5 znakova da je bebi pretoplo

9 juna, 2018

Pročitajte na kojih pet načina možete da proverite da li je vašoj bebi pretoplo.


Iz najbolje namere, da bebi ne bude hladno ili da se ne prehladi, roditelji, čak i u toplim letnjim mesecima imaju potrebu da detetu “prebace” nešto preko leđa ili stomaka, obuju čarapice ili obuku majicu dugih rukava ili stave pamučnu kapicu na pojavu prvog vetra.
Ono o čemu ne razmišljaju je da je pregrejavanje bebinog tela jednako opasno koliko i koliko i prehlada. Pregrejano telo predstavlja opasnost po dečje zdravlje, a kada su u pitanju novorođene bebe, Američka asocijacija pedijatara, pregrejavanje je povezala i sa sindromom iznenadne smrti odojčeta.
“Deca koja su “previše” obučena izložena su riziku od dehidratacije, odnosno gubljenja tečnosti u organizmu. To može da ima negativne posledice po rad bubrega, a u ekstremnim slučajevima, dešava se i da dovede i do tragičnih posledica. Naglo zagrevanje organizma povećava i količinu štetnih supstanci u krvi, a to takođe može negativno da se odrazi na organizam”, kaže profesor Konji Rahmi Ors sa Medicinskog fakulteta Univerziteta “Nedžmetin Erbakan” u Turskoj.
Postoji nekoliko načina na koje vam beba “govori” da joj je pretoplo:
1. Ukoliko su glava i vrat vlažni, to je znak da se znoji i da je bebi pretoplo.
2. Ako je lice deteta crvenije nego ineče ili se pojavljuje osip.
3. Osluškujte kako dete diše. Brzo disanje je simptom pregrevanja.
4. Prislonite ruku detetu na grudi, ako su vruće, to je još jedan znak.
5. Ako dete ne može da zaspi i nemirno je, možda mu je pretoplo.
Novorođenčad
Portal o zdravlju  upozorava da novorođenim bebama ne treba da se prekriva glava, osim ako nije hladno. Bebe, ali i starija deca, većinu telesne toplote gube kroz glavu, pa kapa može dodatno da im zagreje telo.
Saveti za oblačenje
Bebe i decu oblačite isto kao i sebe uz dodatak još jednog tanjeg sloja. Izuzetak su prevremeno rođene bebe koje treba bolje utopliti.
Spavanje sa bebom
Ako spavate sa bebom, imajte na umu da će je vaše telo zagrejati, pa pokrivanje nije neophodno.
Izvor: Index

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama