6 савета како да дисциплинујете дете узраста од две до четири године

29 априла, 2018

Како многи стручњаци сматрају, дисциплина је постављање правила из превентиве како понашање вашег малишана не би постало агресивно (ударање и уједање), опасно (истрчавање на улицу) и непристојно (бацање хране, плежење, мљацкање).

Представљамо вам седам начина да поставите границе и зауставите лоше понашање.
1. Одредите шта је заиста важно
Уколико увек и за све говорите “не”, ваше дете ће огуглати на “не” и неће разумети ваше приоритете.
Одредите шта вам је битно, одредите границе спрам тога и одговарајуће последице. Потом попустите на малим стварима које вас можда нервирају али спадају у мање битну категорију, односно навике које ће ваше дете вероватно прерасти нпр. инсистирање на ношењу љубичастог и само љубичастог.
2. Откријте шта изазива лошу реакцију код детета
Неки несташлуци се могу спречити ако знате шта да очекујете, а онда и направите план и уклоните потенцијлна искушења.
Уколико је ваш малишан склон прављењу хаоса у супермаркету – понесите играчке које знате да воли док ви обављате куповину.
Уколико ваше дете не жели да дели своје играчке са другом децом – склоните их на друго место пре него што вам друга деца дођу у госте.
Ако ваше дете воли да црта по зидовима – склоните воштане бојице ван његовог домашаја и дозволите му да их користи само под надзором.
Такође, нека деца имају обичај да испоље лоше понашање када су гладна, уморна или изостављена из неке ситуације. Побрините се да ваше дете једе здраве и хранљиве намирнице, има добар режим спавања (најмање десет сати ноћу плус 1-2 сата преко дана) и да се игра напољу како би избацило вишак енергије.
3. Будите доследни
Деца старости између 2 и 3 године покушавају да науче како то њихово понашање утиче на људе око себе. Ако се ваша реакција на одређену ситуацију мења свакодневно – један дан му дозвољавате да шутира лопту по кући а други не, збунићете га својим понашањем.
Не постоји одређено колико пута мора да се деси неки инцидент и последица тога да би ваше дете научило лекцију и променило своје понашање. Али уколико ви увек одреагујете на исти начин, вероватно ће научити лекцију после четвртог или петог пута.
Нека деца већ у другој години науче како да се извуку из невоље само зато што су слатка или умиљата, не дозволите да то користе као вашу слабост.
4. Не дозвољавајте емоцијама да вас обузму
Верујемо да је тешко остати смирен када ваш двогодишњак вуче пса за реп или већ десето вече одбија да пере зубе. Али ако ви побесните и почнете да вичете, све што сте имали да му кажете губи смисао јер он неће чути ни реч само ће видети ваше емоције.
Удахните дубоко, избројте до десет, спустите се тако да вам очи буду у нивоу очију вашег детета и будите брзи, јасни и озбиљни када га прекоревате и стављате до знања шта је погрешио.
5. Будите јасни и гласни
Ако сте исти као и већина мајки, у стању сте да се расправљате са својим дететом до изнемоглости када направи неки несташлук. Причаћете шта је урадио погрешно, дајући му детаљно објашњење зашто је то лоше као и какве су му привилегије укинуте због таквог понашања.
Такав развој ситуације вама не иде у корист, првенствено зато што деца узраста 2 године године немају способност да одмах разумеју и схвате о чему ви говорите нити да схвате суштину тако дугих реченица. Будите јасни, користите кратке реченице и употпуните их одговарајућом интонацијом и мимиком.
6. Останите позитивни
Независно од тога колико сте изнервирани или повређени понашањем свог детета, немојте о томе другима да причате пред њим. Уколико деца чују родитеље како негативно причају о њима изгубиће поштовање, осећаће се надмоћно и наставиће да понављају исте поступке.
Исто тако, сасвим је у реду да сте узнемирени, ако дође до тога, обратите се за помоћ, најбоље супружнику, али и најближем пријатељу или педијатру.
Извор: Yumama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама