5 znakova da vaše dete ima nedostatak samopouzdanja

oktobar 27, 2016

Mame i tate često misle da hvaljenjem svojih mališana podstiču njihovo samopouzdanje, ali nekad to nije dovoljno. Često, bez obzira na to koliko se roditelji trudili da podrže decu u svemu, bodre ih i razveseljavaju, ona će se u nekom trenutku osećati nesigurno.

Upravo zato je zadatak svakog roditelja da prepozna kada je njegovom mališanu potreban podsticaj i kada je potrebno povratiti poljuljano samopouzdanje.

Evo pet sigurnih znakova kada treba da stupite u akciju:

Dete ne može da prihvati ni kritiku ni pohvalu

Čak i konstruktivne kritike mogu loše da utiču na dete koje nije sigurno u sebe, ali ništa nije bolje ni sa pohvalama. Deca sa niskim samopouzdanjem nisu u stanju da prihvate kompliment, jer ona mogu da misle da to nije istina. Na pohvale obično reaguju neslaganjem, okretanjem glave ili prevtanjem očiju (u nekim slučajevima sva tri).

Dete izbegava svaki izazov

Da li vaše dete izbegava zadatke bez i da je pokušalo da ih reši? Da li odustaje od nečega već pri nailasku na prvu prepreku? Ovo obično ukazuje na strah od neuspeha, što proizilazi iz nesigurnosti i niskog samopoštovanja.

Dete se ne druži sa vršnjacima

Iako društvenost nije karakteristika svakog deteta, stidljivost može biti znak nekog većeg problema. Ukoliko dete izbegava druženje sa vršnjacima, to može značiti da brine šta će drugi reći ili uraditi u vezi bilo čega. Ova osobina takođe može da se pojavi niotkuda, tako da obratite pažnju da li se vaše dete manje druži sa prijateljima ili više ne uživa u aktivnostima koje je nekad volelo.

Dete je samokritično

Ponekad roditelj može da primeti da je dete samokritično, ali nekad se dešava da to nije tako očigledno. Iako je negativnost posebno izražena u tinejdžesrskim godinama, mala deca su takođe podložna niskom samopouzdanju. Ako vaše dete često ima loše komentare na račun svog izgleda, inteligencije ili ličnosti, vreme je da ga pohvalite.

Dete maltretira svoje vršnjake

Često se za nasilnike smatra da “pucaju” od samopouzdanja. Na kraju krajeva, oni hodaju visoko podignute glave i ne zanima ih šta drugi ljudi misle. Međutim, većinom se tako ponašaju baš zbog toga što žele da sakriju svoju nesigurnost i manjak samopouzdanja.

Izvor: yumama.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama