Pedijatar roditeljima: Oprezno sa lekovima za snižavanje temperature kod dece

februar 22, 2023

Prema nacionalnom istraživanju dečje bolnice „C.S. MOT“ u SAD, svaki treći roditelj dao bi svojoj deci lek za snižavanje temperature kad ona ni ne dostigne 38 stepeni, a svaki drugi za temperaturu između 38 i 38,8 stepeni.

Ti lekovi mogu detetu da pruže olakšanje, ali nepotrebno davanje može da prikrije dijagnozu uzroka groznice prikrivanjem bola i drugih simptoma, upozoravaju pedijatri.

„Kada roditelji primete da bi temperatura njihovog deteta mogla da bude malo povišena, mislim da ponekad postanu zabrinuti zbog same groznice“, rekla je dr Suzan Vulford, pedijatar u bolnici „Mot“, koja je vodila istraživanje.

Ona dodaje:

„Možda roditeljima nije sasvim jasno da groznica sama po sebi nije problem, nego ono što bi moglo da je uzrokuje. Dakle, ne mora se pokušavati sa spuštanjem temperature jer je groznica samo znak da se nešto drugo događa.“

Osamdeset i četiri odsto roditelja ponovo će izmeriti temperaturu svom detetu pre davanja druge doze, ali 26 odsto roditelja će dati drugu dozu, čak i ako nema groznice, u pokušaju da spreče povratak groznice.

Čega se plaše roditelji

Roditelji se boje da će im se deca „previše razboleti ako im nešto ne daju“, rekla je dr. Šandani de Zure, pedijatar i portparol Američke akademije pedijatara koja nije bila uključena u istraživanje.

„To jednostavno nije slučaj, jer kao što znamo, groznica je prirodna reakcija tela na infekciju.“Lek za snižavanje temperature nije preventivni lek, istakla je ona. „On leči simptom“.

Nakon što je temperatura tačno izmerena i potvrđeno da dete ima temperaturu iznad 38 stepeni, razumno je dati tačnu dozu leka za snižavanje temperature u skladu s detetovom težinom, godinama i uputstvom za lek, kaže Vulfordova.

Istraživanje je pokazalo da dve trećine roditelja u početku pokušava sa alternativnim metodama snižavanja temperature, poput korišćenja hladnih obloga.

„Cilj je da se pokuša da se dete oseća prijatno“, kaže Vulfordova.

Decu ne treba kljukati lekovima

Vulfordova ističe da roditelji treba da beleže vreme davanja leka, što, prema istraživanju, čini oko 65 odsto roditelja, jer to omogućava da se izbegne predoziranje. I De Zureova i Vulfordova ističu da jednom kad temperatura padne ne treba davati novu dozu sa idejom da se time spreči ponovna pojava groznice.

Izvor: Sputnjik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama