5 корака до позитивне дисциплине

Како натерати дете да слуша без галаме и примене силе? Нажалост, многи родитељи и даље прибегавају овим методама верујући да је без тога једноставно немогуће васпитати дете.

Шта је алтернатива?

Позитивна дисциплина. И то је метода која заправо делује. Ево шта треба да радите.

1. Анализирајте која су очекивања реална, а која нису

„Моје дете се не понаша у складу са својим годинама!“

Да ли је то заиста тако? Или се дете заправо баш понаша у складу са степеном сопственог развоја, али су ваша очекивања превисока?

Дете има свој карактер и ви морате да промовишете његову личност и разлике. Наравно да ћете исправљати неприхватљива одступања, али нећете покушавати да промените дететов карактер само да би вама, као родитељу, задатак био лакши.

Једном када будете сигурни шта је прикладно и примерено за развојну фазу вашег детета, знаћете шта можете очекивати.

И наћи ћете другачији начин да превазиђете сукобе на најбезболнији могући начин.

2. Придржавајте се златног правила

„Не понашајте се према детету онако како се не бисте понашали према одраслој особи.“

Стара позната изрека један је од кључева позитивне дисциплине.

Другим речима, односите се према свом детету као према било којој другој особи и као што бисте желели да према њима неко други поступа. Не вичите, не ударајте, избегавајте оштре реакције које ни вама не би биле пријатне кад би биле усмерене на вас.

3. Волите себе

Да бисте ефикасно примењивали позитивну дисциплину, морате водити рачуна о себи. Ако се осећате добро, ако сте расположени и позитивни, и ваш приступ ће бити такав.

Ако сте уморни, преоптерећени, емоционално повређени или исцрпљени, нећете бити у могућности да се према свом детету опходите пажљиво и нежно. И нећете бити у могућности да му дате оно што немате.

Зато – будите љубазни према себи.

4. Направите листу идеја за позитивну дисциплину

Један од камена спотицања примене позитивне дисциплине код оних који су у томе почетници је тај што постоји много опција и сценарија. А родитељима који су први прибегли овом концепту није лако да се снађу.

Идеја није пронаћи на интернету списак од 100 техника и одабрати ону која је одговарајућа ситуацији, већ развијати сопствени репертоар техника позитивне дисциплине који ће радити за вас и ваше дете. На ову тему постоји много књига.

5. Будите спремни да се извините

Ми, родитељи, имамо моћно и често коришћено оружје против повређених осећаја наше деце и сопствене кривице. А то је једноставна реченица: „Жао ми је!“.

Не бојте се да то кажете. Ово учи децу да сви праве грешке и показује им шта да раде када погреше.