Које су разлике између “здраво строгог” и суровог родитеља?

Да ли сте престроги?

Foto: Canva

Последњих година све више жалимо за временом у ком су ауторитети били строги. С друге стране не желимо да неко буде груб према нашој деци. Тако и треба да размишљамо.

Строгост је сјајна, грубост је забрањена!

Ево и јасних разлика између ове две категорије:

Сурови родитељи не дозвољавају деци да греше, строги не дозвољавају да се озбиљније грешке истог типа понављају. Често заборављамо да детету треба још тридесетак година да буде тамо где смо ми данас тј. да буде органзизовано, одговорно, уредно… Заборављамо да и ми некад нисмо знали где нам је читанка, да ни ми нисмо уредно слагали обућу уз ивицу улаза… Није свака грешка за реакцију, поготово не за строгу.

Сурови ауторитети дају себи за право да процењују дечју вредност, док они други знају да је вредност сваког од нас непроцењива.

Мудро строг родитељ кажњава одузимањем привилегија, а суров ћутањем, игнорисањем, презиром, исмејавањем… Родитељска љубав никада не сме бити доведена у питање, ма шта да је дете урадило.

Сурови родитељи не поштују дечје емоције, док они који су на мудар начин строги, дечја осећања разумеју и прихватају, али им не попуштају. Нпр. ако се дете боји да остане само код куће, онај суров ће га назвати кукавицом и оставити га самог онолико времена колико он мисли да треба, док мудар неће осудити дечји страх, чак ће рећи нпр. да се и он бојао кад је био мали и оставити га прво на врло кратко време (наравно, под условом да страх није превелик).

Строги родитељи препуштају деци одговорност за своје обавезе, сурови им пребацују сопствене. Строги родитељи знају да деца треба да раде, али на жалост, у последње време све чешће чујем да нпр. нека девојчица редовно уместо маме кува јер мама није талентована или има много обавеза око своје каријере.

Сурови родитељи оптерећују дечију савест осећањем кривице, док строги а мудри знају да је кривица сувишна након што је дете променило понашање или се искрено извинило. Они тада пружају детету утеху и подршку.

Строги родитељи постављају висока очекивања у складу са дечјим способностима, сурови у складу са својим жељама.

Сурови родитељи не разликују лошу намеру од лошег поступка, док мудро строги то одлично знају. Нпр. наше је дете једном тати опрало телефон јер му је претходно упао у прашину са жељом да буде поново леп и чист 🙂

Биљана Грбовић