8 kreativnih tehnika u razrednoj nastavi

septembar 8, 2018

Predstavljamo vam osam kreativnih tehnika namenjenih učiteljima.

1. Kutija iznenađenja

U kutiji su različiti predmeti koji predstavljaju pojmove koji se tiču četiri godišnja doba.
Leto: kačket, sunčane naočare, krema, lopta
Proleće: cvet, igračka ili slika ptičice
Zima: rukavice, ukras za jelku, šal
Jesen: list, kišobran, jabuka,
Uz pomoć zagonetnih predmeta koje izvlače iz kutije učenici treba da pogode zagonetni pojam (godišnje doba). Cilj ove aktivnosti je stvaranje prijatne atmosfere i podsticanje učeničke aktivnosti.

2. Godišnja doba

Učenici treba da izrade mapu uma pomoću sličica i reči za svako godišnje doba. Na kraju aktivnosti izveštavaju ostale u razredu. Oni mogu postaviti pitanje grupi koja izlaže. Cilj je podstaknuti učenike na kreativno mišljenje, sagledavanje određenog pojma na različite načine, podsticanje saradnje među učenicima i naglašavanje kako je svaka ideja dobrodošla.

3. Hobotnica

Cilj je podstaknuti učenike na pisanje svih reči koje im padnu na pamet kad čuju reč hobotnica, odnosno stvaranje različitih, originalnih, neuobičajenih ideja u grupnoj situaciji.

4. Ko sve sme da jede rukama i nogama

Učenicima je potrebno pročitati kraći tekst, te oni treba da razumeju pročitano uz pomoć šest univerzalnih pitanja (Ko? Šta? Gde? Kako? Kada? Zašto?). Cilj je ih navesti na kreativno razmišljanje, navesti ih da na kreativan i inovativan način pristupe problemu, te da odgovaranjem na pitanja sagledaju problem na više različitih načina.

5. Dovrši priču

Na temelju zadatog početka priče učenici treba sami da smisle kraj priče. Time se podstiče učeničko stvaralaštvo u jezičnom izražavanju.

6. Letna avantura hobotnice

Na samom početku potrebno je zamoliti učenike da se udobno smeste, zatvore oči i uz tihu muziku poslušaju glas nastavnika koji će ih povesti na zamišljeno putovanje. Zatim treba da ilustruju svoj doživljaj iz mašte koji je nastao za vreme vođene fantazije. Na kraju sledi razgovor u krugu.

7. Matematičke priče se vrte u krug

Učenici podeljeni u grupe treba prvo da osmisle matematičku priču na zadane pojmove i brojeve (pojmovi su nepovezivi, npr. peškir i sladoled). Zatim treba priču da zapišu na papir.
Nakon toga grupe se pomeraju za jedan sto u desno. Zadatak im je da pročitaju napisanu matematičku priču, zajednički je reše i čekaju sledeći korak. U sledećem koraku grupe se ponovno pomeraju za jedan sto u desno. Zadatak im je da osmisle još jedno pitanje na već napisani matematički zadatak na papiru, te nakon pomeranja za jedan sto u desno pročitaju novo pitanje i zajednički ga reše.

8. Što bi bilo kad bi bilo?

Učenik se ovim podstiče na razgovor u grupama postavljajući provokativna pitanja na temu lične zaštite od vremenskih prilika tokom letovanja, zimovanja, jesenjih i prolećenih neprilika. Pitanja glase:
Šta bi bilo da tokom zime ne nosimo jaknu, šal i rukavice?
Što bi se dogodilo da tokom leta počne da pada sneg?
Kako bismo mogli da se zaštitimo od sunca ako nemamo kremu za sunčanje/kabanicu/kišobran?
Izvor: pcskolarac-magazin.blogspot.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama