što je najrigorznije kontrolisano, a olako uzimamo lekove šakom i kapom. Kupujemo i dolazimo do antibiotika bez konsultacija sa lekarom, a plašimo se vakcine“, ocenila je dr Begović Lazarević.

Dr Begović Lazarević je navela da ne postoji nikakva uzročna povezanost između autizma i ove vakcine, već jedino poklapanje između ove dve stvari jeste vreme.

„Vreme kada se daje MMR vakcina je vreme kada roditelj primeti te prve znake autizma“, rekla je ona u „Utisku nedelje“ na TV Nova S.

Na više od 14 miliona dece urađene su studije koje su, kako je istakla epidemiološkinja, dokazale da ne postoji veza između autizma i MMR vakcine.

Kada je reč o sastavu vakcine koji je gotovo uvek predmet polemike, dr Begović Lazarević kaže da u MMR vakcini uopšte nema žive koja se toliko pominje.

“Tu su zapravo tri stvari: oslabljeni virusi tih bolesti protiv kojih se prima vakcina, stabilizatori koji čine vakcinu postojanom i vrlo mala doza antibiotika. I to je sve”. – objasnila je ona.

Profesor dr Dragoslav Popović, konsultant UNICEF-a za imunizaciju i predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije istakao da kao društvo imamo obavezu i da zaštitimo decu koja ne mogu da prime MMR vakcinu zbog određenih stanja.

„U Americi se desio slučaj koji je u suštini promenio čitavu sliku o obaveznosti vakcinacije za morbile. Otac deteta koje je imalo imunodeficijenciju tužio je druge roditelje i rekao da će njihova deca doneti morbile u obdanište i zaraziće se druga deca koja nisu vakcinisana, od kojih njegovo neće preživeti. To je bilo pre šest godina i sada je to slučaj koji je napravio razliku u odnosu na gledanje na vakcinaciju“, dodao je on.

On je upozorio da u Srbiji imamo situaciju da roditelji treba da donesu potvrdu da je dete vakcinisano kada ulazi u jaslice ili školu, a to se zaobilazi na različite načine, što predstavlja problem.

“Roditelji kažu da je dete eto bolešljivo, kašlje, pa dobiju potvrdu o odlaganju vakcine. Dete onda krene u kolektiv i na to se posle niko ne vraća.” – rekao je Popović.

Profesor Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, rekao je da je situacija oko malih boginja posledica netačnih informacija koje se šire.

„Katastrofa bi bilo da kao jedno napredno društvo proživljavamo ono što je naša generacija i generacija naših roditelja. Ova situacija je društveni i sociološki problem koji se samo ispoljava kroz vakcinaciju. Ovo je problem odnosa našeg društva prema vrednostima obrazovanja i znanja i to je ono što je dominantno“, rekao je Konstantinidis.

On je naveo i da ne postoje jasne posledice za one koji ne poštuju Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Dodaje i da je činjenica da kada pedijatar prijavi nekog roditelja koji odbije da vakciniše svoje decu „sud je gotovo uvek isključivo na strani roditelja“.

„Spomenuti zakon o zaštiti stanovništva od bolesti je u suprotnosti sa zakonom koji reguliše prava pacijenata u kom se navodi da roditelj ima pravo da odluči da li će njegovo dete dobiti vakcinu“, rekao je ona.

Istakao je da je neophodan angažman čitavog društva kako bi se rešio ovaj problem oko vakcinacije.

Izvor: Nova/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama