7 савета да не размазите дете

25 фебруара, 2015

Љубав према детету нема граница, али ако желите да подигнете добро васпитано дете мораћете да успоставите нека основна правила. Ево 7 савета који ће вам помоћи да сасечете лоше понашање у корену:
majka
1. Поставите јасне, једноставне границе
Ако не оставите простора за тумачење, избећи ћете каснију расправу. Ако кажете детету како може да добије колач, остављате простор за то да се нада да ће добити и други након првог. Уместо тога реците детету како може да добије један колач и да вас касније не пита за други.
2. Држите се постављених граница без обзира на све
Свима се догоди да кажу детету да може да поједе само један колач, а онда крену да размишљају о томе да ли је то била добра одлука. Ову ситуацију треба сагледати у дугорочном смислу. Можда би и било у реду да дете добије још један колач, али запитајте се да ли желите да сваки пут будете у дилеми. А то ће се и догодити ако се не држите граница.
3. Не попуштајте мољакању
Ово је просто правило. Једном када попустите научили сте дете да то пролази.
4. Нека вас дете убеди да треба да му дате дозволу
Ако дете жели нешто око чега нисте сигурни, тражите да вас убеди у то да треба да дате дозволу. Примера ради, ако дете жели да одгледа нешто на ТВ-у и обавеже се да прво склони играчке или одрема, можете се сложити да је у реду да одгледа жељену емисију.
5. Захтевајте да дете прво заврши обавезе, па онда да се игра
Попустљивошћу не чините никакву услугу детету. Студије показују да то што сте стриктни по питању обавеза и одговорности, развија код детета способност да се избори са фрустрацијама. Ово важи чак иако дете има једноставне обавезе по кући, као што је склањање играчака на место, или вам помаже да очистите неред који је направило.
6. Немојте се плашити разочарења
Нико не воли да гледа како му је дете тужно, али оно не може сваки пут да добије оно што хоће. Док учи како да прихвати разочарење дете уједно развија способност да се у каснијем животу суочи са емоционалним стресовима.
7. Учите дете да заради да добије то што жели
Многи стручњаци верују да деца постају размажена уколико лако добијају оно што желе. Као последица тога, таква деца све узимају здраво за готово. Ако дете жели нову играчку поставите систем награђивања у коме ће, мало по мало, зарадити ту лутку својим добрим понашањем.
Извор: http://superdete.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама